inTurda.ro

Video: discursurile de la deschiderea oficială a Zilelor Municipiului Turda 2016

Video: discursurile de la deschiderea oficială a Zilelor Municipiului Turda 2016

Video: discursurile de la deschiderea oficială a Zilelor Municipiului Turda 2016
august 27
07:48 2016

Ieri, 26 August 2016, în Sala Mare a Primăriei Turda a avut loc deschiderea oficială a Zilelor Municipiului Turda 2016. Evenimentul a fost condus de primarul Cristian Octavian Matei care a declarat că este „deosebit de onorat că așa mulți participanți au dat curs invitației sale de a participa la cea mai mare sărbătoare a turdenilor!”.

Printre cei aproape 200 de invitați s-au numărat: ÎPS Andrei Arhiespiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, senatorul Alexandru Cordoș, deputatul Mircea Vicențiu Irimie, consilierul județean Remus Lăpușan, foștii primari Tudor Ștefănie și Bembea Ioan, primarii localităților învecinate, consilierii locali, delegații ale orașelor înfrățite, oameni din mediul de afaceri turdean și reprezentanți ai cultelor religioase din oraș.

ÎPS Andrei a luat cuvântul și a vorbit despre Turda ca una dintre cetățile cu o importanță deosebită în istorie. Acesta a amintit despre dietele din Transilvania care se țineau la Turda, despre cei doi prelați importanți aleși aici, Vasile Moga și Andrei Șaguna, menționând și importanța sentimentală, culturală și socială pe care Turda o are în prezent.

Senatorul Alexandru Cordoș a declarat că „noi turdenii, împreună cu actuala conducere, trebuie să ne ridicăm la nivelul faptelor strămoșilor noștri”. Acesta a mai spus că „Turda va redeveni un pol administrativ, economic, politic, ecumenic, turistic și nu numai. Turda trebuie să fie reașezată acolo unde istoria a așezat-o în timp, acolo unde oamenii din Turda și-au dorit să fie!”.

Deputatul Mircea Irimie a avut un discurs în care a vorbit despre schimbarea care a avut loc la Turda în luna iunie, menționând că schimbarea este bună și că noul primar vine cu un gând bun, de a completa activitatea celor dinaintea lui, insistând pe ideea că „așteptările vor fi împlinite doar prin implicarea fiecărui cetățean în parte”. Încheierea discursului său este deja una clasică pentru Mircea Irimie: „La ceas de sărbătoare urez tuturor turdenilor „La Mulți Ani”. Cu stimă și prietenie, al dvs. Mircea Irimie!”

Viceprimarul Lucian Nemeș a vorbit despre cele două luni din noul mandat, pe care le-a definit ca fiind „energice și centrate pe fapte”, apoi a ales să vorbească despre oportunitatea de a dezvolta din punct de vedere turistic obiectivul Mormântului lui Mihai Viteazul, pe care administrația locală trebuie să-l aducă la adevărata lui valoare.

Cea mai amuzantă intervenție a avut-o primarul comunei Săndulești, domnul Călin Fărgăciu, care a glumit în fața invitaților afirmând că „cea mai mare temere a turdenilor este că în curând Sănduleștiul va asimila Turda”.

În final, primarul Matei a prezentat și câteva proiecte de dezvoltare a Turzii, printre care: reabilitarea și modernizarea infrastructurii rutiere în zona Băile Sărate Turda; Amenajarea durabilă, ca zonă ecourbană, a Băilor Turda; Restaurarea, punerea în valoare şi introducerea în circuitul turistic a Castrului Legiunii a V a Macedonica, Potaissa-Turda; Reabilitarea locuințelor colective din zona centrală, istorică, a municipiului Turda; Reabilitarea clădirii fostei Judecătorii Turda, și altele, cu precizarea că aceste investiții și multe altele propuse, vor fi finanțate atât din fonduri europene, cât și din fonduri guvernamentale, județene sau locale.

VEZI aici un Album Foto cu toate evenimentele din prima zi.

Related Articles

Citește articolul precedent:
Celebrul pictor Nicolae Maniu, numit Cetățean de Onoare al Municipiului Turd.

Joi, 25 august 2016, Consiliul Local al Municipiului Turda a votat un proiect de hotărâre privind acordarea Titlului de Cetățean...

Închide