inTurda.ro

Ce spune un doctor despre apele lacului Durgău şi a Băilor Sărate Turda

Ce spune un doctor despre apele lacului Durgău şi a Băilor Sărate Turda

Ce spune un doctor despre apele lacului Durgău şi a Băilor Sărate Turda
iulie 19
14:09 2017

Apele lacului Durgău şi a Băilor Sărate, au fost folosite în scopuri terapeutice deja din secolul al XII-lea şi drept urmare din respectiva perioadă, există consemnări chiar şi ale folosirii nămolului acestor lacuri. Zona Băilor Sărate, există deja ca microstaţiune balneară, consemnata din anul 1834. Chiar dacă exploatările romane s-au surpat de mult în zona Turda, s-a continuat exploatarea şi în era medievală şi aşa au rămas 4 lacuri distincte: lacul Roman (ştrandul de azi), Tarzan (lacul fără fund), Privighetoarea şi Ciki (Csíki), care ne pot încânta zilele de vară încă şi acuma. 

Aceste ape sărate, se dovedesc foarte utile: asupra aparatului locomotor, pentru tratarea reumatismului şi a artritei, au efecte benefice asupra circulaţiei sangvine, efect pozitiv asupra sistemului imunitar, ameliorativ în boala Parkinson şi diverse polineuropatii, sunt beneficee în afectiuni ginecologice, respiratorii cronice, ale aparatului nervos periferic, sau de recuperare după intervenţii neurochirurgicale şi ortopedice. 

Sub denumirea Ştrandul Băile Turda, găsim aici de fapt lacul Roman, lac format din exploatarea la zi a sării. Amplasarea într-un peisaj mirific, dar mai ales proprietăţile curative ale apei, i-au determinat, pe reputatul farmacist Lajos Velits, şi pe doctorul Jozsef Hanko să îl amenajeze pentru diverse tratamente, iar de-a lungul anilor, au avut loc mai multe renovări folositoare, rezultînd un ştrand modern, unde relaxarea şi tratamentul, merg mereu mână în mână. 

Apa are o concentraţie bogată de clorură de sodiu, fiind foarte bună organismului uman, iar pe fundul acestui lac, este un strat de nămol cenuşiu şi nisipos, care se află deasupra sării şi măsoară chiar 80 de centimetri grosime, el fiind util impachetarilor terapeutice. Suprafaţa lacului este puţin mai mare de 3500 mp, iar alimentarea lacului se face din apele pluviale, dar şi din alte posibile izvoare. Pentru calitatea de ştrand a lacului, apa a fost reâmprospătată periodic şi din lacul Tarzan. Capacitatea zonei de recreere de la Lacul Roman, este utlilizabilă de circa 8.000 de oameni, aşa ca să ne simţim perfect relaxaţi ca turişti aici, după o baie de apă si soare. 

Miraculoasa apă sărată a lacurilor ca şi nămolul excepţional de la Turda, sunt valorificate şi la baza de tratament, care le uzitează pentru efectele de combatere a durerilor, a inflamaţiei, a edemului, de stimulare a circulaţiei şi troficităţii, optimizări metabolice, de relaxare sau tonizări musculare, efecte de creştere a elasticităţii ţesuturilor, dar şi de stimulare neuromusculară, sau chiar de echilibrare neurovegetativă şi endocrină.

Dr. Liana Monica Deac

Related Articles

Citește articolul precedent:
Primarul Cristian Matei se ține de cuvânt: peste 31 milioane lei vin în Turda prin PNDL 2!

Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene (MDRAPFE) începe implementarea etapei a doua a Programului Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL), prin...

Închide