inTurda.ro

Informare publică a Grupului de consilieri locali PNL Turda cu privire la ședința ordinară a Consiliului Local Turda din data de 27 octombrie 2016 (II)

Informare publică a Grupului de consilieri locali PNL Turda cu privire la ședința ordinară a Consiliului Local Turda din data de 27 octombrie 2016 (II)

Informare publică a Grupului de consilieri locali PNL Turda cu privire la ședința ordinară a Consiliului Local Turda din data de 27 octombrie 2016 (II)
noiembrie 01
16:57 2016

         Revenim astăzi cu precizări legate de conținutul Proiectelor de Hotărâre supuse spre aprobare în ședința ordinară de Consiliu Local. Subiectele propuse au fost diverse, vizând între altele: rectificarea și execuția bugetului local, modificarea listei obiectivelor finanțate din creditul accesat la CEC Bank, completarea sistemului de încălzire a Spitalului Municipal cu un sistem auxiliar bazat pe pompe de căldură, aprobarea depunerii spre finanțare a proiectului ”Restaurarea și introducerea în circuitul turistic a castrului Legiunii a V-a Macedonica”, aprobarea reducerii facturării apei uzate cu un procent de 20%, aprobarea prelungirii contractului de concesiune a transportului public cu actualul operator de transport, amenajarea unei baze sportive în zona actualului stadion, aprobarea bugetului de venituri și cheltuieli al clubului de fotbal Sticla Arieșul Turda, modificarea Actului Constitutiv al Salinei Turda, implementarea unor programe de mediu sau unele aspecte privind regimul proprietății.

         Subliniem faptul că Grupul consilierilor liberali a susținut prin vot toate Proiectele care se adresau bunăstării comunității, aducând unele sugestii și amendamente, manifestând, totuși, rezerve acolo unde interesul individual părea că primează în fața celui comunitar.

         Ne vom limita aici doar la scurte considerații asupra unora dintre Proiecte.

         În primul rând, ne bucurăm că actuala administrație publică și-a asumat proiectul restaurării și integrării castrului roman în circuitul turistic, un proiect elaborat de fostul executiv (așa, ca să nu mințim prin omisiune!), având acum șansa de a-l depune spre finanțare, odată cu redeschiderea axelor de finanțare, blocate în 2014 din pricina neregulilor constatate în timpul guvernării Victor Ponta.

         În al doilea rând, ne bucurăm că se conturează un proiect care vizează construirea unei baze sportive în zona stadionului prin Compania Națională de Investiții, sugestia noastră, enunțată încă din timpul ședinței, fiind ca actualul stadion, ajuns într-o stare de acută degradare, să nu fie modernizat, ci demolat, pentru a face loc unei arene mai mici, dar cu facilități moderne.

         Pentru a face lumină în privința acestor proiecte se cuvine să precizăm ceva: faptul că elaborezi și depui un proiect pentru obținerea unei finanțări europeane reprezintă doar o premisă, doar o probabilitate, a unui eventual succes. Nu este, însă, o reușită certă, căci se depun foarte multe proiecte spre finanțare, fiecare cu șansele sale, dintre care se aleg cele mai bine concepute și cu impact mai mare. Este, în fapt, un concurs de proiecte. Am făcut această precizare, întrucât o parte din presa locală a prezentat oarecum distorsionat respectivele proiecte, oferindu-le înțelegerea de fapt concret și nu de fapt potențial!

         Cât despre proiectul bazei sportive, o idee mai veche, el se află tot în zona probabilităților. Afirmăm acest lucru întrucât și vechiul executiv local a depus spre finanțare la Compania Națională de Investiții un proiect privind construirea unei săli polivalente și un proiect privind construirea a 2 săli de sport școlare. Ele se mai află, probabil, pe masa directorilor Companiei, căci nu s-a mișcat nimic. Așa încât, entuziasmul trebuie să fie moderat.

         Rezumând, este bine că se depun sau se elaborează proiecte, indiferent dacă sunt ale fostului sau actualului executiv, numai că așteptările trebuie să fie moderate, iar probabilitatea să nu fie confundată cu certitudinea!

         În altă ordine de idei, îi informăm pe turdeni că, pentru intervalul octombrie-decembrie 2016, bugetul de venituri și cheltuieli al clubului de fotbal Sticla Arieșul Turda este de 82530 RON, dintre care 75000 RON reprezintă contribuția municipalității (cu 98% din acțiuni), 1530 RON (cam un salariu mediu!) – contribuția celorlalți asociați (cu 2% din acțiuni) și 6000 RON – contribuția membrilor Fan Clubului.

         Am lăsat la final un proiect cu profund impact civic, care ne-a produs o reală urmă de tristețe. Este vorba despre aprobarea (cu voturile consilierilor PSD, PMP, PRM, ALDE și UDMR!) demolării locuinței de pe strada Vasile Alecsandri, nr. 16, colț cu strada General Dragalina, pentru a face loc unui bloc de locuințe cu 6 apartamente, însemnând demisol, parter și 2 etaje. Adică, să ne înțelegem, bloc de locuințe între case, unele aproape cu valoare istorică! Și, asta, fără a avea acordul vecinilor, așa după cum prevede legea! De ce? Pentru că vor niște investitori privați, puși pe căpătuială cu price preț, în detrimentul aspectului urbanistic al orașului! Dincolo de problema juridică a acestei spețe, care, cel mai probabil, va ajunge pe masa judecătorului, un alt aspect, care ține de bunul simț, ne-a atras atenția. În sală, pentru a-și expune opinia contrară aprobării proiectului s-au aflat și unii dintre vecinii casei în discuție, oameni în vârstă, aplecați de grijile cotidiene, plini de bunul simț care caracterizează vârsta a III-a. Ceea ce ne-a întristat profund a fost reacția investitorilor, prezenți și ei în sală, adulmecând deja succesul, care au aplaudat și jubilat mai mult decât zgomotos votul consilierilor puterii, picurând malițios și mai multă obidă în sufletele bătrâneilor care își pledaseră cu timiditate cauza. Să fim clari: de la investitorii sălbatici ai capitalismului românesc nu avem nicio pretenție de civism, banii au de obicei o relație dificilă cu bunul simț și cu respectul față de semeni, dar de la primarul Cristian Matei, ca ales al comunității, aveam pretenția să intervină pentru a pune la punct derapajul de bun simț. Dar poate că avem prea mari pretenții de la domnia sa! Oricum, ne-a fost dat să vedem o imagine tristă cu cetățeni ai Turzii, aflați la senectute, umiliți în numele banilor, în prezența impasibilă a primarului!! Altfel, pentru ca toți cetățenii să poată vedea cum va arăta blocul futurist în mijlocul caselor, vom atașa acestui articol și o imagine, așa cum a fost ea prezentată de primarul Cristian Matei. Judecați singuri, turdeni!

         Promitem cetățenilor că vom reveni în zilele următoare cu mențiuni ale interpelărilor consilierilor la adresa executivului local.

         Cu respect față de cetățeni,

         Grupul consilierilor liberali din Consiliul Local Turda      

Related Articles

Citește articolul precedent:
SC Electroceramica SA isi va diversifica activitatea. Cifra de afaceri estimată pentru 2016 este de 3.750.000 euro

SC Electroceramica SA anunta mutarea halei industriale din Strada Stefan cel Mare nr. 19, in Strada Stefan cel Mare nr....

Închide