inTurda.ro

Ce spun specialiștii despre efectele lucrărilor de reamenajare a centrului istoric Turda din anul 2010

Ce spun specialiștii despre efectele lucrărilor de reamenajare a centrului istoric Turda din anul 2010

Ce spun specialiștii despre efectele lucrărilor de reamenajare a centrului istoric Turda din anul 2010
august 05
08:29 2016

În cadrul proiectului „Măsuri integrate pentru reabilitarea prudentă și revitalizarea economică a centrului istoric al municipiului Turda”, derulat de Primăria Turda prin fonduri SEE, specialiști din cadrul firmei Planwerk au realizat un studiu intitulat „Concept integrat de măsuri pentru reabilitarea prudentă şi revitalizarea economică a zonei istorice centrale a municipiului Turda”. Acesta cuprinde și o Analiză socio-economică a zonei economice centrale în care sunt prezentate succint efectele pe care modernizarea din anul 2010 le-a avut asupra activității economice din zonă. Iată ce spun specialiștii:

Evoluţia pozitivă din ultimii trei ani a micro-economiei locale se datorează atât cadrului socioeconomic general (naţional, regional şi judeţean) cât şi efectului unor factori locali. Dintre aceştia din urmă, se disting în mod special măsurile de optimizare a relaţiilor funcţionale în Centrul municipiului şi, în consecinţă, a reconfigurării Pieţei Republicii. Devierea traficului motorizat de tranzit în afara zonei centrale a permis pietonalizarea unor suprafeţe extinse şi a dus, astfel, la creşterea atractivităţii spaţiului public, deopotrivă pentru locuitorii oraşului şi pentru vizitatori.

Efectele transformării Pieţei Republicii dintr-o arteră de trafic auto într-un spaţiu dedicat vieţii urbane se extind dincolo de aspectele estetice ale spaţiilor publice: activităţile economice riverane, intensitatea vieţii sociale, atractivitatea locuirii în centru şi cea a patrimoniului, calitatea mediului ambiant au avut toate de câştigat în urma proiectului.

Principala atracţie turistică a oraşului – salina – este dublată astăzi de un nucleu istoric reprezentativ şi funcţional, cu un patrimoniu bogat, cu magazine, cafenele şi restaurante animate şi, înainte de toate, cu un spaţiu public generos, deschis evenimentelor şi întâlnirilor între oameni.

Analiza funcţională efectuată pe teren arată o paletă diversificată de activităţi economice, instituţionale şi culturale grupate în zona Piaţa Republicii – Piaţa 1 Decembrie.

Serviciile, comerţul şi alimentaţia publică au cunoscut cea mai importantă dezvoltare în ultima decadă, în timp ce activităţile de producţie sau cele de prestări servicii tehnice au scăzut până aproape de dispariţie.

Este observabilă o oarecare stabilitate a segmentului de servicii horeca (hoteluri, restaurante, cafenele etc), care, pe fondul creşterii semnificative a activităţilor comerciale şi de servicii, arată că cele din urmă se adresează predominant localnicilor. Cu alte cuvinte, Centrul istoric nu a dezvoltat un profil turistic consistent în ultima decadă.

Related Articles

Citește articolul precedent:
Vezi aici lista persoanelor juridice care înregistreaza obligatii fiscale restante

Primăria Municipiului Câmpia Turzii a făcut publică lista persoanelor juridice care înregistreaza obligatii fiscale restante până  la data de 27/07/2016:...

Închide