inTurda.ro

Săptămâna Națională a Bibliotecilor Publice din România

Săptămâna Națională a Bibliotecilor Publice din România

Săptămâna Națională a Bibliotecilor Publice din România
aprilie 17
07:12 2018

Turda, 17 aprilie, 2018

Comunicat de presă

Cu ocazia Săptămânii Naționale a Bibliotecilor Publice, care include Ziua Mondială a Cărții și a Dreptului de Autor și Ziua Bibliotecarului din România, Biblioteca Municipală ”Teodor Murășanu” Turda organizează manifestări specifice de educație pentru lectură, promovarea cărții și a lecturii, respectiv:
– Proiectul de lectură intergenerațională ”Vreau să-mi citești”, ediția a VI-a, cu scopul redescoperirii importanței lecturii în familie și a transformării participanților în cititori pasionați – proiect finanțat anual prin sponsorizare (secția copii-centru, 18 aprilie-16 mai);
– ”Prietenie… pe …o sfoară”, ediția a VI-a, activitate tematică ce deschide orizontul copiilor către lectură și operele celor mai mari scriitori de povești – parteneriat educațional național inițiat de Biblioteca Județeană ”George Barițiu” Brașov (Filiala Oprișani-secția copii, 23 aprilie – participă grupa mijlocie de la Grădinița Căsuța Piticilor, prof. Daniela Burlacu si Emilia Dan):
– Centenarul Marii Uniri (filiala Oprișani -secția copii– participă clasa a V-a A, Scoala Horea, Closca si Crisan – prof. Monica Rad);
– Dialog si prietenie (filiala Oprișani -secția copii – participă clasa a V-a A, prof. Monica Rad si clasa a V-a B, prof. Camelia Lutsch de la Scoala Horea, Cloșca si Crișan, în vizită la preșcolarii de la Grădinița Socială ”Acoperământul Maicii Domnului” – prof. Iuliana Samartinean.
– ”O carte pentru fiecare” – promovarea lecturii prin donație de carte pentru utilizatori (secția adulți-centru, din 16 aprilie până la epuizarea cărților)
– Înscrierea gratuită a utilizatorilor adulţi sau copii (17-23 aprilie).

Din anul 1995, la iniţiativa UNESCO, se sărbătoreşte în întreaga lume Ziua mondială a cărţii şi a dreptului de autor”, în data de 23 aprilie, având drept scop promovarea lecturii, a publicării și a drepturilor de autor.
Este cea mai mare sărbătoare mondială a cărţilor şi a lecturii, marcată în peste 100 de ţări din toată lumea, fiind, în acelaşi timp, strâns legată de nume celebre ale literaturii mondiale precum William Shakespeare, William Wordsworth, Vladimir Nabokov, Maurice Druon.
Deviza acestei sărbători mondiale este “lectura pentru pentru toţi”, iar unul dintre obiectivele principale este acela de a încuraja copiii şi tinerii să exploreze lumea cărţilor şi lectura prin punerea la dispoziţie a oportunităţilor de a avea o carte proprie sau chiar o bibliotecă.
Asociaţia Naţională a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din România, considerând că lectura şi cartea nu pot fi gândite în afara bibliotecilor şi a bibliotecarilor, adaugă la sărbătoarea internaţională a cărţii din 23 aprilie “Ziua Bibliotecarului din România”. Astfel, prin Hotărârea de Guvern nr. 293 din 14 aprilie 2005, ziua de 23 aprilie a fost declarată “Ziua Bibliotecarului din România”, iar săptămâna care cuprinde ziua de 23 aprilie devine în fiecare an ”Săptămâna națională a Bibliotecilor Publice” (în acest an între 17-23 aprilie).

Biblioteca Municipală ”Teodor Murășanu” este o instituție de cultură care funcționează în subordinea Consiliului Local, pe baza Legii bibliotecilor nr. 334/2002. Ea datează din 1951, iar în prezent are o colecție enciclopedică de 110.000 volume, trei puncte de lucru (secție pentru adulți și copii în zona centrală și o filială în cartierul Oprișani), servicii tradiționale și moderne pentru utilizatori de toate vârstele.

Share

Related Articles

%d blogeri au apreciat:
Citește articolul precedent:
Teatru social în premieră la Turda

Comunicat de presă Teatru social în premieră la Turda - Teatrul Aureliu Manea Turda anunță o nouă premieră. NOI  NU! de...

Închide