inTurda.ro

Dana Deac: Sportivi turdeni cu care ne putem mândri

Dana Deac: Sportivi turdeni cu care ne putem mândri

Dana Deac: Sportivi turdeni cu care ne putem mândri
mai 20
10:13 2016

Cu ocazia evenimentelor organizate de Casa de Cultură și Primăria Turda dedicate Zilei Sportului, Dana Deac a făcut o trecere în revistă a sportivilor turdeni care au adus onoare municipiului Turda. Redăm mai jos parte din comunicarea ei:

Mulţumim tuturor sportivilor care ne fac sau ne-au făcut să fim mândri că suntem turdeni şi români!

TURDA MEA. Turda a dat României mulţi sportivi de valoare:

  • sportivii de la Clubul de dans sportiv “Potaissa” Turda, pregătiţi de Diana şi Alin Miron au titluri de campioni naţionali la diferite concursuri,
  • Virginia Ruzici a fost prima campioană din ţară la Roland Garros,
  • gimnasta Andreea Cacovean a obţinut o serie de rezultate de excepţie: locul I la sărituri şi bârnă la bilateralul România-Ucraina, locul II la individual compus şi locul III la sol, aur la sol, argint la individual compus, bârnă şi paralele la Campionatele Balcanice din Turcia, locul I la individual compus şi sol la Internaţionalele Germaniei, aur la paralele la Campionatele Europene de Juniori de la Geneva şi altele. Apogeul îl atinge în 1993 când obţine bronz la paralele la Campionatul Mondial de la Birmingham şi în 1995 când devine campioană mondială cu echipa României la Sabae. După Birmingham Andreea ajunge pe locul 6 în topul celor mai bune gimnaste din lume.

Municipiul Turda are o vicecampioana nationala la sah, fete 9 ani, Pap Blanca Maria şi un campion naţional la karate, Paul Căţănaş.

Asociaţia Handbal Club Potaissa Turda a reuşit calificarea în semifinalele Ligii Naţionale de handbal.

Turdeanul Makkai Miklos a fost multa vreme cel mai vârstnic fotbalist din România. El şi-a legat numele de începuturile fotbalului turdean şi naţional. A jucat şi a antrebat la Arieşul şi Uranus din Turda. Drumurile l-au purtat pe la echipe din Constanţa, cu Victoria câştigând campionatul Dobrogei. A început fotbalul la Turda ca mijlocaş la Clubul Sportiv Turda, prima echipă din Turda, ce datează din 1928, avându-l ca antrenor pe Zilbert. După periplu dobrogean revine la Turda unde în 1934 se înfiinţează echipa Arieşul Turda şi Makkai e chemat ca jucător-antrenor.

Baschetbalistul Voicu Moldovan a cucerit cu „Viitorul” Cluj 26 de titluri naţionale, a avut 8 selecţii în reprezentativa de juniori. Ca antrenor a obţinut 20 de titluri naţionale, 8 clasări pe locul secund şi 6 pe al treilea.

Echipa de fotbal Arieşul Turda este prima echipă de divizia B câştigătoare a Cupei României trecând în finală de Rapid (2-1). Clubul turdean este primul care a reuşit această performanţă fără să fi jucat vreodată pe prima scenă. În finală giuleştenii erau aşa de siguri pe ei, încât au făcut poza de grup împreună cu trofeul înainte de începerea partidei, pentru că atunci echipamentul de joc era curat. Ca să nu participe în meciurile internaţionale din Cupa Cupelor, conducerea de atunci a fotbalului românesc a schimbat în acel an regulamentul de organizare a fotbalului românesc. Din această cauză în acel an România nu a avut participant în Cupa Cupelor.

Turda a dat campioni naţionali la atletism, cum au fost Iosif Pataki şi săritorul în înălţime Sorin Man.

Echipele de volei pregătite de Alexandru Lazăr au ocupat de multe ori locul I pe ţară, iar Cristina Pîrv a fost o vreme căpitanul echipei naţionale de volei. A jucat în echipe de club din campionatul italian şi cel brazilian, făcându-se remarcată pentru valoarea ei. A fost considerată cea mai bună voliebalistă străină din campionatul de volei al Braziliei, ţară cu tradiţie şi rezultate deosebite în acest sport.

  • Luminița Gabriela fostă Pintea, căsătorită Trombițaș, voleibalistă de elită.

  • Nu am amintit pe scrimera Ecaterina Orb-Lazăr, o scrimeră specializată pe floretă, laureată cu bronz la Campionatul Mondial de Scrimă din 1961 de la Torino, fostă campioană a României în 1957,

  • maestra internațională la șah Eugenia Ghiondă, fostă campioană națională în anul 1982, vicecampioană în 1987 și medaliată cu bronz în 1981,

  • Emilian Dolha, portar al naționalei de fotbal între 2000-2004,

  • fotbaliștii Vasile Suciu, Dan Anca, Mihai Adam, Anton Doboş …

Related Articles

Citește articolul precedent:
Hotelul Palace Turda angajează cameristă

Hotelul Palace Turda angajează cameristă. Experiența nu este obligatorie. Persoanele interesate pot depune CV-urile la recepția Hotelului sau pe adresa...

Închide