inTurda.ro

A plecat din Turda si a ajuns pe Wembley intr-un meci urias din istoria Romaniei: „Nu ne venea sa credem ca am ajuns in acel vulcan”

A plecat din Turda si a ajuns pe Wembley intr-un meci urias din istoria Romaniei: „Nu ne venea sa credem ca am ajuns in acel vulcan”

A plecat din Turda si a ajuns pe Wembley intr-un meci urias din istoria Romaniei: „Nu ne venea sa credem ca am ajuns in acel vulcan”
iunie 14
08:45 2017

A plecat din Turda si a ajuns pe Wembley intr-un meci urias din istoria Romaniei: „Nu ne venea sa credem ca am ajuns in acel vulcan”

Nu e un loc care sa fi reprezentat un centru al fotbalului din Romania, dar a reusit sa lanseze nume importante pentru cluburi istorice din tara si pentru echipa nationala.

Turda revine in centrul atentiei in toata tara. Duminica, 18 iunie, Turda va fi locul in care noi vom RACORI ROMANIA in Caravana Eu Sunt 12! Vezi aici cand venim si in orasul tau cu cele mai tari distractii ale verii

Din Turda pleaca si una dintre povestile speciale de astazi. Ati auzit vreodata de Dan Anca? Un nume plecat din Turda, a ajuns un idol pentru Universitatea Cluj si fanii sai si a fost in lotul Romaniei intr-un meci istoric, cu Anglia, pe Wembley, in 1969!

Dan Anca a povestit in urma cu aproximativ 15 ani despre un moment de vis pentru nationala Romaniei. Ce inseamna experientaunui meci jucat pe Wembley in fata unei generatii uriase a Angliei?

„In primul moment, cel in care am verificat starea gazonului, in tribune erau circa 2.000 de spectatori. Am fost impresionat de toate dotarile de la stadion, cu lifturi, sali de receptie, vestiare ultradotate, utilitati care erau parca desprinse din suprareal. La intrarea propriu-zisa pe cimpul de joc am amutit. intr-o “nocturna” perfecta am auzit din 90.000 de piepturi indemnul “England, England !” si nu ne venea sa credem ca am ajuns in acel “vulcan”, care clocotea la fiecare atingere a mingii de catre favoritii lor. Indicatiile pe care le primeam de pe margine se pierdeau in acel vacarm, astfel ca a trebuit sa facem fata cum ne-am priceput noi mai bine situatiei. Stilul de joc propriu englezilor, despre care doar auzisem, l-am trait in acel meci pe propria noastra piele, si pot sa va spun ca nu ne-a fost deloc usor. Dupa ce am primit un gol “clasic”, in urma unui corner executat de Bobby Charlton si finalizat de catre fratele sau Jacky Charlton, ne-am trezit dupa pauza si am egalat prin golul lui Dumitrache din penalty. Asediul la care am fost apoi supusi a fost fantastic, dar aparatorii nostri au rezistat eroic. Aveam senzatia ca meciul nu se va mai termina niciodata, asa incit dupa fluierul de final inca nu realizam ca reusisem unul dintre rezultatele de referinta ale Romaniei.”

Dan Anca

„Importanta acestui rezultat de egalitate, in urma unui joc bun, era cu atat mai relevanta cu cit el venea dupa o serie mai putin reusita a lotului roman. Acel meci a avut darul de a reda in sinul echipei increderea, atit de necesara in abordarea obiectivului indraznet din acea vreme, si anume calificarea la turneul final al Campionatului Mondial din Mexic 1970. Am demonstrat ca putem sa ne aparam sansele in cel mai corect mod, lucru de altfel foarte apreciat de catre tot anturajul echipei Angliei, patria fair-play-ului. Daca judecam lucrurile in ansamblul lor, ne putem da seama ca atunci cind, in grupa de la turneul final am jucat din nou contra lor, ne stiau si ei putin de frica. De asemenea, si profesorul Angelo Niculescu si-a putut contura in urma acestui meci un nucleu de fotbalisti pe care se putea baza. Pe acest “schelet”, continuind politica de atragere in “familia” lotului reprezentativ si jucatori din provincie, s-a format un lot omogen, care era extrem de unit si solidar in tot ceea ce intreprindea. Probabil ca si saracia din care proveneam majoritatea a fost o cauza a luptei noastre, a ambitiei prin care vroiam sa ne depasim conditia.”

„Lucescu, Dobrin si altii au inceput fotbalul pe maidane, desculti si cu haine cirpite, dar au razbit gratie unei mobilizari exemplare, neuitind niciodata de unde au plecat.”

„Fotbalul romanesc din acea perioada a avut foarte mult de castigat in urma prestatiei bune a “nationalei”, si pentru ca fotbalistii din provincie care ne intorceam la echipele noastre de club eram modele pentru coechipierii nostri. Ei doreau sa ne egaleze performantele, astfel ca starea de emulatie care se crea in jurul nostru era una extrem de benefica pentru toata lumea. Asa au facut pasul spre loturile nationale si o serie de fotbalisti de la “U” precum stefan, Cretu, Uifaleanu sau Muresan. Nu intimplator Argesul, Ploiestiul si UTA au iesit in acei ani campioane, Bacaul, Brasovul sau Clujul erau printre protagoniste. Provincia se trezise, dorea performante si avea unii jucatori care trageau restul echipei dupa ei. Iata spre exemplu cum arata echipa ideala a campionatului 72-73, formata aproape in totalitate din jucatori dinafara Bucurestiului: Adamache (Brasov),- Tanasescu (Sportul Studentesc Bucuresti), Lupu (CFR Cluj), Georgevici (CSM Resita), Vlad (FC Arges) – Popovici (UTA), Anca (“U”), Nunweiller VI (Dinamo Bucuresti) – Troi (FC Arges), Multescu (Jiul Petrosani), Muresan (ASA Tg. Mures).”

Imi face placere sa amintesc structura lotului national din perioada anilor `68-`73. Erau reprezentantii “vechii garzi”, precum Halmageanu, Dan Coe, Ghergheli, care aveau intre 29 si 31 de ani. Eram apoi cei care aveam intre 23 si 25 de ani, aici ii pot enumera pe Vornea, Satmareanu, Boc, Mocanu, Deleanu, Dinu, R. Nunweiller, Dobrin, Lucescu, Dembrovschi, Domide, Dumitrache sau Neagu, iar mai tirziu au aparut cei nascuti in 1949-1950 sau mai tineri, de aici remarcindu-se Gigi Tataru, Dumitru, Iordanescu, Antonescu, Dobrau.”

„Tot in acei ani a inceput si o campanie in care autoritatile au inceput sa “dea drumul” in strainatate unor fotbalisti care nu mai erau la prima tinerete. Asa au putut pleca Ionescu si Ghergheli in Germania, Pircalab in Franta, Cernaianu, Datcu sau Nelu Nunweiller in Turcia.”

„Vreau sa subliniez ca acea perioada a fost una de referinta in fotbalul romanesc, efervescenta, plina de mutatii importante in modul de a gandi performanta, o perioada cu rezultate bune, realizate de o generatie de fotbalisti extrem de talentati. De asemenea, campionatul intern era palpitant, cu meciuri dintre cele mai spectaculoase, cu un public numeros si incintat de ceea ce vedea pe gazon.”, povestea Dan Anca.

Duminica, 18 iunie, Turda va fi locul in care noi vom RACORI ROMANIA in Caravana Eu Sunt 12! Vezi aici cand venim si in orasul tau cu cele mai tari distractii ale verii

Comunicat: EuSunt12.ro

Share

Related Articles

Citește articolul precedent:
Președintele Federației Române de Fotbal, Răzvan Burleanu, a fost prezent la Turda

Președintele Federației Române de Fotbal, Răzvan Burleanu, a fost prezent ieri la Turda ca a urmare a demersurilor de afiliere...

Închide