inTurda.ro

VIDEO: Dezvoltarea Salinei Turda continuă cu Mina Iosif! Vezi proiectul INEDIT prezentat astăzi de arhitecți

VIDEO: Dezvoltarea Salinei Turda continuă cu Mina Iosif! Vezi proiectul INEDIT prezentat astăzi de arhitecți

VIDEO: Dezvoltarea Salinei Turda continuă cu Mina Iosif! Vezi proiectul INEDIT prezentat astăzi de arhitecți
noiembrie 13
15:22 2017

Reprezentanții Pro Atrium, Danciu Cornelia și  Danciu Marius, cei care au realizat proiectul de reabilitare și modernizare al Salinei Turda în urma căruia aceasta e devenit cunoscută la nivel internațional și vizitată de milioane de turiști, au revenit la Turda pentru încă o colaborare arhitecturală spectaculoasă!

Astăzi a fost prezentat în premieră prima parte a studiului de soluție în ceea ce privește lucrările de dezvoltare și amenajare a Minei Iosif din Salina Turda.

După cum se poate observa și în imaginile video atașate mai jos, aceștia au gândit lucrări atât în interiorul minei, cât și la suprafață! 

Lifturi panoramice, obstacole, balcon panoramic și multe alte idei deosebite și inedite vor face din Mina Iosif un nou punct de atracție special

Cu liftul din zona Minei Iosif se poate ajunge până la suprafață acolo unde se va construi un crivac și două ”depozite de sare” – săli de conferință. 

Recent, conducerea Salinei Turda a derulat un proiect prin care s-a făcut legătura între Mina Iosif și Mina Terezia.  Galeria a fost săpată manual timp de un an și jumătate pe o distanță de 50 m lungime.Nu s-au folosit utilaje moderne, nu s-au utilizat materiale explozive, ci a fost săpată manual.

În momentul de față, Mina Iosif se vizitează prin intermediul balcoanelor săpate în sare, situate la nivelul galeriei de transport. Este o cameră de mină conică cu adâncimea de 87 m şi diametrul la bază de 67 m.
O descriere din 1853 a acestei mine suna astfel : ”… prima ocna în care eşti coborât într-un coş, cu funii, poate avea adâncimea de 50 de stânjeni. Are o formă perfect aparţinatoare căpăţânei de zahăr, care la gură e până la un punct căptuşită cu lemn, mai jos începe să se deschidă şi se tot lărgeşte, până ce clopotul se lasă pe talpa netedă a sării, cu diametrul de circa 30 de stanjeni….“ (Hetilap, 1853, p. 275) Forma camerei şi lipsa comunicaţiilor majore cu alte lucrări miniere fac ca în această mină sa se producă o reverberare puternică a sunetului, fapt care a determinat acordarea denumirii turistice de „Sala Ecourilor”.

Share

Related Articles

%d blogeri au apreciat:
Citește articolul precedent:
Ședință ordinară a Consiliului Local Câmpia Turzii. Vezi AICI ordinea de zi:

Consiliul Local al Municipiului Câmpia Turzii se va întruni în această în ședință ordinară. Ședința este programată pentru ziua de joi,...

Închide