inTurda.ro

Oameni de valoare ai Turzii: Valentin Vișinescu – unul dintre cei mai activi scriitori turdeni

Oameni de valoare ai Turzii: Valentin Vișinescu – unul dintre cei mai activi scriitori turdeni

Oameni de valoare ai Turzii: Valentin Vișinescu – unul dintre cei mai activi scriitori turdeni
aprilie 09
20:05 2016

VALENTIN VIŞINESCU este cunoscut în Turda drept istoricul care zugrăvește în cuvinte trecutul strămoșilor și legendele locului.

Născut în 29 mai 1931 în comuna Stelnica, judeţul Ialomiţa, Valentin Vișinescu este fiul Ecaterinei şi al lui Ioan Vişinescu – învăţători. A urmat Școala primară în comuna natală, studiile liceale la Liceul „Mircea cel Bătrân” din Constanţa şi Liceul „Ştirbei Vodă” din Călăraşi. A absolvit Facultatea de Filologie, secţia Română-Istorie la Universitatea „C. I. Parhon” din Bucureşti.

Valentin Vișinescu este unul dintre cei mai activi scriitori turdeni, numele său legându-se de peste 30 de volume înscrise în Catalogul Bibliotecii Naționale Române. Dintre acestea amintim „Pagini de istorie şi cultură turdeană”, „Statornicie şi continuitate 1601-2001”, „Spiritualitate turdeană”, „Turda – Leagăn de civilizație românească”, „Personalități de pe Valea Hășdății”, „Crucea mântuirii neamului [din Turda]”, „Eroii de la Viișoara”, „Familia Rațiu, înainte și după Memorand”, „Legendele Cheilor Turzii”, „Turdenii la Marea Unire”, „Țara lui Pavel Dan” și multe altele.

Aproape toate comunele din zona Turzii au o monografie scrisă de istoricul scriitor Valentin Vișinescu. Acesta a scris mult și a inspirat pe alții să scrie, lista lui de coautori fiind considerabilă.

Din 1980 este membru în Cenaclul de epigramişti “Satirycon” din Cluj-Napoca dar şi membru în Uniunea Natională a Epigramiştilor din România. A câştigat trei premii pentru literatură (Cluj, Sibiu şi Băileşti) şi a primit Diplome de Excelenţă din partea Primăriei Comunei Iara pentru Monografia Cocova Ierii.

În 2003 a câştigat Premiul pentru Eseu la Concursul Naţional “Pavel Dan”- Proza scurta şi eseu. De asemenea a fost recompensat cu titlul de “Om al anului 2000” oferit de Institutul American de Biografie. Valentin Vișinescu este cetățean de onoare al Municipiului Turda, din anul 2004!

Pentru întreaga activitate profesională, pentru o viață dedicată scrierii faptelor istorice și pentru aportul considerabil adus la îmbogățirea patrimoniului istoric și cultural al Turzii și al zonelor adiacente, www.inTurda.ro, îl include pe Valentin Vișinescu în categoria „Oameni de Valoare ai Turzii”.

Oameni de valoare ai Turzii - Valentin Visinescu

Related Articles

Citește articolul precedent:
Acțiune de ecologizare în zona Băilor Sărate organizată de PNL Turda

PNL Turda, alături de Co-Președintele Tudor Ștefănie, a efectuat astăzi, 09 aprilie 2016, o acțiune de ecologizare în zona Băilor...

Închide