inTurda.ro

Activistul politic Jamil Hasanli, din Azerbaidjan, este laureatul Premiului Ion Rațiu pentru Democrație 2015

Activistul politic Jamil Hasanli, din Azerbaidjan, este laureatul Premiului Ion Rațiu pentru Democrație 2015

Activistul politic Jamil Hasanli, din Azerbaidjan, este laureatul Premiului Ion Rațiu pentru Democrație 2015
octombrie 23
08:02 2015

ratiu premiu

 

 

 

 

 

Woodrow Wilson International Center for Scholars anunță cu bucurie că domnul Jamil Hasanli, savant de top și activist politic din Azerbaidjan, va primi Premiul Ion Rațiu pentru Democrație 2015 – o bursa de o lună în Washington DC.

Laureatul a fost ales de bord-ul Premiului Rațiu, care include foști laureați, precum disidentul polonez Adam Michnik. Fost membru al Parlamentului și reputat istoric, Jamli Hasanli este acum Președinte al Consiliului Național pentru Forțele Democratice din Azerbaidjan.

Activismul său datează din 1988-1989 când, ca tânăr istoric, a fost unul dintre co- fondatorii organizației pro-democratice Frontul Popular Azerbaidjan. În 2013, a fost ales să-l înfrunte în alegeri pe președintele Ilham Aliyev, ca unic contra-candidat.

Cu un cost personal important, a rămas președinte al Consiliului Național, poziție de care se folosește pentru a lansa revendicări împotriva severității guvernamentale legate de activiștii pentru drepturile omului, jurnaliști și bloggeri. El îi vizitează cu regularitate pe cei mai controversați prizonieri politici argumentând că aceștia au nevoie de sprijin moral, ca și mâncare și medicamente pe perioada petrecută în închisoare.

Lansat în 2005, Premiul Ion Raţiu pentru Democraţie are scopul de a reproduce pentru democraţii-activişti din zilele noastre, fie că se află în exil sau reprezintă democraţii emergente, aceeaşi experienţă care i-a schimbat viaţa la Washington DC şi democratului român Ion Raţiu, în anii 1970 şi 1980. Mai mult, Premiul Ion Raţiu pentru Democraţie îşi propune să confere vizibilitate şi recunoaştere internaţională ideilor, idealurilor şi realizărilor acelor persoane care, prin eforturile lor, susţin valorile democratice şi sprijină circulaţia ideilor despre democraţie şi schimbări democratice. Laureaţii ediţiilor anterioare au fost: Mustafa Nayyem (Ucraina, 2014), Angela Kocze (Ungaria, 2013), Aung San Suu Kyi (Burma, 2012), Nabeel Rajab (Bahrain, 2011), Oleg Kozlovsky (Federaţia Rusă, 2010), Adam Michnik (Polonia, 2009), Eleonora Cercavschi (Republica Moldova, 2008), Anatoli Mihailov (Belarus, 2007), Saad Ibrahim (Egipt, 2006) şi Sergio Aguayo (Mexic, 2005). Premiul este oferit prin sprijinul generos al Raţiu Family Charitable Foundation (Londra), înfiinţată în anul 1979 de către Ion Raţiu şi soţia sa, Elisabeth Raţiu, în parteneriat cu Centrul Raţiu pentru Democraţie din Turda. Scopul Fundaţiei constă în dezvoltarea educaţiei şi cercetării în domeniul culturii şi istoriei româneşti, precum şi în stimularea şi sprijinirea societăţii civile în cadrul proceselor de înţelegere şi implementare a principiilor democratice la nivel global. Mai multe detalii la www.ratiufamilyfoundation.com și www.ratiudemocracycenter.org.

Woodrow Wilson International Center for Scholars reprezintă expresia omagiului naţional adus memoriei preşedintelui Woodrow Wilson. A fost creat de către Congres, în Washington, D.C., în 1968. Woodrow Wilson Center este o instituţie nepartizană, sprijinită din fonduri publice şi private, implicată în studierea problematicii naţionale şi internaţionale. Centrul întreţine un forum liber, deschis şi neutru pentru dezbaterea de idei.

 

Mai multe detalii la www.wilsoncenter.org/ratiu.

Related Articles

Citește articolul precedent:
Astăzi, 23 octombrie, se inaugurează expoziţia permanentă de arheologie romană, « Potaissa romană. Retrospectiva arheologică ».

Astăzi, 23 Octombrie 2015, începând cu orele 11:00, la Muzeul de Istorie Turda vor avea loc o serie de activităţi...

Închide