inTurda.ro

5 programe care acordă finanțare nerambursabilă pentru a înființa o pensiune turistică, disponibile în 2017

5 programe care acordă finanțare nerambursabilă pentru a înființa o pensiune turistică, disponibile în 2017

5 programe care acordă finanțare nerambursabilă pentru a înființa o pensiune turistică, disponibile în 2017
februarie 14
10:00 2017

Pentru înființarea unei pensiuni turistice în anul 2017 există cinci programe care acordă finanțare nerambursabilă, disponibile atât pentru mediul rural, cât și pentru mediul urban. Ajutorul nerambursabil ajunge până la un milion de euro. În plus, aveți șansa de a accesa chiar și finanțări pentru care NU se solicită vreo contribuție proprie.

În funcție de tipul de pensiune (turistică sau agroturistică), puteți opta pentru unul dintre programele de finanțare disponibile.

2 Opțiuni pentru pensiuni în mediul rural

Dacă doriți deschiderea unei pensiuni agroturistice, în mediul rural, puteți accesa fonduri prin Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020. PNDR pune la dispoziția celor interesați două tipuri de finanțări nerambursabile pentru înființarea unor pensiuni agro-turistice. Este vorba de submăsurile 6.2 și 6.4. Nu au fost anunțate termene pentru lansarea acestor măsuri de finanțare,  termenul așteptat fiind însă în prima jumătate a acestui an.

Prin intermediul PNDR 6.2, solicitanții pot solicita o finanțare de 70.000 de euro pentru înființarea unei pensiuni agro-turistice. Pentru această opțiune, finanțarea este 100% din valoarea eligibilă a proiectului.

În cazul în care valoarea de 70.000 de euro este insuficientă pentru înființarea unei pensiuni agro-turistice, PNDR oferă solicitanților interesați posibilitatea de a aplica pentru o finanțare de până la 200.000 de euro prin intermediul submăsurii 6.4În acest caz, finanțarea nu este 100% nerambursabilă, astfel că solicitantul va fi obligat să asigure 10% din valoarea eligibilă a proiectului, dar și toate cheltuielile neeligibile.

3 Opțiuni pentru pensiuni în mediul urban

Dacă urmăriți să faceți o investiție într-o pensiune turistică în spațiul urban, aveți o șansă prin intermediul Programului Operațional Regional (POR) măsura 2.1.A destinată microîntreprinderilor, dacă firma dvs. are cel puțin un an fiscal integral de la momentul înregistrării la Oficiul Registrului Comerțului. Această linie de finanțare permite atât modernizarea unei pensiuni existente, cât și înființarea unei pensiuni sau agro-pensiuni noi.

Ajutorul financiar nerambursabil ce poate fi acordat este cuprins între 25.000 de euro și 200.000 de euro, iar contribuția proprie a solicitantului este de cel puțin 10% din valoarea eligibilă a proiectului. În cazul în care solicitantul își asumă o contribuție proprie mai mare, proiectul va fi punctat suplimentar, sporindu-și astfel șansele de a primi finanțare. Apelul de proiect pentru măsura POR 2.1.A – microîntreprinderi este activ în acest moment, iar proiectele se pot depune până cel târziu în data de 27 aprilie 2017, ora 12:00.

O altă linie de finanțare din cadrul POR este 2.2, destinat investițiilor realizate de către microîntreprinderi și întreprinderi mici și mijlocii (IMM-uri).

Apelul de proiecte va deveni activ în data de 23 februarie la ora 12:00, iar termenul limită este 23 august 2017, ora 12:00. Prin intermediul acestei linii de finanțare se va acorda sprijin financiar nerambusabil cuprins între 200.000 de euro și un milion de euro.

În cadrul acestei linii de finanțare se vor deconta cheltuielile eligibile într-un procent diferențiat, astfel:

  • în cazul unei întreprinderi mici sau microîntreprinderi, se va deconta un procent de 70% din cheltuielile eligibile din planul de afaceri;
  • în cazul unei întreprinderi mijlocii, se va deconta un procent de 60% din cheltuielile eligibile ale planului de afaceri.

La fel ca și în cazul POR 2.1.A, solicitanții trebuie să aibă cel puțin un an fiscal integral pentru a putea depune proiecte.

Ultima opțiune este Programul Start-up Nation. Acesta a fost publicat în Monitorul Oficial în data de 30 ianuarie 2017, iar normele de aplicare se vor publica în termen de 30 de zile. Termenul estimat pentru lansarea apelului de proiecte este 1 mai 2017, iar bugetul anunțat va permite finanțarea unui număr de cel puțin 10.000 de beneficiari. Un solicitant va putea primi cel mult 44.000 de euro pentru impelementarea propriului proiect, ajutorul financiar nerambursabil fiind de 100% din valoarea eligibilă. Totuși, beneficiarul investiției va trebui să suporte din fonduri proprii toate cheltuielile neeligibile care intervin în implementarea proiectului.

Având în vedere valoarea redusă a ajutorului nerambursabil și faptul că doar societățile nou înființate vor fi eligibile în cadrul programului Start Up Nation, un proiect realist ar putea fi schimbarea destinației unei clădiri existente și dotarea ei, astfel încât să poată funcționa ca pensiune (agro)turistică.

Related Articles

Citește articolul precedent:
VIDEO: ”În lumea lui Caragiale” la Teatrul ”Aureliu Manea” din Turda – Vezi aici programul spectacolelor:

Spectacolul continuă la Teatrul ”Aureliu Manea” din Turda. Sâmbătă, 18 februarie, turdenii sunt așteptați la comedia ”4 FEMEI LA LIFT”. Asociatia...

Închide