inTurda.ro

Președintele Klaus Iohannis a promulgat Legea inițiată de Mircea Irimie: TURDA ORAȘ MARTIR

Președintele Klaus Iohannis a promulgat Legea inițiată de Mircea Irimie: TURDA ORAȘ MARTIR

Președintele Klaus Iohannis a promulgat Legea inițiată de Mircea Irimie: TURDA ORAȘ MARTIR
ianuarie 19
09:03 2016

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat luni, 18 ianuarie 2016, decretul pentru promulgarea Legii privind declararea municipiului Turda „oraş-martir al Revoluţiei din decembrie 1989”, a informat Administraţia Prezidenţială într-un comunicat. 

Potrivit expunerii de motive a legii, „pe harta oraşelor-martir din România ar trebui să fie şi municipiul Turda, deoarece, în decembrie 1989, acest oraş a plătit cu prisosinţă tributul său de sânge pentru triumful Revoluţiei”. 

„Pe baza informaţiilor publice referitoare la evenimentele revoluţionare din oraşul Turda reiese că, începând cu ora 4,00 a zilei de 23 decembrie 1989 şi până la ora 22:00 a zilei de 24 decembrie 1989, în municipiul Turda au fost împuşcate mortal un număr de 12 persoane (7 militari şi 5 civili), alte 26 persoane (5 militari şi 21 civili) au fost rănite, iar în ziua de 25 decembrie 1989 a fost împuşcată mortal o persoană şi au suferit vătămări corporale două persoane”, se mai arată în expunerea de motive. 

Dragi prieteni , legea initiata de mine TURDA ORAS MARTIR a fost astazi 18 . 01 . 2016 promulgata mircea irimiede Presedintele Romaniei domnul Klaus Johannis . Dupa 26 de la Revolutia Romana din decembrie 1989 , municipiul Turda a obtinut statutul binemeritat de ORAS MARTIR .
Revolutia din 89 a eliberat Romania de dictatura si comunism si a adus mari schimbari in bine pentru toata natiunea cu mari pierderi de vieti omenesti si sacrificii . Turda si-a adus aportul de jertfa alaturi de toata tara pentru democratie , libertati si drepturi . In valtoarea revolutiei la Turda au fost 13 morti si 31 de raniti . In memoria lor in centrul Turzii a fost ridicat un monument pentru cinstirea faptelor de vitejie .
Statutul de ORAS MARTIR este o recunoastere a patriotismului si fortei de sacrificiu al turdenilor in lupta pentru inlaturarea totalitarismului si dictaturii iar in dreptul monumentului eroilor luptatori in Revolutia din 89 si la cele trei intrari principale in oras se vor instala panouri pe care va scrie cu majuscule TURDA – ORAS MARTIR .
Propunerea mea legislativa a mai fost semnata si sustinuta de alti Parlamentari din judetul Cluj : Ioan Moldovan , Steluta Cataniciu , Alexandru Cordos , Elena Uioareanu , Aurelia Cristea si Mate Andras carora le multumesc pentru sustinere .
Cinste eroilor si luptatorilor din Revolutia Romana din decembrie 1989 !”
a declarat Mircea Irimie, Deputat ALDE de Turda.

Related Articles

Citește articolul precedent:
VIDEO: T9 îl sprijină pe Andrei Suciu pentru candidatura la Primăria Turda.

Comunicat T9: Timp de 6 luni am discutat cu turdenii, am analizat problemele orașului și am căutat soluții. Am decis...

Închide