inTurda.ro

Cum ne atingem obiectivele în noul an?

Cum ne atingem obiectivele în noul an?

Cum ne atingem obiectivele în noul an?
ianuarie 04
12:51 2016

E perioada în care ne facem bilanțul, ne punem întrebări de tip: Cum a trecut anul?; Câte din obiectivele pe care ni le-Loana Comsa interviu inturda.roam propus anul trecut le-am realizat?; Ce am fi putut face altfel?; Ce am vrea să schimbăm?

Dar e și perioada în care suntem plini de speranță: ne gândim că anul viitor va fi altfel, că ne vom schimba – noi, sau cei din jurul nostru, că norocul va veni și pe strada noastră… Sperăm că greșelile noastre vor fi iertate, că putem să o luăm de la capăt, că tiparele greșite din viața noastră se vor îndrepta, că tot ce e rău în viața noastră se va schimba în bine de la anul, ceea ce ne-a durut până acum va dispărea în mod miraculos și de la anul vom avea parte de dragoste.

Pe lângă speranță, mai este și frica. Ne este frică de faptul că vor trece sărbătorile și schimbarea va rămâne doar o iluzie, că miracolul speranței este doar o frumoasă poveste, că nu suntem demni de iubire sau că nu suntem capabili de a iubi. Ne este frică de faptul că viața noastră ar putea fi lipsită de sens, că după ce trec sărbătorile va reapărea cinismul, că vom fi dezamăgiți.

Asupra unor aspecte enumerate mai sus nu avem nici un control. Putem doar spera că lucrurile se vor schimba. Atunci când ne dorim un lucru, doar pentru că ni-l dorim foarte mult, nu este obligatoriu să se și întâmple.

Dar ce putem face astfel încât să creștem șansa ca visele noastre sa devină realitate?

Vă propun să ne imaginăm că în cazul fiecărei dorințe avem controlul total, ca și cum am avea un coș în care sunt toate elementele de care avem nevoie pentru a ne atinge obiectivele, pentru ca dorințele noastre să fie îndeplinite. Oare ce avem acolo? Ce elemente?

Sunt unele care depind de șansă, altele care depind de alte persoane și contexte, dar multe dintre acestea depind de noi: o bună planificare, setarea unor obiective realiste, operaționalizarea dorințelor noastre, modul în care ne exprimăm și ne formulăm obiectivele. Haideți să le luăm pe rând și să le analizăm.

Faptul că ne-am setat un obiectiv, nu e suficient ca să îl și atingem. Ar trebui să planificăm: Până când? În ce constau pașii? Când îi urmez? Ce obstacole ar putea apărea? De ce resurse am nevoie? Cine mă poate ajuta? Cât de realiste și sustenabile sunt dorințele mele? Sunt în concordanță cu valorile sau capacitățile mele?

Atunci când ne dorim ceva, e foarte important să știm ce anume, cum ne vom da seama că avem acel ceva, sau că suntem în direcția bună? De exemplu, dacă vreau să slăbesc, trebuie să îmi propun și câte kilograme. Astfel, voi ști tot timpul dacă am făcut progrese sau nu.

E bine chiar să îmi setez pașii pe care îi am de parcurs, de exemplu dacă vreau să slăbesc 3 kilograme într-o lună, ce obstacole pot apărea: onomastici, musafiri, vizite, perioade mai stresante. Cum le voi gestiona? Știu ce dietă voi folosi? La ce nutriționist voi apela? Mă poate ajuta mama la cumpărături sau la gătit? Poate partenerul să nu cumpere dulciuri în perioada asta? Pot ruga colegii să nu îmi ofere dulciuri, snacksuri, etc.?

Acum că știm ce vrem, cum ne formulăm acest nou obiectiv? Dacă ne vom gândi la el în termeni negativi, de exemplu: ”urăsc că sunt grasă!” sau ”nu mai vreau să fiu grasă!”, rămân doar cu supărarea și frustrarea. Dacă gândesc: ”vreau să slăbesc 10 kg anul acesta!”, gândirea mea va fi setată spre obiectiv, către acțiune și șansele de a face ceva în direcția dorită sunt mult mai mari.

Odată ce mi-am stabilit ceea ce îmi doresc și mi-am formulat corect obiectivul, va trebui să îl scriu și să îl pun undeva la vedere. Sau mă pot înregistra pe telefon în timp ce îl rostesc și seta înregistrarea ca și alarmă de trezire. Nu îl scriu în agenda de anul acesta, după care mi-o schimb cu una nouă anul viitor și obiectivul meu rămâne acolo, între niște pagini, scris frumos. Va trebui să mă confrunt zilnic cu el, să îl vad, să îl aud, să fiu conștientă de el zi de zi.

Urmând acești pași, nu vom mai avea motive să ne fie frică. Ideea de schimbare nu va fi doar o iluzie, iar miracolul speranței va deveni o frumoasă poveste despre cum am reușit!

Un an nou fericit!

Sursa: loanaComsa.ro

Sursa foto: http://bit.ly/1kguFHd

Related Articles

Citește articolul precedent:
Taximetriștii care au făcut pușcărie sau au primit o amendă penală nu vor mai avea voie să profeseze.

Taximetriștii care au făcut pușcărie sau au primit o amendă penală nu vor mai avea voie să profeseze. Ministerul Transporturilor...

Închide