inTurda.ro

CRD: Cinci inițiative verzi pentru comunitatea turdeana

CRD: Cinci inițiative verzi pentru comunitatea turdeana

CRD: Cinci inițiative verzi pentru comunitatea turdeana
august 31
16:01 2015
Cinci initiative verzi pentru comunitatea turdeana
Pomi fructiferi, perdele de verdeata, terenuri de volei, mese de ping-pong si hamace in parc. Acestea au fost ideile de amenajare urbana pe care turdenii au dorit sa le materializeze cu ajutorul „V.V.V. – Program de voluntariat pentru tineri si adulti din Turda”, pe care Centrul Ratiu pentru Democratie (CRD) il deruleaza in parteneriat cu Primaria Municipiului Turda si Asociatia Obsteasca pentru Promovarea Invatamantului „Gaudeamus” din Republica Moldova.

Fiecare initiativa a fost sprijinita cu 280 de euro din bugetul proiectului, sprijin constand in materiale necesare amenajarii. Voluntarii CRD s-au implicat, de asemenea, in realizarea lucrarilor de amenajare.

Prima initiativa, „Livada”, s-a desfasurat la inceputul lunii mai. Peste 25 de tineri si adulti s-au mobilizat pentru a planta pomi fructiferi pe strada Agriculturii, in vecinatatea Colegiului Emil Negrutiu. Fiecare voluntar a plantat cate doi pomi (meri, pruni, caisi, ciresi, nuci). De asemenea, au fost reparate cinci banci care au fost plasate in spatiul viitoarei livezi publice.

A doua initiativa, „Minge la fileu”, desfasurata in luna iunie, a insemnat o amenajare temporara pornita de la nevoia de a face sport si de la o realitate neplacuta a orasului – disparitia terenurilor de volei (de pilda din Parcul Tineretului). Initiatorii au achizitionat cateva fileuri si mingi de volei si au facut mai multe demonstratii in spatiile verzi din Posta Rat, de pe malul Ariesului si din Parcul Tineretului. Materialele au fost apoi donate viitorului Centru Comunitar Fabrica de Timp Liber pentru a fi folosite la amenajari temporare viitoare.

A treia initiativa, „Mica hamaceala”, a fost una dintre cele mai de succes initiative cetatenesti realizate in cadrul V.V.V., pentru ca foarte multi turdeni au savurat timpul petrecut in hamacele instalate in luna iulie in curtea Liceului Mihai Viteazu si apoi in Parcul Tineretului. Alaturi de grupul initial de initiativa au venit si cativa copii romi si o familie cu un copil cu sindrom Down. In urma acestei actiuni s-a stabilit ca hamacele se vor imprumuta pe baza principiului de reciprocitate al „economiei darului”.

La sfarsitul lunii iulie, un grup de cetateni au venit cu cea de-a patra initiativa din program: „Mesele de ping-pong inapoi la Turda”. Cu ajutorul proiectului V.V.V., au cumparat o masa de ping-pong mobila pe care au mutat-o, succesiv, in mai multe locuri din oras, invitandu-i pe trecatori la competitii ad-hoc. Unii s-au prins in joc, altii au lasat pe alta data participarea, dar toti au salutat ideea si au fost de acord sa semneze o petitie adresata Primariei Turda prin care cer ca spatiile verzi de pe domeniul public sa fie dotate cu mese de ping-pong.

Ultima initiativa inscrisa in proiect, „Ziduri verzi”, porneste de la o realitate – pe domeniul public exista foarte multe garaje, iar peisajul creat de ele este destul de neprietenos: un amestec de tabla ruginita, ziduri gri si acoperisuri din azbociment, de forme si dimensiuni scapate de sub control. Initiatorii si-au propus sa-i faca pe cat mai multi turdeni sa constientizeze ca lucrurile se pot indrepta prin plantarea, la baza zidurilor, a unor perdele din iedera, vita-de-vie salbatica etc. care sa inveseleasca spatiile respective si sa sporeasca si suprafata spatiului verde.

„V.V.V. –Voluntariat, Verde, Viata: Program de voluntariat pentru tineri si adulti din Turda” este un proiect finantat prin granturile SEE 2009 – 2014, in cadrul Fondului ONG in Romania. Proiectul se desfasoara in intervalul septembrie 2014 – august 2015 si are ca scop incurajarea voluntariatului, urmarind implicarea cetatenilor in activitati de infrumusetare a orasului. Valoarea finantarii obtinute se ridica la 42893.89 euro.

Related Articles

Citește articolul precedent:
Tudor Ștefănie: ”Mulțumesc Turda, mulțumesc turdeni!” Vezi VIDEO cu focurile de artificii din ultima seara la #ZMT15

Va multumesc voua in primul rand, fara dumneavoastra aceste spectacole nu ar fi avut aceasta reusita extraordinara. Multumesc mult turdenilor,...

Închide