inTurda.ro

Ciprian Rigman și Marius Riter: ”Să nu ne mirăm dacă numărul de turiști va scădea și acest fapt va avea un impact negativ și asupra profitului Salinei!”

 Breaking News

Ciprian Rigman și Marius Riter: ”Să nu ne mirăm dacă numărul de turiști va scădea și acest fapt va avea un impact negativ și asupra profitului Salinei!”

Ciprian Rigman și Marius Riter: ”Să nu ne mirăm dacă numărul de turiști va scădea și acest fapt va avea un impact negativ și asupra profitului Salinei!”
februarie 22
11:11 2017

Ce avem de gând cu Salina Turda?!…

În cadrul ședinței ordinare a Consiliului Local Turda din data de 30 ianuarie 2017 unul dintre proiectele propuse consilierilor locali spre dezbatere și adoptare s-a referit la implicarea acționarială a Salinei Turda în cadrul Asociației Handbal Club Potaissa Turda și aprobarea contribuției lunare a Municipiului Turda la bugetul menționatei asociații sportive care gestionează destinul echipei de handbal masculin.

De la bun început facem precizarea că demersul nostru civic nu comportă niciun fel de resentiment față de sportul de performanță local, cu atât mai puțin față de echipa de handbal masculin, cu rezultate meritorii în competițiile interne și internaționale. Informarea noastră civică pleacă de la ideea că cetățenii Municipiului Turda au dreptul să fie informați cu privire la cheltuirea banului public, cu atât mai mult cu cât Turda rămâne încă deficitară la multe aspecte privind calitatea vieții (infrastructură rutieră și pietonală, salubrizare, administrarea spațiilor de recreere etc.). Mărturisim că textul nostru va fi centrat pe analiza situației economice dificile în care se va regăsi Salina Turda în urma adoptării acestui proiect de hotărâre. Este tocmai motivul pentru care noi, consilierii liberali Ciprian Rigman și Marius Riter, am considerat că nu putem vota decât împotriva acestui proiect de hotărâre, făcând notă discordantă cu ceilalți consilieri locali, inclusiv cu unii dintre colegii noștri liberali. Aducem aceste precizări în urma întrebărilor repetate pe care le-am primit cu privire la poziția noastră față de acest proiect.

Inițiatorul proiectului de hotărâre a fost primarul Cristian Matei, care și-a motivat inițiativa legislativă cu argumentul reducerii cotei de finanțare a echipei de handbal din bugetul local: de la 250 000 RON/lună (55 555 €/lună) la 160 000 RON/lună (35 555 €/lună). Numai că aici putem vorbi despre o mică diversiune financiară: nu este, în fapt, vorba despre nicio reducere, în condițiile în care dincolo de cei 160 000 RON, plătiți lunar de către municipalitate, se mai adaugă alți 100 000 RON (22 222 €/lună), asumați lunar de către Salina Turda, în noua sa calitate de acționar al Asociației Handbal Club Potaissa Turda. Prin urmare, de la 250 000 RON/lunar, cât era finanțarea publică locală până acum, ajungem la 260 000 RON/lunar (!), tot finanțare publică, în condițiile în care Salina Turda are ca acționar unic (surpriză!) Consiliul Local! Rezumând, ne prefacem că reducem finanțarea publică, dar, de fapt, o mărim cu 10 000 RON lunar (2 222 €), doar că o dăm cu două mâini, ambele ale noastre!

Dar care este efectul acestei măsuri pentru Salina Turda, cel mai important brand economic local? Unul cu mare impact negativ și ne vom justifica imediat prin intermediul cifrelor. Facem precizarea că profitul net al Salinei pentru anul 2015 a fost de 2 588 079 RON (575 128 €). Conform Hotărârii de Consiliu Local, nr. 168, din 11 august 2016, adoptată cu voturile majorității de stânga PSD+PRM+PMP+ALDE, cota de dividende cuvenită bugetului local din profitul Salinei a fost majorată de la 50% la 75%. Ca atare, aplicând cota de 75% la profitul net din 2015 ajugem la suma de 1 941 059 RON (431 346 €), vărsată de Salină către bugetul local. Dar, pentru majoritatea politică de stânga nu a fost o sumă suficientă, Salina fiind încărcată suplimentar și cu 100 000 RON/lunar (1 200 000 RON/anual – 266 666 €), contribuție către echipa de handbal. Concluzionând, plățile Salinei către bugetul public și echipa de handbal însumează acum 3 141 059 RON (698 013 €), cu 552 980 RON peste marja de profit net înregistrată în anul 2015!! Ca atare, o balanță financiară negativă, căci profitul pe anul 2016 nu poate fi decât sensibil echivalent cu cel din 2015. În felul acesta nu este greu de prevăzut colapsul financiar al Salinei, al cărei profit este efectiv ”canibalizat” de municipalitate, nemairămânând nimic pentru dezvoltare și investiții, aspecte esențiale dacă vrei să păstrezi sau să crești numărul de turiști. Din păcate, asistăm la situația în care, la inițiativa Primăriei și prin votul majorității consilierilor locali, un brand local de succes – Salina Turda – poate fi ruinat de propriul său administrator! Confruntați cu aceste calcule financiare, pe care sperăm că le-au făcut înaintea adoptării acestei decizii, susținătorii proiectului au gândit și soluții pentru ca Salina să nu moară încă, doar să agonizeze: mărirea tarifelor de vizitare (de la 20 RON la 30 RON pentru adulți și de la 10 RON la 20 RON pentru copii) și a celor privind facilitățile de agrement (de la 10 RON la 15 RON pentru închirierea de bărci; de la 10 RON la 20 RON pentru ora de tenis de masă și de la 12 RON la 24 RON pentru ora de biliard). Precizăm că noile tarife se aplică tuturor turiștilor, inclusiv turdenilor care își doresc să viziteze Salina cu care se mândresc atât de mult. În aceste condiții, cu tarife dublate, în cea mai mare măsură, și cu lipsa fondurilor pentru dezvoltare, să nu ne mirăm dacă numărul de turiști va scădea și acest fapt va avea un impact negativ și asupra profitului Salinei!

Fără a avea puterea să influențăm această decizie cu cele două voturi împotrivă, considerăm că este necesară o monitorizare atentă a evoluției Salinei Turda în urma acestor modificări, pentru a permite o eventuală intervenție salvatoare înainte de a fi prea târziu pentru salvarea Salinei. Considerăm că municipalitatea are datoria de a susține dezvoltarea obiectivelor economice locale, care generează prosperitate pentru turdeni, și sperăm că aceste măsuri nu sunt niște primi pași ascunși către o potențială privatizare a acestui obiectiv turistic, în urma căreia beneficiile și profitul se vor îndepărta cu siguranță de Turda. 

Cu considerație față de turdeni,
Consilierii locali PNL Turda Ciprian Rigman și Marius Riter

Related Articles

Citește articolul precedent:
Locuri de muncă: 35 de posturi sunt disponibile în echipa Arhivatorul!

ARHIVATORUL angajează 35 de persoane! Arhivari, arhiviști, legători și funcționar la serviciul Resurse Umane. Iata mai jos care sunt condițiile...

Închide