inTurda.ro

Mircea Irimie a vorbit in Parlament, la Ora Premierului, despre alegerile locale din 2016

Mircea Irimie a vorbit in Parlament, la Ora Premierului, despre alegerile locale din 2016

Mircea Irimie a vorbit in Parlament, la Ora Premierului, despre alegerile locale din 2016
februarie 09
11:25 2016

COMUNICAT:

Luni, 08 februarie 2016, am luat cuvantul in plenul Camerei Deputatilor, la Ora Premierului si am transmis din partea Grupului Parlamentar ALDE, mesajul al carui continut va invit sa il parcurgeti in continuare:

În momentul de faţă, Grupul Parlamentar ALDE nu susţine modificarea legii alegerilor locale, întrucât nu este democratic, nu este corect şi nu este în litera deciziilor Curţii Constituţionale, să schimbăm regulile electorale în an electoral.

Reamintim colegilor din Camera Deputaţilor şi informăm pe domnul Prim Ministru Dacian Cioloş, că Grupul ALDE a susţinut atât în Comisia de Cod electoral, cât şi în dezbaterile din Plen de la începutul anului 2015, alegerea primarilor din două tururi de scrutin.

Suntem total de acord, ca după anul electoral 2016, să relansăm dezbaterile în ceea ce priveşte alegerea primarilor în două tururi. Această modalitate de alegere a primarilor conferă alesului local reprezentativitate, legitimitate, autoritate şi susţinere din partea comunităţii pentru derularea programelor de dezvoltare din cadrul localităţii.

De asemenea, apreciem că propunerea Partidului Naţional Liberal, de modificare a legii electorale, în sensul alegerii primarului din două tururi de scrutin, denotă disperare şi arată că, socotelile electorale ale PNL, raportate la alegerile locale din iunie 2016, indică un dezastru în mare parte din circumscripţiile electorale.

Remarcăm şi dublul mesaj al celor din PNL, întrucât, în mai 2015, alături de o largă majoritate din Parlament, au votat o lege electorală ce prevede alegerea primarilor dintr-un singur tur de scrutin, iar acum, pe o argumentaţie ce vrea să fie suprapusă agendei cetăţeanului, susţin alegerea primarilor din două tururi.

Considerăm ca incorectă şi nedemocratică presiunea pusă pe actualul Guvern şi implicit de domnul premier Dacian Cioloş, de către liderii Partidului Naţional Liberal pentru ca executivul să găsească o soluţie de modificare a legii electorale a alegerilor locale, rezolvarea situaţiei, fiind în acest moment, un proiect legislativ depus şi dezbătut în cele două camere ale Parlamentului şi ulterior aprobat, dacă va întruni majoritatea.

În concluzie, Grupul Parlamentar ALDE din Camera Deputaţilor, este total împotriva modificării legii electorale în timpul anului electoral prin Ordonanţă de Urgenţă emisă de Guvern sau prin asumarea răspunderii Guvernului, instrumente de iniţiativă legislativă ce scurtcircuitează Parlamentul.

Deputat ALDE de Turda,
Mircea Vicenţiu Irimie

Related Articles