inTurda.ro

Alexandru Cordoș așteptă răspuns de la 4 Ministere! Senatorul este interesat de stadiul centurii din Vâlcele, infrastructura Cheilor Turzii și creșterea pensiei agricultorilor

 Breaking News

Alexandru Cordoș așteptă răspuns de la 4 Ministere! Senatorul este interesat de stadiul centurii din Vâlcele, infrastructura Cheilor Turzii și creșterea pensiei agricultorilor

Alexandru Cordoș așteptă răspuns de la 4 Ministere! Senatorul este interesat de stadiul centurii din Vâlcele, infrastructura Cheilor Turzii și creșterea pensiei agricultorilor
septembrie 02
14:38 2016

În cadrul ședinței Sentatului din data de 01 septembrie 2016, Senatorul Alexandru Cordoș a prezentat în plenul camerei 2 întrebări și o interpelare adresate Ministrului Transporturilor, Ministrului Dezvoltarii Regionale, Ministrului Mediului și Ministrului Muncii.

Cordoș se interesează de Situaţia lucrărilor la drumurile de legătură cu Autostrada A3 în judeţul Cluj, Reabilitarea infrastructurii rezervaţiei Cheile Turzii, judeţul Cluj și Creşterea pensiei minime pentru agricultori. Iată mai jos întrebările și interpelările prezentate de senatorul turdean.

 

1. Obiectul întrebării: Situaţia lucrărilor la drumurile de legătură cu Autostrada A3 în judeţul Cluj. Adresată: Domnului Petru Sorin Buşe- Ministrul Transporturilor

 

Stimate domnule Ministru,

Construirea şoselei de legătură între DN1- E60 şi Autostrada Transilvania (A3), respectiv prelungirea centurii de ocolire Apahida-Vâlcele spre A3, şi a unui nod rutier în Tureni va contribui semnificativ la scoaterea traficului greu din municipiile Turda şi Câmpia-Turzii.

Având în vedere avantajele realizării proiectului respectiv, fluidizarea traficului în zonă şi creşterea potenţialului de dezvoltare economică a zonei atât autorităţile locale cât şi locuitorii sunt interesaţi de demararea lucrărilor.

            Stimate domnule Ministru, vă rog să-mi răspundeţi care este stadiul proiectului de realizare a şoselei de legătură între DN1- E60 şi Autostrada Transilvania (A3), respectiv prelungirea centurii de ocolire Apahida-Vâlcele spre A3, şi a unui nod rutier în Tureni, judeţul Cluj.

Solicit răspuns scris.

2.Obiectul întrebării: Reabilitarea infrastructurii rezervaţiei Cheile Turzii, judeţul Cluj

Adresată:Domnului Vasile Dîncu Viceprim-ministru, Ministrul Dezvoltării Regionale și

Administraţiei Publice, Doamnei Cristiana Paşca Palmer – Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor

Stimate domnule Viceprim-ministru, stimată doamnă Ministru,

Rezervaţia Cheile Turzii din judeţul Cluj este o arie protejată de interes naţional, constituind o rezervaţie naturală de tip mixt. Rezervaţia se află la o distanta de 6 km vest de municipiul Turda, de-a lungul văii Hăşdate şi se întinde pe o lungime de aproximativ 3 km, prezentând pereţi înalţi si abrupţi, platouri carstice si peşteri.

Cheile Turzii au dobândit în anul 1938, statutul de rezervaţie naturală, fiind inclusă în listele UNESCO printre cele mai de seamă monumente ale naturii.

În prezent rezervaţia se află în administrarea Grupului de Acţiune Locală Munţii Metaliferi, Trascău şi Muntele Mare şi în custodia Consiliului Judeţean Cluj.

Cu toate acestea, starea căilor de acces din interiorul rezervaţiei este în continuare deficitară. O parte din podeţele şi punţile de acces fiind într-o accentuată stare de degradare, reprezentând astfel un pericol de accidentare pentru turişti, diminuând astfel numărul celor care ar dori să viziteze rezervaţia, aspect semnalat atât de autorităţile din zonă, turişti şi mass-media.

Stimate domnule Viceprim-ministru, stimată doamnă Ministru, având în vedere importanţa naţională a acestei rezervaţii, vă rog să-mi răspundeţi care este punctul de vedere al celor două ministere cu privire la situaţia prezentată.

Solicit răspuns scris.

3. Obiectul interpelării: Creşterea pensiei minime pentru agricultori

Adresată:   Domnului Dragoş Nicolae Pîslaru Ministrul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice

 

Stimate domnule Ministru,

În anul 2016 cei 5,3 de milioane de pensionari au beneficiat de o majorare cu un procent de 5% a pensiei. Printre aceştia se numără şi cei aproape 450 de mii de pensionari agricultori care au ajuns, astfel, la un venit lunar mediu de 380 de lei. Este de la sine înţeles că această sumă nu poate asigura un trai decent pentru aceştia.

Având în vedere faptul că, munca în agricultură este la fel de grea ca în orice alt domeniu economic, ar trebui să se aibă în vedere o creştere a cuantumului pensiei minime din agricultură în raport cu pensia minimă din celelalte domenii de activitate.

Stimate domnule Ministru, vă rog să-mi precizaţi dacă aveţi în vedere demararea unui proiect în acest sens.

Solicit răspuns scris.

Vă mulţumesc.

Related Articles

Citește articolul precedent:
Cluj Arena, pregătit să primească naţionalele de fotbal ale României şi Muntenegrului

Stadionul emblemă al Clujului şi al întregii Transilvanii, Cluj Arena, este pe deplin pregătit să găzduiască în condiţii optime meciul...

Închide