inTurda.ro

Organizația PNL Turda despre semnificația zilei de 9 Mai în istoria românilor și a Europei

Organizația PNL Turda despre semnificația zilei de 9 Mai în istoria românilor și a Europei

Organizația PNL Turda despre semnificația zilei de 9 Mai în istoria românilor și a Europei
mai 09
09:09 2016

Semnificația zilei de 9 Mai în istoria românilor și a Europei

Ziua de 9 Mai are o importanță deosebită în istoria Europei și o triplă semnificație pentru români.

Într-o zi de 9 Mai a anului 1877, prin vocea ministrului de externe din acele timpuri, marele istoric și om politic liberal Mihail Kogălniceanu, România și-a proclamat independența politică în raport cu Imperiul Otoman. Se rupeau, în acest mod, legăturile vasalice care marcaseră, timp de aproape 5 secole, relațiile dintre spațiul românesc și statul sultanilor otomani. Discursul magistral al lui Kogălniceanu, o adevărată lecție de retorică politică, venea să valideze juridic o situație percepută deja la nivelul mentalului colectiv românesc, în contextul declanșării războiului ruso-turc la 12 aprilie 1877: ”Suntem independenți; suntem națiune de sine stătătoare. Însă d-lor, aci se oprește travaliul nostru? Aci se oprește misiunea noastră? Am ajuns la scopul urmărit nu de azi, ci, pot zice, de secole, și mai cu deosebire urmărit de la 1848 încoace? Mai întâi de toate d-lor, să ne facem întrebare: ce am fost înainte de declararea rezbelului? Fost-am noi independenți către turci? Fost-am noi provincie turcească? Fost-am noi vasali ai Turciei? Avut-am noi pe sultanul ca suzeran? Strainii au zis aceasta; noi nu am zis-o niciodata. Noi nu am fost vasali. Sultanul nu a fost suzeranul nostru. Însă era ceva. Erau niște legături sui-generis, niște legături care erau slabe când românii erau tari; niște legături care erau tari când românii erau slabi”. Proclamată la 9 Mai de ministrul Mihail Kogălniceanu, legea independenței de stat a fost adoptată de Parlament în aceeași zi, fiind semnată și promulgată de domnitorul Carol I în 10 Mai 1877. Anunțată de factorii politici români, independența a fost legitimată prin sacrificiul soldaților români, care vor lupta alături de trupele rusești pe teatrul de operațiuni militare din Balcani, și prin deciziile Congresului de Pace de la Berlin (1 iunie-1 iulie 1878). Eforturile României pentru obținerea independenței de stat au fost sprijinite și de românii ardeleni, prin organizarea unor colecte publice de alimente, bani, haine, medicamente și pansamente. Activ în această privință a fost și Comitetul femeilor române din Turda, condus de admirabila doamnă Emilia Rațiu, soția dr. Ioan Rațiu.

9 Mai este și data în care, în anul 1945, se încheie Al Doilea Război Mondial în Europa, odată cu capitularea necondiționată a Germaniei naziste, semnată de general-colonelul Alfred Jodl și de amiralul Karl Dönitz. Se punea astfel capăt, cel puțin în Europa (căci Japonia mai rezista în Extremul Orient), celui mai distrugător război de până atunci, vinovat de decesul a 60 de milioane de oameni. Europa putea privi acum spre o eră a păcii și a libertății.

Nu în ultimul rând, 9 Mai reprezintă momentul în care, în anul 1950, va fi făcut public proiectul constituirii Comunității Europene a Cărbunelui și Oțelului (CECO), primul pas spre crearea Uniunii Europene de astăzi. Proiectul CECO, ce punea bazele cooperării economice între Franța, RFG, Italia, Olanda, Belgia și Luxemburg, a fost gândit și redactat de doi dintre ”părinții” Europei Unite: francezii Jean Monnet și Robert Schuman. Pentru a celebra ”Declarația Schuman” din anul 1950, liderii europeni întruniți în summit-ul de la Milano au decis ca data de 9 Mai să fie sărbătorită drept Ziua Europei. Parlamentul European a recunoscut ziua de 9 Mai ca sărbătoare oficială în anul 2008.

La mulți ani Europa!

                                                                                                            Organizația PNL Turda    

 

Related Articles

Citește articolul precedent:
Andrei Suciu: ”Cu o infrastructură îmbătrînită, Turda nu se poate dezvolta!”

În mod categoric, drumurile din municipiul Turda sunt principala problemă a orașului. Cu o infrastructură îmbătrînită, Turda nu se poate...

Închide