inTurda.ro

Istoria ceramicii turdene vinde bine. Prețuri enorme pentru piese realizate în anii 30!

Istoria ceramicii turdene vinde bine. Prețuri enorme pentru piese realizate în anii 30!

Istoria ceramicii turdene vinde bine. Prețuri enorme pentru piese realizate în anii 30!
octombrie 24
10:17 2016

Piesele de ceramică produse la Turda în perioada de glorie a ceramicii locale se vând pe piața din România la prețuri foarte mari.

ceramica-800eurPrețurile variază mult. O farfurie de ceramică decorativă realizată de Frații Tompa în anii ’30, se vinde pe un site de ocazii cu 290 lei. Farfuria din imaginea din stânga, care este realizată de aceeași frați Antal, se vinde pe un site de specialitate – antichități, cu nu mai puțin de 800 euro (aprox. 3600 lei!).

Frații Antal, Tompa și Farkas, sunt cei care în perioada interbelică au înființat prima fabrică de ceramică la Turda. La începuturile anilor 1930 aceasta a devenit o întreprindere (Tompa Tesvérek – Fraţii Tompa) cu o vastă reţea comercială pe teritoriul României, primind şi statutul de furnizor al casei regale, având numeroşi angajaţi olari şi pictori.

Conform celor mai vechi surse scrise, olăritul a fost prezent la Turda încă din secolul al XVII-lea, iar o altă sursă (sec. XVIII-lea) face referire la faptul că meşterii locali executau oale smălţuite în cantităţi aşa de însemnate, încât satisfăceau cererea locală în întregime, reuşind să vândă şi populaţiei localităţilor vecine, cu prilejul târgurilor săptămânale.

Turdenii excelau în confecţionarea oalelor decorative şi a celor destinate păstrării anumitor provizii, piese preferate în satele din zona Arieşului, din Câmpia Transilvaniei şi din ţinutul Călata. Conform datelor, concomitent confecţionau cahle şi montau sobe, iar o sursă din 1827 menţionează şi confecţionarea ţiglelor smălţuite folosite pentru acoperirea caselor.

Unii dintre olari ajungeau să-şi vândă produsele la Budapesta, Viena, Bucovina, ajungând chiar până în Polonia.

Related Articles