Ziua NATO în România
3 Aprilie – Ziua NATO în România
În data de 29 martie 2004, România a aderat în mod oficial la Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), prin depunerea instrumentelor de ratificare la Departamentul de Stat al SUA, statul depozitar al Tratatului Alianței Nord-Atlantice. La 2 aprilie 2004 a avut loc ceremonia arborării oficiale a drapelului românesc la sediul NATO din Bruxelles. În baza Legii nr. 390, din 28 septembrie 2004, Ziua NATO în România se sărbătorește în fiecare an în prima duminică a lunii aprilie.
NATO a luat ființă ca alianță politico-militară cu caracter defensiv în 4 aprilie 1949, atunci când cele 12 state fondatoare (SUA, Belgia, Canada, Danemarca, Franța, Islanda, Italia, Luxemburg, Marea Britanie, Norvegia, Portugalia și Olanda) au semnat, la Washington, Tratatul Atlanticului de Nord, care consfințea scopurile principale ale alianței:
- asigurarea libertății și securității membrilor săi prin mijloace politice și militare în conformitate cu Tratatul Nord-Atlantic și cu principiile Cartei ONU;
- promovarea relațiilor de pace și prietenie în zona Nord-Atlantică;
- prevenirea conflictelor armate.
În prezent, NATO are în componență 26 de state europene și 2 nord-americane (SUA și Canada), iar principala sa prioritate s-a transformat din protecția statelor democratice occidentale în fața pericolului expansiunii comunismului, întruchipat de URSS, în lupta împotriva terorismului radical pentru prezervarea valorilor democratice.
Pentru România aderarea la NATO în anul 2004 a însemnat primul pas spre reconectarea la principiile democratice occidentale, cel de-al doilea pas fiind aderarea la UE în 2007. Sub egida NATO, România a participat la numeroase misiuni militare în Afganistan, Kosovo, bazinul Mării Mediterane și pe coasta estică a Africii.
La momentul actual, relația cu NATO ocupă un loc prioritar în politica externă a României.
Organizația PNL Turda