inTurda.ro

Cât de stresați sunt locuitorii din judetul Cluj?

Cât de stresați sunt locuitorii din judetul Cluj?

Cât de stresați sunt locuitorii din judetul Cluj?
august 23
10:40 2017

Locuitorii din Cluj-Napoca cauta de doua ori si jumatate mai multe informatii despre stres decat anul trecut

In doar 11 luni, numarul cautarilor pe Google referitoare la stres efectuate de locuitorii din Cluj-Napoca s-a dublat, arata o cercetare realizata de Dynamic HR, o companie cu activitati in domeniul resurselor umane. Datele surprinzatoare colectate cu ajutorul motorului de cautare Google i-au determinat pe reprezentantii Dynamic HR sa vada in ce masura nivelul de trai al locuitorilor din Cluj-Napoca a influentat in vreun fel cresterea exploziva a numarului cautarilor referitoare la stres. Compania a pornit analiza de la premisa ca angajatii care castiga mai putin si au joburi mai nesigure sunt mai stresati fata de cei cu salarii mari si locuri de munca stabile.

Demersul Dynamic HR s-a bazat pe mai multe date: castigul salarial mediu net lunar (conform Institutului National de Statistica), rata somajului (potrivit Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca) si numarul cautarilor inregistrate de Google pentru circa 20 de cuvinte cheie relevante referitoare la stres.

Astfel, castigul salarial mediu net al locuitorilor din Cluj-Napoca a crescut cu 13% in cele 11 luni analizate, de la 2.372 de lei in iulie 2016, la 2.684 lei, in mai 2017. In paralel cu avansul castigurilor, a reiesit ca rata somajului din municipiul Cluj-Napoca a inregistrat o crestere usoara, de la 2,08% in iulie 2016, la 2,1%, in mai 2017.

Pe de alta parte, datele Google arata ca, in iulie 2016, locuitorii din Cluj-Napoca au efectuat 345 de cautari referitoare la stres, iar in mai 2017 s-au inregistrat 870 de cautari. La nivel national, Google a inregistrat, in mai 2017, peste 25.000 de cautari referitoare la stres. Mai mult, in intervalul iulie 2016 – mai 2017, romanii din toata tara au facut aproape 170.000 de cautari referitoare la stres.

„Noua noastra cercetare, care a incercat, practic, sa continue studiul Stres National , efectuat in prima jumatate din 2017, a evidentiat ca nu exista nicio legatura directa intre stres si evolutia salariilor romanilor, dinamica somajului si volumul de cautari pe Google referitoare la stres. Desi studiul Stres National a scos in evidenta ca 99,7% dintre angajatii din Romania sunt stresati, este evident, conform ultimelor date, ca nu suntem mai mai mult sau putin stresati daca avem un loc de munca stabil si un salariu cu mult peste medie. Se pare ca manifestarile fizice, emotionale si sociale conteaza mai mult cand vine vorba de factorii care ne perturba starea de echilibru. Vom continua sa analizam efectele stresului asupra vietilor romanilor, din diverse perspective, avand in vedere misiunea noastra de a incuraja oamenii sa descopere un echilibru intre viata personala si cea profesionala”, declara Simona Nicolaescu, business owner Dynamic HR.

Cercetarea realizata de Dynamic HR a luat in considerare cele mai recente date publicate de Institutul National de Statistica si Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca.

Related Articles

Citește articolul precedent:
Deșeurile de la Pata Rât o iau la vale! Horia Nasra cere public demisia domnului Alin Tișe

Demisia de îndată este singura soluție domnule Alin Tișe. Alunecarea deşeurilor în albia râului Zăpodie și ascunderea acestui început de...

Închide