inTurda.ro

Informatizarea împrumutului documentelor de bibliotecă

Informatizarea împrumutului documentelor de bibliotecă

Informatizarea împrumutului documentelor de bibliotecă
mai 03
08:01 2018

Informatizarea împrumutului documentelor de bibliotecă
Comunicat de presă
Turda, 3 mai 2018

​Începând cu data de 2 mai, la sediul central al Bibliotecii Municipale ”Teodor Murășanu”, circulația documentelor de bibliotecă, respectiv împrumutul acestora la domiciliu și la sala de lectură se desfășoară în regim informatizat, instituția ajungând astfel la utilizarea integrală a pachetului software eBibliophil care informatizează serviciile de bibliotecă, respectiv evidența colecțiilor, clasificare/indexare, descriere bibliografică, catalogul electronic al colecțiilor, rapoarte.
​ eBibliophil, un soft românesc creat la Baia Mare, este utilizat de bibliotecă din anul 2014. Acesta a înlocuit vechiul program al bibliotecii, TLib, în care s-a constituit o mare parte din catalogul electronic al colecțiilor, și a permis, din același an, accesul on-line al utilizatorilor la catalogul electronic care poate fi consultat de pe pagina web a instituției, www.bibliotecaturda.ro, oferind informații complexe despre datele bibliografice și colecții.
Pregătirea pentru utilizarea modulului Circulație s-a făcut treptat, realizându-se baza de date a utilizatorilor, barcodarea documentelor de bibliotecă, înlocuirea permiselor utilizatorilor cu cele barcodate, emise prin softul eBibliophil. Realizarea tranzacțiilor de împrumut în regim informatizat elimină o mare parte din tipizatele de bibliotecă, fiind posibilă, de asemenea, realizarea rapoartelor statistice standardizate, referitoare la utilizatori și circulația documentelor, statistica documentelor împrumutate pe titluri și domenii ale cunoașterii, administrarea rapidă, fără căutare în toate fișele contract ale utilizatorilor, a prelungirilor de termen și a întârzierilor în returnarea documentelor împrumutate etc.
​ Celelalte secții ale instituției, respectiv Secția pentru Copii-centru și Filiala Oprișani realizează în continuare împrumutul de carte în mod tradițional, trecerea la utilizarea modulului Circulației făcându-se în viitorul apropiat, după barcodarea retroactivă a colecțiilor acestora.

Biblioteca municipală ”Teodor Murășanu” este o instituție de cultură care funcționează în subordinea Consiliului Local, pe baza Legii bibliotecilor nr. 334/2002. Ea datează din 1951, iar în prezent are o colecție enciclopedică de 110.000 volume, trei puncte de lucru (secție pentru adulți și copii în zona centrală și o filială în cartierul Oprișani), servicii tradiționale și moderne pentru utilizatori de toate vârstele

Share

Related Articles

Citește articolul precedent:
Aflux semnificativ de turiști în Cheile Turzii în perioada minivacanței de 1 Mai. Salvamontiștii clujeni anunță redeschiderea traseului de via-ferrata!

Consiliul Județean Cluj și Serviciul Public Județean Salvamont-Salvaspeo Cluj anunță faptul că, pe perioada minivacanței de 1 Mai din acest...

Închide