inTurda.ro

VIDEO: Expoziția de fotografie „Ion Rațiu – Un destin pentru România”, în cadrul ZMT2016

VIDEO: Expoziția de fotografie „Ion Rațiu – Un destin pentru România”, în cadrul ZMT2016

VIDEO: Expoziția de fotografie „Ion Rațiu – Un destin pentru România”, în cadrul ZMT2016
august 29
13:33 2016

Muzeul de Istorie Turda, în colaborare cu Centrul Rațiu pentru Democrație a organizat în cadrul Zilelor Municipiului Turda expoziția de fotografie „Ion Rațiu. Un destin pentru România”. La momentul de deschidere au participat primarul Cristian Matei, viceprimarul Lucian Nemeș, senatorul Alexandru Cordoș, deputatul Mircea Irimie, fostul primar Ioan Bembea, consilieri locali, alte oficialități și delegațiile orașelor înfrățite.

Din partea organizatorilor au luat cuvântul primarul Cristian Matei, doamna director a Muzeului de Istorie Turda, Mariana Andone-Rotar, domnul profesor Stan Florin și Indrei Rațiu, unul dintre cei doi fii ai lui Ion Rațiu.

Conceptul  inițial al expoziției aparține domnului Răzvan Orășanu, director executiv al Institutului de Studii Populare și a fost prezentată publicului pentru prima dată la Muzeul Național al Țăranului Român din București  în perioada  5 – 26 mai 2016.

Ion Rațiu rămâne unul dintre cei mai reputați creștin-democrați din România. Principiile sale au animat numeroase generații de români, în pofida faptului că în ultimii ani influența acestuia a scăzut. În spiritul aducerii principiilor sale în atenția noii generații, expoziția va utiliza imagini pentru a reprezenta și disemina viziunea sa cât mai multor persoane, în special în rândul tinerilor.

Conceptul expoziției se bazează pe imagini ale liderului politic român Ion Rațiu, imagini ce prezintă instantanee inedite, atât din viața personală, cât și din cea publică a marelui politician. Sunt prezentate peste șapte sute de fotografii din arhiva personală a familiei, completate cu două albume de fotografii din colecțiile Muzeului de Istorie Turda, fondul familiei Rațiu.

Din expoziție fac parte fotografii din copilăria liderului politic, apoi din timpul călătoriilor sale, două portete ale politicianului, dar și un arbore genealogic, și blazonul familiei Rațiu. Nu lipsesc nici seriile de imagini dedicate Uniunii Mondiale a Românilor Liberi, creată de Ion Rațiu în 1984, respectiv ziarului Cotidianul, pe care acesta l-a fondat în 1991. De asemenea, din expoziție fac parte și imagini din campania electorală din 1990, respectiv fotografii din viața parlamentară a lui Ion Rațiu, alături de politicieni ai vremii. În vitinele amenajate în cadrul expoziției se regăsesc obiectele personale ale omului politic, publicații, însemne și afișe din timpul campaniei electorale din 1990.

Ion Augustin Nicolae Rațiu (6 iunie 1917, Turda –  17 ianuarie 2000, Londra) a fost un politician român, reprezentant al Partidului Național Țărănesc (devenit ulterior PNȚCD).   

Ion Rațiu este descendent al Familiei Rațiu de Nagylak (Noșlac), una dintre cele mai vechi familii nobile din Transilvania. Existența sa datează din timpul lui Sigismund de Luxemburg, din secolul al XIV-lea. Originea numelui de familie Rațiu (Ratz / Racz) a fost pentru prima oară atestată în localitatea Noșlac, județul Turda-Arieș.

La Muzeul de Istorie Turda expoziția poate fi vizitată până la date de 30 septembrie 2016.

Related Articles

Citește articolul precedent:
VIDEO: Momente pline de emoție! Gala Premiilor „Zilele Municipiului Turda” și-a desemnat câștigătorii!

În cadrul manifestărilor dedicate Zilelor Municipiului Turda, Duminică 28 august, Teatrul Municipal ,,Aureliu Manea’’ a găzduit GALA PREMIILOR ZMT 2016 –...

Închide