inTurda.ro

Alexandru Tomescu si Angela Draghicescu sustin Concertul Centenar Ion Ratiu la Turda

Alexandru Tomescu si Angela Draghicescu sustin Concertul Centenar Ion Ratiu la Turda

Alexandru Tomescu si Angela Draghicescu sustin Concertul Centenar Ion Ratiu la Turda
mai 11
10:48 2017
COMUNICAT DE PRESA
#Ratiu100 Friends and Family Weekend:
  • Alexandru Tomescu si Angela Draghicescu sustin Concertul Centenar Ion Ratiu la Turda
  • Concertul este dedicat revitalizarii Casei Enescu din Mihaileni

 

Turda, 9 mai 2017. Violonistul Alexandru Tomescu si pianista Angela Draghicescu sustin Concertul Centenar Ion Ratiu la Teatrul „Aureliu Manea” din Turda, vineri, 2 iunie 2017, incepand cu ora 19.00. Concertul este dedicat Casei Enescu din Mihaileni si are loc in cadrul evenimentului aniversar #Ratiu100 Friends and Family Weekend, organizat de Centrul Ratiu pentru Democratie la Turda si Cluj-Napoca intre 2 si 4 iunie.
 
Proiectul de reabilitare si revitalizare a Casei Enescu din Mihaileni si infiintarea Academiei de Muzica si Arte Vizuale „George Enescu” Mihaileni este sustinut de Fundatia Pro Patrimonio, in parteneriat cu Fundatia Remember Enescu.
 
Casa Enescu din Mihaileni (Botosani) este locul unde compozitorul si-a petrecut multe din vacante, muncind si compunand parti din capodoperele sale. A fost ultima sa locuinta inainte de a parasi tara in toamna anului 1946. Casa i-a apartinut mamei sale si a fost construita de parintii acesteia (se estimeaza ca in perioada 1775-1830). Cladirea nu are doar mare valoare arhitecturala specifica, dar este o expresie a arhitecturii vernaculare a primei jumatati a secolului XIX. Daca aceasta casa va disparea, o bucata puternica din memoria lui Enescu va fi pierduta.
 
„Suntem bucurosi sa contribuim la conservarea si protejarea caminului lui Enescu – o responsabilitate de importanta majora pentru noi toti si pentru protejarea mostenirii culturale europene. Casa Enescu va deveni locul in care mari muzicieni se vor conecta cu tineri talentati, la inceputul drumului”, a precizat domnul Nicolae Ratiu, presedintele Ratiu Family Charitable Foundation si membru fondator al Pro Patrimonio.
 
Academia de Muzica „George Enescu” din Mihaileni va deveni un punct de atractie important pentru comunitatea de muzicieni si iubitori de muzica clasica internationali. Va oferi rara oportunitate de a invata de la muzicieni experimentati, profesori recunoscuti la nivel international. Aici va fi pornita o comunitate de tineri talentati din toata lumea, printr-o combinatie de traininguri si cursuri intensive in frumosul si pitorescul Mihaileni, unde memoria lui Enescu este strans legata de peisaje si atmosfera rurala.
 
Concertul de la Turda va fi insotit de o expozitie dedicata proiectului, amenajata in foaierul Teatrului, unde se vor putea face si donatii. Biletele au fost puse in vanzare la Teatrul „Aureliu Manea” si la Cafeneaua Culturala La Papion din Turda. Pretul unui bilet este de 20 de lei.
 
Mai multe informatii
 
Artistii
Alexandru Tomescu (15 septembrie 1976) este un violonist roman, castigator al numeroase premii nationale si internationale la festivalurile de muzica clasica. De la debutul sau din 1985, a sustinut peste 2.000 de concerte si recitaluri in 34 de tari (Franta, Olanda, Japonia). Pentru maiestria lui, i-a fost acordat de catre statul roman privilegiul de a canta pe vioara Stradivarius care fusese anterior in posesia muzicianului Ion Voicu.
 
Angela Draghicescu (18 aprilie 1981) si-a inceput studiile de pian la varsta de 4 ani cu Marietta Leonte continuand Liceul de Arta “George Enescu” din Bucuresti  pe care l-a absolvit in 1999. Printre profesorii cu care a lucrat s-au numarat Ada Ulubeanu, Josette Hirsu, Roxana Gheorghiu si Cristina Georgescu. In 2000 a debutat in cardul fundatiei ACUMM, iar in 2001 a obtinut o bursa de studii din partea Guvernului American pentru cursurile de pian ale Universitatii de Muzica din Louisiana, la clasa marelui pianist Michael Gurt.
 
Partenerii
 
Fundatia Pro Patrimonio
Fundatia Pro Patrimonio, fondata in anul 2000, isi propune sa salveze, sa conserve si sa puna in valoare mostenirea arhitecturala si culturala a Romaniei. Patrimoniului construit din Romania se afla intr-o stare ingrijoratoare, protejarea si conservarea fiind imperative. In prezent, Fundatia are peste 100 de voluntari, in special tineri, care se implica in proiectele destinate salvarii patrimoniului, educarii si constientizarii in randul populatiei.
www.propatrimonio.org
 
Fundatia Remember Enescu
Fundatia Remember Enescu are o experienta de peste 15 ani in organizarea de concerte, recitaluri, concursuri si masterclass-uri pentru sprijinirea tinerei generatii de muzicieni. In parteneriat cu Fundatia Pro Patrimonio, organizatia se ocupa de organizarea si de administrarea Academiei Muzica si Arte Vizuale “George Enescu” din Mihaileni.
 
Centrul Ratiu pentru Democratie
Centrul Raţiu pentru Democraţie (CRD) este o organizaţie neguvernamentala, non-profit care promoveaza democratia ca mod de viata, sustinand valori si comportamente asociate participarii publice, dezvoltarii tinerilor si aplicarii practice a unei viziuni multiculturale. Inspirat de experienţa tranziţiei la democraţie, precum si de viziunea lui Ion Raţiu, aparator de o viaţa al democraţiei, CRD a fost gandit sa asigure o legatura intre practicieni si membrii ai comunitatii academice, dand voce activistilor si transformand gandirea critica intr-o abordare practica.
 
#Ratiu100 Friends and Family Weekend
Evenimentul are loc la Turda si Cluj-Napoca intre 2 si 4 iunie 2017 si este dedicat centenarului lui Ion Ratiu. Din agenda fac parte conferinte, prelegeri pe tema democratiei si a contextului politic din regiune, expozitii si premii – Premiul Ion Ratiu pentru Jurnalism si recent infiintatul Premiu Elisabeth Pilkington Ratiu pentru Sanatate Mentala. Agenda completa este disponibila aici.
Share

Related Articles

Citește articolul precedent:
Vernisajul expozitiei temporare ”Ia cu ciupag” la Muzeul de Istorie Turda

Muzeul de Istorie Turda în parteneriat cu Muzeul Etnografic al Transilvaniei din Cluj-Napoca, alături de colecționarul Sebastian Paic au lansat miercuri,...

Închide