inTurda.ro

Ceramica de Turda revitalizată la Muzeul Astra din Dumbrava Sibiului

Ceramica de Turda revitalizată la Muzeul Astra din Dumbrava Sibiului

Ceramica de Turda revitalizată la Muzeul Astra din Dumbrava Sibiului
iulie 19
09:16 2016

Muzeul Astra din Dumbrava Sibiului derulează un Târg prin care urmărește și revitalizarea Ceramicii de Turda! Muzeul organizează în perioada 20-24 iulie 2016, în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, cea de-a patra ediţie a Târgului „Frumos. Ceramic. Folositor. Ceramica de Turda şi de Vama”. 25 de olari din România şi Ungaria se vor întrece aici la roata de olărit şi vor găti pe vatră deschisă sau în cuptor. Olarii vor folosi pentru asta vase de lut şi reţete tradiţionale, iar comisiile de jurizare vor desemna atât cei mai buni olari cât şi cei mai buni bucătari, în egală măsură.

„Manifestarea abordează un altfel de târg al olarilor şi dezvoltă un concept inovator, de derulare a unui târg de meșteri, cu implementarea segmentelor de olărit şi de gătit şi a unei tematici prestabilite, de revitalizare a unor vechi centre de ceramică: Turda şi Vama. Vom încerca, prin intermediul unui dialog între meşterii olari şi cercetătorii în domeniul ceramicii tradiționale, să găsim soluții pentru evitarea kitschului. Vom avea în vedere oportunitățile de adaptare a metodelor de producere şi ornamentare a ceramicii la cerinţele internaţionale, prin înlocuirea treptată a smalţurilor plumbifere cu smalţuri ecologice, în cazul ceramicii de uz gospodăresc, însă păstrând caracterul tipologic şi stilistic.”, a declarat Karla Roşca, muzeograf C.N.M. ASTRA.

Evenimentul va începe miercuri, 20 iulie 2016, ora 16.00, în Muzeul în aer liber, în clădirea Pavilionului Muzeal Multicultural, prin conferinţa ,,Ceramica de Turda şi de Vama între estetic şi funcţional”. Atelierele interactive de olărit destinate publicului vizitator vor funcţiona pe toată durata desfășurării târgului. În 23 şi 24 iulie 2016, în zona Târgului de ţară vor fi organizate ateliere de olărit pentru copii şi adulţi susţinute de Centrul Scout Nocrich, Sibiu, Fundaţia ADEPT Transilvania din Saschiz, Mureş şi Asociaţia MONUMENTUM din Alţâna, Sibiu.

Related Articles

Citește articolul precedent:
1000 de basarabeni vor vizita Turda astăzi, 19 iulie 2016, în cadrul proiectului „Clubul iubește Basarabia”

1000 de basarabeni vor vizita Turda astăzi, 19 iulie 2016, în cadrul proiectului „Clubul iubește Basarabia”, în cadrul căruia Clujul...

Închide