inTurda.ro

În arealul de deservire al CAA, apa este captată atât din pânza freatică, cât și din apa de suprafată, din pârâul Hășdate. Vezi aici toate detaliile și procesele prin care trece apa

În arealul de deservire al CAA, apa este captată atât din pânza freatică, cât și din apa de suprafată, din pârâul Hășdate. Vezi aici toate detaliile și procesele prin care trece apa

În arealul de deservire al CAA, apa este captată atât din pânza freatică, cât și din apa de suprafată, din pârâul Hășdate. Vezi aici toate detaliile și procesele prin care trece apa
iulie 18
09:45 2017

În arealul de deservire al CAA, apa este captată atât din pânza freatică, cât și din apa de suprafață, din pârâul Hășdate.

Sursele de apă Turda

Locuitorii din Turda și comunele/localitățile din jur – Mihai Viteazu, Cheia, Cornești, Sândulești, Bogata și Copăceni – consumă apă captată din subteran. Aceasta este extrasă de la peste 8 – 13 metri adâncime. Fiind o apă curată, pentru potabilizare, nu este nevoie decât de o dezinfectare cu clor. Apa de adâncime necesită un singur procedeu de dezinfectare și anume clorinare, procedură efectuată la sursa Mihai Viteazu, care beneficiază în urma proiectului finanțat din fonduri europene de stație proprie de clorinare. Apa este extrasă din pânza freatică cu ajutorul pompelor, urmând a fi clorinată, în funcție de cantitatea de apă și necesități, stocată în rezervoare și apoi pompată către beneficiari.

Sursele de apă Câmpia Turzii

Locuitorii din Câmpia Turzii și localitățile arondate sunt alimentați cu apă potabilă captată din pârâul Hășdate. Fiind o apă de suprafață, aceasta pentru a fi bună de băut, are nevoie de mai multe etape de tratare. Cantitatea de clor necesară în apă se stabilește în funcție de rezultatul analizelor de la laborator – temperatura și încărcătura organică din apă, fiind factori ce influențează cantitatea de clor ce trebuie adăugată. Apa captată din pârâul Hășdate este o apă de suprafață ce are nevoie de mai multe proceduri de curățare și dezinfecție. Pe lângă procesul de decantare și filtrare se numără și procesul de clorinare. Clorul are rolul de a dezinfecta apa, de a distruge microorganismele ce se regăsesc în apa brută – apa captată de la sursă, astfel apa poate fi consumată în siguranță de populație, neexistând riscul îmbolnăvirilor prin contactarea unor viruși sau bacterii din apa potabilă.

Sursele de apă

Călătoria apei începe la Priza de Apă Hășdate, aceasta este amplasată pe cursul râului Hășdate în apropierea cascadei Ciucaș. De acolo, prin cădere liberă, prin conducta de aducțiune, conductă cu un diametru de 600 mm și o lungime de aproximativ 14 km, apa brută ajunge la Stația de Tratare a apei din Hășdate.

Stația de tratare a apei

Primul popas pe care îl face apa în cadrul Stației de Tratare este în turnul de amestec. Aici, în funcție de calitatea apei (turbiditate, încărcătură organică) sunt adăugate trei elemente: clor – cu rolul de a dezinfecta apa, coagulant – floculant cu rolul de a face ca suspensiile din apă să adere și astfel, să se depună pe fundul decantorului și cărbune activ ce are rolul de a reacționa cu materia organică din apă.

Vezi AICI toate detaliile despre ”călătoria apei” furnizată de către Compania de Apă Arieș.

Related Articles

Citește articolul precedent:
Conducerea CNAIR despre autostrada Sebeș-Turda: calitate slabă a materialelor, mobilizare insuficientă a constructorilor şi calitate neconformă

Comunicat: Conducerea CNAIR SA a dispus în ultimele luni mai multe acţiuni inopinate de control în urma cărora au fost...

Închide