inTurda.ro

Se prelungeşte termenul de finalizare a autostrăzii Turda-Sebeş. Câţi bani plăteşte în plus statul român?

Se prelungeşte termenul de finalizare a autostrăzii Turda-Sebeş. Câţi bani plăteşte în plus statul român?

Se prelungeşte termenul de finalizare a autostrăzii Turda-Sebeş. Câţi bani plăteşte în plus statul român?
februarie 02
08:35 2017

Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a oferit informaţii detaliate despre decizia de prelungire a termenului de execuţie a unui tronson important al autostrăzii Turda-Şebeş şi despre banii în plus pe care ar trebui să-i plătească.

CNAIR a trimis un răspuns oficial la o solicitare a publicației online Ziua de Cluj, cu privire la disputele pe care le are cu constructorul tronsonului 4 al autostrăzii Turda-Sebeş.

Părțile se judecă în timp ce participanții la traficul rutier așteaptă nerăbdători inaugurarea unor noi kilometri de autostradă românească

Conform sursei citate, este vorba de Asocierea PORR Construct SRL/PORR Bau GmbH, care execută acest tronsonul dintre Miraslău și Turda, în lungime de 16 km, realizat în procent de 60,50%. Termenul estimat de finalizare a lucrărilor este luna septembrie a anului 2017.

Acest termen va fi cel mai probabil depăşit după ce constructorul a obţinut o primă decizie de prelungire cu aproape doi ani de zile a duratei de execuţie a contractului (finalizare a lucrărilor în 2019!) dar şi plata unor costuri suplimentare consistente, în cuantum de 34.830.219,00 lei. Constructorii austrieci solicitaseră compensații de peste trei ori mai mari, de respectiv 114 milioane de lei. CNAIR are posibilitatea de a contesta această decizie, existând cazuri anterioare când a avut câștig de cauză după contestație.

Proiectul Autostrăzii Sebeș-Turda intră sub guvernanța contractelor de tip FIDIC, care au o procedură specială de soluţionare a problemelor care apar între părţi, acestea fiind analizate de o Comisie de Adjudecare a Disputelor (CAD), apoi se ajunge la o decizie a unei Comisii de arbitraj şi abia apoi se poate merge în instanță. Acest proces aduce după sine, de cele mai multe ori, întârzieri importante în finalizarea lucrărilor.

Related Articles

Citește articolul precedent:
VIDEO: Proteste la Turda și Câmpia Turzii

În seara aceasta peste 300.000 de protestatari au ieșit în stradă în mai multe orașe din Romania.  Cetățenii protestează datorită...

Închide