inTurda.ro

F-22 Raptor, cel mai avansat avion de luptă din lume a aterizat la Câmpia Turzii. Mihai Fifor: Cu adevărat am putut spune astăzi, la Câmpia Turzii: We are NATO!

F-22 Raptor, cel mai avansat avion de luptă din lume a aterizat la Câmpia Turzii. Mihai Fifor: Cu adevărat am putut spune astăzi, la Câmpia Turzii: We are NATO!

F-22 Raptor, cel mai avansat avion de luptă din lume a aterizat la Câmpia Turzii. Mihai Fifor: Cu adevărat am putut spune astăzi, la Câmpia Turzii: We are NATO!
august 20
18:45 2018

Nu se întâmplă foarte des ca F-22 Raptor, cel mai avansat avion de luptă din lume, să aterizeze în România. Este, în fapt, a doua oară când aviatorii militari români se instruiesc în zbor, în spațiul aerian al României, împreună cu această platformă de vârf a tehnologiei aeronautice, după momentul aprilie 2016, când, la Mihail Kogălniceanu, F-22 ateriza pentru prima dată pe o bază aeriană din Europa de Sud-Est.

Faptul că acest lucru se întâmpla pe pământ românesc reprezenta o confirmare a solidității relațiilor de colaborare în plan militar între România și Statele Unite, atât în dimensiunea bilaterală – sub auspiciile parteneriatului strategic, cât și în cadrul NATO.

Relațiile noastre de cooperare au continuat trendul ascendent, România acționând cu consecvență pentru dezvoltarea parteneriatului strategic cu Statele Unite. Țara noastră rămâne un pilon de stabilitate pe flancul estic al Alianței, în regiunea Mării Negre – o placă tectonică activă în platoul de securitate nord-atlantic.

Reamintesc, în acest context, poziția fermă a Guvernului si a Parlamentului Romaniei de a-și indeplini angajamentele care decurg din statutul de membru NATO. Suntem prezenți, cu efective importante, în Afganistan, în Balcanii de Vest și în alte zone în care Alianța Nord-Atlantică proiectează stabilitate și securitate.

Consecvenți principiului distriburii echitabile a responsabilităților față de securitatea colectivă, alocăm, prin decizia Parlamentului si a Guvernului, două procente din PIB apărării, pentru al doilea an consecutiv, conform angajamentelor asumate, fiind una dintre cele șase țări NATO care au reușit atingerea acestui prag.

În același timp, doresc să reafirm aprecierea deosebită în ceea ce privește angajamentul Statelor Unite față de apărarea colectivă a NATO în general și a regiunii noastre, în special, pe toate dimensiunile spațiului de securitate – aeriană, terestră și navală.

În cadrul secvenței de antrenament de astăzi, de la Câmpia Turzii, piloții români au avut posibilitatea de a se antrena, la manșa avioanelor F-16 Fighting Falcon din dotarea Forțelor Aeriene Române, alături de echipajele avioanelor de luptă americane, F-22 Raptor, KC-135 Stratotanker, dar și F-15, aeronave de luptă staționate din luna iunie la Câmpia Turzii, unde se desfășoară, până în 15 septembrie, exercițiul Dacian Eagle 2018.

Toate aceste activități de instruire în comun contribuie în mod direct la creșterea interoperabilității între militarii români și americani, la consolidarea relațiilor de cooperare și colaborare și, implicit, la sporirea securității în regiunea noastră.

Cu adevărat am putut spune astăzi, la Câmpia Turzii: We are NATO!

Fifor Mihai,

Ministrul Apărării Naționale.

#WEARENATO
#MApN

Share

Related Articles

Citește articolul precedent:
VIDEO: Show de lasere la Zilele Turzii

Show impresionant de lasere in cadrul Zilelor Municipiului Turda 2018. https://youtu.be/jskyMH7TxRY

Închide