Medic neurolog-pediatru: Cum se atrofiază creierul unui copil care petrece prea mult timp la calculator



Copiii care petrec prea mult timp în fața calculatorului devin foarte stresați. Utilizarea necontrolată a acestuia slăbeşte creativitatea, inhibă neuronii, slăbeşte comunicarea dintre emisferele cerebrale, împiedică gândirea, provoacă deficit de atenţie şi concentrare, contribuie la scăderea randamentului şcolar, a declarat Diana Coropceanu, neurolog-pediatru în cadrul Centrului Sănătății Familiei „Galaxia”, pentru publicația e-sanatate.md
În perioada copilăriei, creierul este în proces de formare, este imatur, respectiv este sensibil şi e vulnerabil la mai mulți factori nocivi. Petrecerea timpului în exces în fața calculatorului duce la modificări în zona cortexului prefrontal: pe de o parte, aceasta este aria responsabilă de gândirea, organizarea, planificarea, realizarea acţiunilor; pe de altă parte, este foarte puţin implicată în capacitatea de a înţelege mesajele nonverbale. Din această cauză, copiii devin mai agresivi, impulsivi și instabili din punct de vedere emoțional.
De asemenea, pot apărea diverse tulburări neurologice și psihice: cefalee, tulburări de somn, stări depresive, stres, și chiar apariția sentimentului de izolare sau epilepsie fotosensibilă, manifestându-se prin crize de epilepsie.
Se recomandă ca până la vârsta de 2 ani, copiii să nu fie lăsaţi în faţa televizorului, calculatorului, tabletelor. După această vârstă se permite utilizarea acestora nu mai mult de 2 ore pe zi, cu pauze.
Citește mai mult în articolul sursă, disponibil aici.

