inTurda.ro

Martirii de la Hărcana, comemorati de autoritătile locale de la Turda

Martirii de la Hărcana, comemorati de autoritătile locale de la Turda

Martirii de la Hărcana, comemorati de autoritătile locale de la Turda
octombrie 01
10:52 2018

Ca în fiecare an, pentru a nu lăsa timpul să aștearnă uitarea peste un episod atât de negru al istoriei, am comemorat astăzi victimele Masacrului de la Hărcana. Această tragedie va trece prin generații și va rămâne mereu în istorie ca un act criminal îngrozitor, petrecut în timpul celui de-al doilea Război Mondial.

În dimineaţa zilei de 24 septembrie 1944, un grup de militari maghiari însoţiţi de civili au trecut linia de cale ferată, ducând cu ei 18 prizonieri, dintre care 12 copii cu vârste între 7 luni şi 10 ani, adolescenţi şi 4 adulţi, locuitori ai cătunului Hărcana. Civilii români au fost executaţi prin împuşcare într-o groapă, lângă calea ferată, iar apoi corpurile lor au fost stropite cu petrol şi incendiate. Cei 12 copii proveneau din familiile Lăscău, Forgaci, Costea şi Sălăgean. Cel mai mic copil ucis a fost Ionuţ Forgaci, în vârstă de şapte luni.

Dumnezeu să-i aibă în pază și să-i odihnească!

Share

Related Articles

Citește articolul precedent:
1 octombrie – Ziua Internatională a Cafelei. Julius Meinl mută prieteniile din online în offline

Julius Meinl România: De Ziua Internaţională a Cafelei, mutăm prieteniile din online în offline  De Ziua Internațională a Cafelei, Julius...

Închide