inTurda.ro

A fost aprobat studiul de fezabilitate privind amenajarea minei Iosif, cunoscuta si drept „Sala celor 7 ecouri”, și modernizarea bazei de tratament a Salinei Turda

 Breaking News

A fost aprobat studiul de fezabilitate privind amenajarea minei Iosif, cunoscuta si drept „Sala celor 7 ecouri”, și modernizarea bazei de tratament a Salinei Turda

A fost aprobat studiul de fezabilitate privind amenajarea minei Iosif, cunoscuta si drept „Sala celor 7 ecouri”, și modernizarea bazei de tratament a Salinei Turda
septembrie 28
08:48 2018

In ședința ordinară a Consiliului Local Turda din data de 27 septembrie 2018, s-a aprobat STUDIU DE FEZABILITATE PRIVIND “DEZVOLTAREA TURISTICA A SALINEI TURDA PRIN AMENAJAREA MINEI IOSIF SI PRIN MODERNIZAREA BAZEI DE TRATAMENT”

Mina Iosif este o cameră de exploatare de tip „cupola”. Vatra minei este situată la 115 metri față de cota terenului de la suprafață. Vatra minei este aproximativ circulară, diametrul = aprox. 65 metri .
În cupola minei există două puțuri care fac legătura cu suprafața. Distanța de la vatra minei la baza puțurilor este de 87 metri.

Accesul pe vatra minei se face printr-un puț orb (fără ieșire la suprafață) pe o scara specifica minelor, de lemn cu aproape 400 de trepte – un acces extrem de dificil.

Suprafata la baza mina Iosif = aprox. 3000 mp
Inaltimea pana la sala ecourilor = aprox. 81 m
Inaltimea pana la baza puturilor = 86-87 m
Puturile de extractie se termina cu o camera tehnica, cu suprafata de aprox. 100 mp si o inaltime de aproximativ 3,90 mp La aproximativ 81 m deasupra vetrei minei sunt 2 balcoane vizitabile, cunoscute sub denumira de „Sala Ecourilor”

Tunel de legatura intre mina Iosif si mina Terezia a fost sapat in anii 2014 și are o lungime totala = 49,50 m.

PROPUNERE DE AMENAJARE A MINEI IOSIF

Conceptul-cheie care a stat la baza proiectului a fost preluat din Strategia de dezvoltare a municipiului Turda:

“Turda este un loc atractiv, interesant, cu un mediu curat, cu oportunități multiple de petrecere a timpului liber și de realizare a activităților de agrement, un municipiu modern, cu o infrastructură pe care sa se poată baza creșterea susținută și durabilă, un municipiu care își valorifică patrimoniul și istoria și își afirmă în mod clar identitatea locală, un exemplu de bună practică în dezvoltarea urbană pentru celelalte municipii din România”.

“Turismul este o experienta de viata si un patrimoniu personal transferabil in jurul Salinei, a patrimoniului istoric si natural. Turda dezvolta modelul unei experiente turistice complexe, care angreneaza si concentreaza circuite, trasee tematice, retele teritoriale intr-o combinatie unica”.

Asadar, prin dezvoltarea acestui proiect se doreste „dezvoltarea unui model de experienta turistica complexa” si unica. Lucrarea a fost structurata in mai multe obiecte. Prinipalul obiect este amenajarea minei Iosif, celelalte obiecte sunt conexe acesteia, sau rezolta legaturile functionale ale minei Iosif cu celalalte spatii ale salinei. Lucrarea este structurata pe mai multe obiecte:

Obiect 1. Amenajari in mina Iosif
Obiect 2. Ascensoare in mina Iosif – echipamente
Obiect 3. Tunel de legatura intre mina Iosif si mina Terezia Obiect 4. Amenajari in galleria Franz Josef
Obiect 5. Lucrari in mina Terezia
Obiect 6. Ascensor intre galleria Franz Josef si mina Terezia Obiect 7. Consolidare si impermeabilizare puturi mina Iosif.

In perioada ianuarie 2008 – ianuarie 2010 a avut loc un proces de modernizare a Salinei Turda, proiect derulat pe fonduri europene (PHARE). In urma acestuia a fost creata o infatisare noua si o functionalitate extinsa a Salinei Turda, inclusiv mutarea accesului in mina in Valea Durgaului. Proiectul de modernizare a Salinei a avut ca scop punerea in valoare a potentialului deosebit balnear si turistic al zonei, respectiv al Salinei si a Vaii Durgaului, crearea oportunitatilor pentru o dezvoltarea ulterioara a zonei.

EVOLUTIA ZONEI

Valea Durgaului este “speciala” prin:

– Peisajul si flora specifica arealurilor de saraturi si lacuri antroposaline. Prin Legea 5/2000, Valea Durgaului si Baile Sarate au fost declarate rezervatie naturala de interes national “Ocna Veche – Saraturile Turzii”.

– Pe de alta parte, Valea Sarata – Durgau situata in perimetrul intravilan al municipiului Turda, este definita prin prezenta in perimetrul sau a unei salbe de 6 lacuri si a SALINEI.

– In anul 2017, TURDA a fost declarata STATIUNE BALNEOCLIMATERICA DE INTERES NATIONAL.

Specialisti din cadrul Institutului National de Medicina Fizica, Balneologie si Medicina Recuperatorie Bucuresti au afirmat, facand referire la potentialul balnear al judetului Cluj ca: “municipiul Turda dispune de cel mai complex potential balnear din Europa, reunit pe un areal restrans situat in imediata vecinatate a perimetrului construit al orasului, format din lacurile cu apa cloro-sodica, namolurile sapropelice cu caracter terapeutic, argilele sarate si cea mai bine conservata mina veche de sare de pe continentul European”*.

In perioada ianuarie 2008 – ianuarie 2010 a avut loc un proces de modernizare a Salinei Turda si a Vaii Durgaului, proiect derulat pe fonduri europene (PHARE). In urma acestuia a fost creata o infatisare noua si o functionalitate extinsa a Salinei Turda, inclusiv mutarea accesului in mina in Valea Durgaului, amenajarea unui Pavilion administrativ pentru accesul in mina, amenajarea a doua lacuri sarate si crearea unui pavilion estival in zona lacurilor.

Mina Iosif, desi face parte din salba de mine insirate de-a lungul galeriei Franz Josef, nu a fost amenajata – la ora actuala accesul este posibil doar la nivelul balconului superior din mina, cunoscut sub denumirea de „Sala Ecourilor”. Motivul: plafonul limitat al fondurilor accesate la acel moment (5 milioane de euro)

OBIECTIVE ALE INVESTIEI

– extinderea cicuitului turistic in interiorul Salinei

– fluidizarea circulatiei inssalina, in special pe verticala (deficitara la ora actuala)

– practicarea unui turism competitiv, dezvoltarea si diversificarea ofertei de servicii de turism și în special celor de turism balnear.

PREZENTARE A SITUATIEI ACTUALE

Accesul in Salina se face prin intermediul galeriei Franz Josef care are o lungime de 917 m , cu intrari la cele doua capete (ambele din intravilanul municipiului): intrarea principala, pentru public – din Valea Durgaului si a doua intrare din strada Salinelor.
Prezenta documentatie cuprinde ca lucrare principala amenajari in mina Iosif si lucrari conexe, respectiv legaturile cu celelalte mine sau galerii ale Salinei.

Galeria Frantz Iosif are o lungime totala de 917 m.
Accesul in mina Iosif se face din galeria Franz Josef
Din aceeasi galerie se fac accesurile in minele Rudolf, Terezia, Gizela.

https://inturda.ro/2018/09/20/impresionant-un-nou-record-pentru-salina-turda-326-000-de-turisti-au-vizitat-mina-de-la-turda-in-aceasta-vara/
Share

Related Articles

Citește articolul precedent:
Azi la Turda: Sărbătorirea a 50 de ani de la înfiintarea Batalionului 3 Apărare Antiaeriană ,,POTAISSA”

COMUNICAT DE PRESĂ Sărbătorirea a 50 de ani de la înființarea Batalionului 3 Apărare Antiaeriană ,, POTAISSA” Armata României a...

Închide