inTurda.ro

Edictul de la Turda – 448 ani de istorie şi religie

Edictul de la Turda – 448 ani de istorie şi religie

Edictul de la Turda – 448 ani de istorie şi religie
ianuarie 08
11:37 2016

Măria-Sa, Domnul Nostru, precum a hotărât în adunările precedente împreună cu ţara şi obştea în privinţa religiei, aşa şi în adunarea de faţă reafirmă cum ca predicatorii să propovăduiască evanghelia pretutindeni, fiecare după credinţa lui, şi obştea dacă-l vrea, bine, dacă nu, nimeni să nu-l oblige, căci ar tulbura liniştea sufletului său, dar să ţină predicator a cărui învăţătură îi place. Şi pentru aceasta nimeni dintre superintendenţi, nici alţii, să nu încerce a-i vătăma pe predicatori, nimeni să nu fie ocărât pentru religie de nimeni, aşa cum am hotărât în constituţiile precedente. Nu i se permite nimănui, ca pentru învăţătură să ameninţe pe cineva cu privarea de libertate sau funcţie, căci credinţa e darul lui Dumnezeu, ce vine în urma auzirii, iar auzirea prin cuvântul lui Dumnezeu” este ceea ce se decreta în  Dieta de la Turda, în urmă cu 448 ani.

     Edictul de la Turda a proclamat libertatea conştiinţei şi a toleranţei religioase pentru cetăţenii Transilvaniei, însă, din păcate, nu îi includea şi pe creştinii ortodocşi, ci, a cunoscut limitările sale, iar în acest sens a prevăzut credinţa egală a nobililor, saşilor şi secuilor.

     Emis în anul 1568 de către Dieta Transilvaniei întrunită la Turda, decretul a fost promulgat de către Ioan Sigismund Zapolya, principele Transilvaniei de la acea vreme, fiind primul de acest fel din istoria Europei moderne şi având drept scop primordial evitarea luptelor religioase între catolicii şi protestanţii din Europa Occidentală.

     La bogăţiile culturale, istorice şi religioase, Municipiul Turda se mândreşte cu însemnătatea Edictului de la Turda acesta contribuind la naşterea unei noi religii cu mii de adepţi în toată lumea.

 

Tags
Share

Related Articles

Citește articolul precedent:
Concert de muzică Blues la Cafeneaua ”Andy’s Caffe”

Cafeneaua Andy's Caffe ne invită la un Concert Blues la care cei care vor încânta publicul sunt ”Les Poissons Voyageurs” din Franța....

Închide