inTurda.ro

Cât vor putea cheltui candidaţii la Primăriile Turda și Câmpia-Turzii în campania electorală

Cât vor putea cheltui candidaţii la Primăriile Turda și Câmpia-Turzii în campania electorală

Cât vor putea cheltui candidaţii la Primăriile Turda și Câmpia-Turzii în campania electorală
martie 16
12:34 2016

Adio, campanii electorale pline de megalomanie! La începutul anului, Guvernul a stabilit clar câţi bani pot cheltui cei care îşi doresc să candideze în cadrul alegerilor locale din iunie. Potrivit Legii, partidele, alianţele şi candidaţii independenţi vor trebui să prezinte noi conturi bancare, deschise numai pentru campania electorală. Toate aceste conturi vor fi înregistrate, în paralel, şi de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP), instituţia care va supraveghea şi va controla toate operaţiunile financiare.

Cristian Andrei, consultant politic: “Ideea este ca politicienii sa-si corecteze comportamentul si sa iasa mai mult in strada, sa renunte la brichete, pixuri si alte materiale si sa pluseze la capitolul contact direct sau prin facebook, mass media.

Promovarea electorala va fi posibila prin afise electorale de cel mult 30×50 cm, flyere, brosuri si publicitate online, in presa scrisa, sau la televiziuni. Cine foloseste alte mijloace, cum ar fi galeti, biciclete, pungi cu alimente sau chiar bani dati direct alegatorilor, risca inchisoarea pentru dare de mita. Toate aceste reglementari sunt doar pentru campania electorala, adica pentru cele 30 de zile de dinaintea alegerilor.

Cheltuieli de campanie pentru candidații la funcția de Primar în Turda și Câmpia-Turzii

Legea stabileşte o sumă maximă pe care un candidat o poate cheltui în campanie. Pentru un candidat la funcţia de primar al unui municipiu, plafonul maxim de cheltuieli este de 10.500 de lei. Din această sumă se pot cheltui cel mult 40% pentru propagandă electorală la radio, la televiziune şi în presa scrisă, 30% către propagandă electorală online, 30% pentru cercetări sociologice, 20% pentru afişe electorale, 50% pentru broşuri, pliante şi alte materiale tipărite sau 30% pentru închirieri de spaţii şi transport.

Cheltuieli de campanie pentru consiliile locale

Doar 5.250 de lei pot cheltui partidele şi alianţele politice pentru fiecare listă de candidaţi la consiliul local al municipiului Turda. La Câmpia-Turzii se aplică același plafon maxim!

Candidaţii pot primi banii înapoi, în două situaţii

Pentru prima dată în istoria campaniilor electorale din România, cheltuielile de campanie vor fi rambursate de la bugetul de stat, prin Autoritatea Electorală Permanentă, cu două condiţii. Prima condiţie vizează faptul că partidele, alianţele politice şi candidaţii independenţi trebuie să obţină minimum 3% din totalul voturilor valabil exprimate. A doua condiţie este ca partidele, alianţele politice şi candidaţii independenţi să se încadreze în limitele de cheltuieli stabilite de lege.

Important

Afisele electorale de marimea unui bloc cu 10 etaje, concertele de campanie sau pixurile si brichetele bine-cunoscute nu se vor mai regasi in arsenalul candidatilor la primarie de anul acesta.

Related Articles

Citește articolul precedent:
Noi locuri de muncă disponibile prin CCOFM:

Firmă din Câmpia-Turzii angajează:   1. Electrician de întreţinere şi reparaţii - 1 post 2. Sudor (în argon) - 1...

Închide