inTurda.ro

Reportaj TVR la Salina Turda – Comoara din adâncuri se extinde

Reportaj TVR la Salina Turda – Comoara din adâncuri se extinde

Reportaj TVR la Salina Turda – Comoara din adâncuri se extinde
noiembrie 22
14:23 2017

Reprezentanții Pro Atrium, Danciu Cornelia și  Danciu Marius, cei care au realizat proiectul de reabilitare și modernizare al Salinei Turda în urma căruia aceasta e devenit cunoscută la nivel internațional și vizitată de milioane de turiști, au revenit la Turda pentru încă o colaborare arhitecturală spectaculoasă! Este vorba despre dezvoltarea și amenajarea Minei Iosif din Salina Turda.

După cum se poate observa și în imaginile video atașate mai jos, aceștia au gândit lucrări atât în interiorul minei, cât și la suprafață! 

Lifturi panoramice, obstacole, balcon panoramic și multe alte idei deosebite și inedite vor face din Mina Iosif un nou punct de atracție special

Cu liftul din zona Minei Iosif se poate ajunge până la suprafață acolo unde se va construi un crivac și două ”depozite de sare” – săli de conferință.

Recent, conducerea Salinei Turda a derulat un proiect prin care s-a făcut legătura între Mina Iosif și Mina Terezia.  Galeria a fost săpată manual timp de un an și jumătate pe o distanță de 50 m lungime.Nu s-au folosit utilaje moderne, nu s-au utilizat materiale explozive, ci a fost săpată manual.

Salina Turda vrea să-și dubleze capacitatea de vizitare, prin amenajarea Minei Iosif, un obiectiv închis până acum turiștilor. Această mină, cunoscută sub denumirea Sala celor 7 ecouri, este extrem de spectaculoasă. De aceea, conducerea salinei și-ar dori să o amenajeze și să o introducă în circuitul turistic.Aici vor aparea noi spații de relaxare si agrement sportiv, iar baza de tratament va fi extinsa. Investiția ar costa între 6 și 10 milioane de euro, bani obținuți din finanțări europene și ar fi finalizată peste doi ani.”, scrie TVR Cluj.

 

În momentul de față, Mina Iosif se vizitează prin intermediul balcoanelor săpate în sare, situate la nivelul galeriei de transport. Este o cameră de mină conică cu adâncimea de 87 m şi diametrul la bază de 67 m.
O descriere din 1853 a acestei mine suna astfel : ”… prima ocna în care eşti coborât într-un coş, cu funii, poate avea adâncimea de 50 de stânjeni. Are o formă perfect aparţinatoare căpăţânei de zahăr, care la gură e până la un punct căptuşită cu lemn, mai jos începe să se deschidă şi se tot lărgeşte, până ce clopotul se lasă pe talpa netedă a sării, cu diametrul de circa 30 de stanjeni….“ (Hetilap, 1853, p. 275) Forma camerei şi lipsa comunicaţiilor majore cu alte lucrări miniere fac ca în această mină sa se producă o reverberare puternică a sunetului, fapt care a determinat acordarea denumirii turistice de „Sala Ecourilor”.

 

Share

Related Articles

%d blogeri au apreciat:
Citește articolul precedent:
Administrația locală din Câmpia Turzii oferă sprijin persoanelor cu diabet din municipiu

   Când ai diabet este foarte important să înveți să îți controlezi cantitatea de zahăr în sânge, deoarece menținerea nivelului...

Închide