inTurda.ro

Muzeul de Istorie Turda – Program de vizitare în minivacanta 1 mai

Muzeul de Istorie Turda – Program de vizitare în minivacanta 1 mai

Muzeul de Istorie Turda – Program de  vizitare în minivacanta 1 mai
aprilie 28
11:16 2018

Dragi vizitatori!

În acest weekend și în data de 1 mai vom avea program normal. Muzeul de Istorie Turda vă așteaptă să vizitați expozițiile și să vă relaxați cu ajutorul istoriei.

 Muzeul de Istorie Turda.

Născut din dorinţa de a păstra şi ocroti patrimoniul cultural existent în această zonă bogată în vestigii arheologice, Muzeul de Istorie din Turda a luat fiinţă la 22 noiembrie 1943.

Primele încercări de a pune bazele unui muzeu în Turda au existat încă din deceniul trei al secolului XX, când profesorul A. Nanu se străduia să pună bazele unei instituţii muzeale care să reunească valoroasele colecţii particulare existente, dintre care cea mai cunoscută fiind cea datorată lui István Téglás.
După ce o serie de piese au fost strânse in localul Liceului Regele Ferdinand (actualul Colegiu Naţional Mihai Viteazul), în 1925 Comisia Monumentelor Istorice a anunţat că a cedat Casa Culturală din localitate pentru a fi folosită în scop muzeal.
Necesitatea înfiinţării unui muzeu este readusă în discuţie în anul 1933, când Comisiunea înaintează Astrei cererea dr. Augustin Raţiu pentru înfiinţarea unui muzeu la Turda, Comisia notând că astfel s-ar „salva de la pierie o seamă de monumente arheologice, etnografice, etc., monumente cari adunate si expuse într-un muzeu ar constitui o frumoasă icoană a trecutului neamului nostru în regiunea Turdei.”
Descoperirea unor valoroase materiale epigrafice, monumente funerare, piese sculpturale romane din perimetrul asezării antice, obligă autoritaţile la noi iniţiative care au ca scop înfiinţarea unei instituţii specializată pentru păstrarea şi valorificarea patrimoniului arheologic. În toamna anului 1943, la iniţiativa inspectorului scolar Dariu Pop, se infiinţează o societate muzeală. La 22 noiembrie 1943, un colectiv format din 12 iniţiatori: Constantin Daicoviciu, Valeriu Moldovan, Augustin Raţiu, Petre Suciu, Ioan Modrigan, Vasile Candrea, Dariu Pop, Ioan Bîrlea, Vasile Iluţiu, Albin Morariu, Ion Berciu si Iosif Chiorean (primarul oraşului) pun temelia „Muzeului Oraşului şi Judeţului Turda”. Locul destinat pentru a găzdui noua instituţie a fost desemnat şi cedat de către Primaria Turda în aşa numita Casă Princiară care pe vremuri mai adăpostise o colecţie muzeală.
În 1945 Comisia Monumentelor Istorice deleagă la Turda pentru organizarea muzeului pe tânărul cercetator Ion Iosif Russu (1911-1985), care alături de primul director al muzeului, Ion Ţigăra (1906-1961), au reuşit sa deschidă porţile instituţiei pentru vizitatori în anul 1951.
Cercetarile sistematice din Castrul Legiunii V Macedonica, obiectivul arheologic cel mai important al oraşului, efectuarea unor lucrări edilitare (Piaţa Romană, Dealul Şuia, Valea Sândului, Dealul Zânelor), dar şi săpăturile de salvare (Dealul Şuia, str. Cheii, str Libertăţii, etc.) au determinat îmbogăţirea patrimoniului muzeului cu piese deosebit de valoroase. Astfel că modestele colecţii de la început au ajuns la un numar de 40.000 de piese, ponderea constituind-o cele din perioada romană.

Related Articles

Citește articolul precedent:
Cu inimile îndoliate, colectivul CNMV Turda anuntă plecarea din lumea aceasta a ilustrei profesoare de limba și literatura română, RODICA MOLDOVAN

Cu inimi îndoliate, colectivul de cadre didactice al Colegiului Național „Mihai Viteazul” anunță plecarea din lumea aceasta a ilustrei profesoare...

Închide