inTurda.ro

Vremea în vacanța de Sărbători: prognoza pentru Crăciun și Revelion

Vremea în vacanța de Sărbători: prognoza pentru Crăciun și Revelion

Vremea în vacanța de Sărbători: prognoza pentru Crăciun și Revelion
decembrie 22
15:12 2015

Și în acest an luna decembrie va fi lipsită de zăpadă până la finalul ei, singurele zone care vor mai avea parte de un peisaj hibernal urmând să fie cele montane înalte, unde a nins puternic la sfârșitul lunii noiembrie iar stratul depus atunci s-a topit doar parțial.

În special în preajma Crăciunului este deja o “tradiție” în ultimii ani să nu avem parte de zăpadă, situație ce se datorează în principal Oscilației Atlantice, puternic pozitivă în această perioadă a anului (circulație preponderent vestică, ce aduce mase de aer cald dinspre Oceanul Atlantic și Marea Mediterană).

Prognoza pentru Crăciun
În Ajunul Crăciunului vremea va fi în general închisă în aproape toate zonele joase ale țării în prima parte a zilei, cu ceață și norii joși stratiformi, iar local nebulozitatea va persista pe întreg parcursul zilei. Temperaturile maxime vor fi cuprinse în general intre 3 și 9 grade în Transilvania, Maramureș, Banat și Crisana, în timp ce în Oltenia, Muntenia și Dobrogea va fi mult mai cald, cu maxime situate în intervalul 9-15 grade Celsius.

În prima zi de Crăciun (25 decembrie) se va produce o ușoară răcire în zonele intracarpatice, unde temperaturile maxime vor scădea până la 2-7 grade Celsius, însă în sud și est căldura va persista, aici urmând să se înregistreze în cursul prânzului temperaturi de până la 7-13 grade. Dimineața ceata din nou va da bătăi de cap mai ales pe vai și în depresiuni, unde este posibil să fie asociată și cu chiciură.

În a doua zi de Crăciun ceața și nebulozitatea joasă vor acapara tot mai multe regiuni ale țării, în vreme ce la deal și la munte cerul se va menține mai mult senin. Temperaturile maxime vor oscila între 2 și 9 grade la nivelul întregii tari, cu cele mai scăzute valori în depresiunile din estul Transilvaniei și cele mai ridicate în zonele subcarpatice din sudul și estul țării, cât și pe litoral.

De Sfântul Ștefan (27 decembrie) vremea se va menține în general închisă în majoritatea zonelor, cu nebulozitate stratiformă ce va persista pe aproape întreg parcursul zilei, cu excepția zonelor de deal și de munte. Șansele de precipitații vor fi aproape nule, totuși ido.ro estimează că doar cu totul izolat e posibil să se înregistreze burnițe slabe. Maximele termice ale zilei vor fi cuprinse în general intre 1 și 6 grade în Transilvania și Moldova, în timp ce în sud și est la prânz temperaturile vor urca până la 4-9 grade Celsius.

Vremea de Revelion
În ultima zi din an, deși soluțiile diferitelor modele numerice de previziune sunt oarecum în dezacord în acest moment, consensul general este pentru o continuare a stabilității vremii, cu unele șanse pentru precipitații mixte slabe doar în sud-estul extrem al țării. De Revelion va fi așadar o vreme frumoasă, cu un vânt calm, dar totuși destul de răcoroasă, cu minime ce pot cobori până la -8…-10˚C. Aceste temperaturi vor fi însă departe de recordurile de anul trecut din noaptea de Revelion, când minimele au coborât chiar și până la valori de -31 grade Celsius. În cursul zilei, în pofida unor înnorări locale, maximele termice vor urca până spre 0-7 grade Celsius la nivelul întregii țări, cu cele mai scăzute temperaturi în nordul Moldovei și cele mai ridicate în sudul tarii.

Related Articles

Citește articolul precedent:
Este OFICIAL: Municipiul Turda – „Oraș-martir” al Revoluției din decembrie 1989

Plenul Camerei Deputaților a adoptat astăzi un proiect de lege care are ca obiect de reglementare declararea municipiului Turda "Oraș-martir" al...

Închide