inTurda.ro

Mircea Irimie: „O zi istorică pentru agricultura României!”.

 Breaking News

Mircea Irimie: „O zi istorică pentru agricultura României!”.

Mircea Irimie: „O zi istorică pentru agricultura României!”.
octombrie 14
11:35 2015

O zi istorică pentru agricultura României!

Datorită profesionalismului şi perseverenţei care îl caracterizează, Ministrul Agriculturii, d-nul Daniel Constantin, a reuşit să aducă la un consens toate partidele politice pentru un interes naţional … refacerea infrastructurii principale de irigaţii a României.

Greutatea momentului la votul final l-au dat cei peste 30 de mari fermieri ai României care au fost prezenţi în plenul Camerei Deputaţilor astfel încât, membrii PNL nu au mai făcut jocuri impardonabile şi au votat la rândul lor Legea irigaţiilor propusă de Co-preşedintele ALDE, d-nul ministru Daniel Constantin.

Deputaţii au adoptat azi, proiectul legislativ privind unele măsuri de organizare a activităţii de îmbunătăţiri funciare, aşa-numita Lege a irigaţiilor, prin care se alocă peste un miliard de euro în perioada 2016-2020 pentru reabilitarea sistemului naţional de irigaţii. Proiectul a fost adoptat cu 307 pentru şi un singur vot împotrivă.

O noutate a acestei legi este dată de introducerea abonamentului de irigații și desecare pentru a se întreține sistemele de irigat, pentru paza lor, pentru modernizări. Federațiile care au preluat infrastructura pot încasa abonamentul și vor trebui să justifice cum cheltuiesc banii. Cuantumul abonamentului va fi public, va fi afișat în Monitorul Oficial și va trebui fixat până la 30 decembrie. Banii colectați care nu se folosesc se reportează pe anul următor.Organizațiile de udători pot prelua în proprietate sistemele secundare de irigații, în baza unui contract cu clauze rezolutorii.Acestea se referă mai ales la modernizările și investițiile pe care fermierii și le asumă că le vor realiza, în special cu fonduri europene nerambursabile.

„Agricultura românească a devenit unul din principalele sectoare economice. Prin votul pe care l-ați dat astăzi, dați șansa ca agricultura să își consolideze această poziție, motiv pentru care vreau să mulțumesc în primul rând coaliției de guvernare, partidelor care susțin coaliția de guvernare, Comisiei de agricultură care a lucrat foarte mult la acest proiect de lege și chiar dacă a fost respins acum două săptămâni, vreau să mulțumesc și colegilor de la PNL pentru faptul că și-au dat seama, în al 12-lea ceas, cât de importantă este această lege. Vreau să salut fermierii care sunt de astăzi de dimineață la balcoane, să le mulțumesc pentru pentru faptul că au așteptat, dar după spusele lor, așteptarea a meritat. A fost scurtă în raport cu cei 25 de ani în care au așteptat degeaba ”, a declarat Ministrul Agriculturii domnul Daniel Constantin.

„Pot să afirm cu tărie că acum, după votul de azi, putem cu toţii să percepem o Românie din ce în ce mai productivă şi mai competitivă, atât pe plan naţional cât şi pe plan internaţional, din punct de vedere agricol. Refacerea întregului sistem naţional de irigaţii, atrage după sine o serie de beneficii majore: productivitate crescută a fermierilor, eficienţa muncii, competitivitate pe toate pieţele, dezvoltarea şi consolidarea unei clase de mijloc. Se reglementează pentru perioada 2016-2020 un program în valoare de 1,015 miliarde de euro pentru reabilitatrea infrastructurii de irigații. Pentru 2016 sunt prevăzute 145 de milioane de euro de la bugetul de stat urmând ca apoi, suma să crească anual cu 17%, astfel încât să se atingă plafonul adoptat. Sumele neutilizate până la finele anului se reportează pe anul următor”, a declarat domnul deputat ALDE, Mircea Irimie.

Related Articles

Citește articolul precedent:
Chitaristul Joe Satriani a îmbrăcat tricoul lui “U” Cluj la concertul sustinut la Cluj

Joe Satriani a adunat la Cluj aproximativ 6000 de fani la concertul susținut pe scena Sălii Polivalente, în cadrul turneului internațional “The...

Închide