inTurda.ro

INTERVIU exclusiv cu poetul turdean Călin Pop

INTERVIU exclusiv cu poetul turdean Călin Pop

INTERVIU exclusiv cu poetul turdean Călin Pop
februarie 27
21:03 2016

inTurda.ro a realizat un interviu în exclusivitate cu poetul turdean, Călin Pop. Vă invităm să citiți în rândurile de mai jos gândurile lui Călin.

1. Cum ai descrie relatia poetului Calin Pop cu lumea? De unde vine şi încotro se îndreaptă? 

  Sunt de părere că lumea urâtă pe care vor alţii să o promoveze, nu trebuie să ne împiedice să vedem frumuseţea lumii create de Dumnezeu! Cred că orice relaţie, pentru a funcţiona are nevoie de trei stâlpi zdraveni pe care să se poată sprijini: IUBIREA, ÎNCREDEREA şi RESPECTUL. Mai trist este faptul că nu de fiecare dată când oferi iubire, respect şi încredere, primeşti înapoi aceleaşi lucruri. Relaţia mea cu lumea, cred eu, că este una care gravitează în jurul normalităţii, însă deea e că în ultima vreme am cam început să învăţ că niciodată nu o să pot mulţumi pe toată lumea. Tot timpul o să existe persoane nemulţumite, persoane care o să mă critice, sau persoane care pur şi simplu nu mă plac. De astfel de persoane încerc să mă debarasez, iar persoanele care chiar ţin la mine şi apreciază ceea ce fac, să le apropii şi mai mult de mine.

2. Mai citeşte lumea poezie? Tu ce mai citeşti?

 Sper din suflet şi aşa îmi place să cred că lumea mai citeşte,deşi, ceva îmi spune, că din păcate, numărul celor care citesc poezie este foarte mic. Trebuie să apară de undeva, de la cineva, o scânteie, care să aprindă din nou în sufletele oamenilor interesesul pentru poezie şi pentru cititul în general… Poezia trebuie să ajungă din nou pe cele mai înalte culmi, acolo unde îi şi este locul de fapt, iar  pentru asta e nevoie ca lumea să înceapă să încerce să guste, să încerce să se apropie mai mult de tărâmul minunat al poeziei. Eu citesc, citesc atât cât timpul îmi permite să o fac. De fapt, încerc să îmi croiesc eu portiţe şi  oportunităţi pentru a citi. Citesc poezie, bineînţeles, pentru a putea descoperi cât mai mult din profunzimea ei.

3. Pe tine ce te ţine aproape de poezie? De ce scrii poezie?

Poezia are farmecul şi candoarea ei. Ea face parte din viaţa mea, în momentul în care eu îmi pun viaţa în poeme, poeme devin viaţa mea! Scriu poezie pentru că asta simt, ceva mai presus de mine, mă cheamă şi mă îndeamnă să scriu… prin poezie, cred că lumea poate să fie mai frumoasă, iar menirea fiecăruia dintre noi, este să slăvească frumosul, să aducă în lume, un picur de lumină!

 4. Când ai început să scrii? Îţi aminteşti ce a inspirat această primă poezie? (şi dacă poţi, te rugăm să o împărtăşeşti cu noi)

O, desigur că îmi amintesc! Am început să scriu încă din clasa a V-a, bine, pe atunci nu se putea vorbi de nişte poezii în toată puterea cuvântului…erau nişte gânduri ale mele, nişte trăiri, sentimente, pe care le aşterneam în versuri. Prima poezie, a fost , categoric, închinată mamei şi cred-că suna cam aşa: “Dragă mamă, vreau să ştii\ Că mereu te voi iubi\ Dragă mamă, ţi-aş da ţie \ Un ocean de bucurie!” , nişte versuri simple, poate chiar banale, bineînţeles, dar izvorâte dintr-o inimă de copil, nişte versuri sincere, până la urmă…Prin apropierea zilei de 8 martie am scris aceste versuri, deci aş putea spune că mama a fost cea care pentru care s-a născut prima poezie ca să zic aşa…

5. Ai observat o schimbare de stil evidentă faţă de primele tale poezii? Simţi că ai evoluat între timp?

O schimbare, există. Cateogoric că există. După cum spuneam şi mai sus, a trecut mult timp până când să scriu poezii. Până într-un anumit punct au fost doar aşa…versuri ocazionale să zicem şi trăiri de-ale mele. Vreau să cred că am evoluat şi sper că mă îndrept într-o direcţie bună.

 6.Legat de procesul in sine… Când şi cum scrii? Ai anumite tabieturi? Îţi iese mereu scrisul din prima? Cât stai pe un text?

Scriu când simt că trebuie să o fac, de cele mai mult ori îmi dictează inima că trebuie să scriu şi nu doar că trebuie, ci şi ce trebuie să scriu. De obicei, nu las o idée, sau un cuvânt cheie să se piardă. Inspiraţia e ceva sublim. Dacă inspiraţia bate la poarta inimii tale, iar tu nu îi răspunzi, ba pentru că nu ai timpul necesar, ba că eşti ocupat în acel moment, ba că eşti obosit, te-ar putea costa destul de scump, în sensul că, inspiraţia e esenţa poeziei, o poezie inspirată e o poezie care îţi poate adduce multă satisfacţie, aşadar, eu, cel puţin, atunci când simt că inspiraţia mă caută, stau de vorbă cu ea. J Normal că nu îmi iese mereu scrisul din prima, aici apare şi o problemă. Mi-am făcut un obicei foarte prost: nu prea revin asupra textului. Îmi place să îl las în forma lui iniţială, iar acest lucru, sunt conştient, că nu e tocmai în regulă. Forma iniţială nu e întotdeauna cea mai reuşită…m-am străduit de-a lungul timpului să  scap de acest obicei, încă nu mi-a reuşit, dar sper ca până la urmă să reuşesc.

Îmi place să scriu, în linişte, de cele mai multe ori, dar nu am nicio problemă în a scrie, în mijlocul unui grup de prieteni sau în toiul unei petreceri, dacă simt că trebuie să scriu, o fac fără nicio probelmă. De cele mai multe ori, îmi scriu multe dintre poeme pe telefon. J

7. Vorbind despre autori consacraţi, care este poetul tău preferat? Dar poemul preferat?

Având în vedere că am început să scriu o poezie cu tentă simbolistă, pot să afirm că Bacovia a fost, este şi cred-că o să rămână poetul meu preferat, dar nu pot să nu-l amintesc pe marele Blaga, care pentru mine este cel mai bun meşter al metaforei. Blaga reprezintă pentru bine definiţia pentru metaforă…

Îmi plac mult poeziile lui Bacovia, întreaga lui creaţie.

8.Cunoscând atât de bine fenomenul literar, reuşeşti să stârneşti interesul pentru poezie tinerilor? Te-ai gândit la un proiect in acest sens?

Un ţel al meu chiar acesta este: Prin opera mea, prin creaţiile mele, să încerc şi să reuşesc totodată, să stârnesc interesul pentru poezie tinerilor şi nu numai, dar pentru acest lucru, ştiu că este nevoie de mult efort. Cu siguranţă nu e un lucru uşor să promovezi poezia, în zilele noastre, când tot alte lucruri, lipsite de sens şi de normalitate sunt promovate. Într-un poem, spuneam că : “ Nu artiştii-s vina lumii,\ Nu-i mai suspectaţi de nebunie, \Nu e vina lor că unii \Spun că arta-i o prostie. E nevoie însă şi de susţinere din anumite direcţii. Societatea are nevoie de cultură, societatea are nevoie de poezie, poezia este o şansă a societăţii şi a lumii, de a se cufunda în frumos! În mediul virtual sunt destul de activ şi de present, însă, uneori simt că sunt de-a dreptul strivit de mormanele de nonvalori care acaparează totul şi câştigă extreme de mulţi adepţi…dar nu cedez, încerc să îmi văd de treaba mea şi să încerc să schimb ceva.

9. La ce lucrezi în acest moment? Cu ce ne vei mai uimi?

 În momentul de faţă lucrez la trei cărţi. Două volume de poezii şi un roman. Nu ştiu când le voi finaliza. Romanul, cu siguranţă,va mai dura până să apară… Un volum de poezii va apărea anul acesta, nu ştiu exact când, poate în toamnă. Dacă ultimele două cărţi lansate conţin poezii cu tentă religioasă, acest volum pe care vreau să îl lansez în acest an, o să fie altceva…veţi descoperi la momentul potrivit! Vreau să-mi dăruiască Dumnezeu sănătate doar, pentru a putea scrie cât mai mult şi pentru a publica.

Vă mulţumesc tuturor membrilor inTurda.ro pentru că mi-aţi dat şansa să vorbesc despre mine şi activitatea mea artistică.

Related Articles

Citește articolul precedent:
Un nou magazin in Turda: PEPCO se deschide in 3 Martie 2016!

PEPCO deschide un magazin in Turda. Compania are deja 47 de magazine in Romania si peste 3000 in Europa, Africa...

Închide