inTurda.ro

VIDEO: Preotul IOAN OPRIȘ, comemorat în cartierul Oprișani

VIDEO: Preotul IOAN OPRIȘ, comemorat în cartierul Oprișani

VIDEO: Preotul IOAN OPRIȘ, comemorat în cartierul Oprișani
octombrie 09
09:14 2018

Protopopiatul Ortodox Turda și Parohiile Ortodoxe din Oprișani au organizat luni, 08 octombrie 2018, un eveniment prin care s-au comemorat 100 de ani de la martiriul preotului IOAN OPRIȘ.

Din program au făcut parte:

  • slujba Parastasului oficiata de Inaltpresfintitul Andrei, Arhiepiscopul Vafului, Feleacului si Clujului si Mitropolitul Clujului, Maramuresului si Salajului inconjurat de soborul preotilor din protopopiatul Turda.
  • Alocutiunile invitatilor
  • Sceneata “In memoriam“
  • Depunerea de coroane la bustul martirului.

“Anul acesta România a împlinit prima sută de ani ca Stat Unitar. S-au împlinit 100 de ani de când s-a înfăptuit Marea Unire, care va rămâne pe vecie cea mai sublimă pagină a istoriei românești. Tot 100 de ani se împlinesc de când părintele nostru, Ioan Opriș, a fost împușcat pe treptele bisericii de soldații maghiari, pentru faptul că a avut puterea, curajul și demnitatea de a-și apăra țara.

În preajma Marii Uniri din 1918, părintele Ioan Opriș a îndemnat oamenii să meargă la Alba Iulia, i-a chemat în biserică și i-a pus să jure că nu vor trăda România. A iubit atât de mult această națiune, și-a dorit atât de mult libertatea, încât și-a apărat cu prețul vieții principiile și valorile.

Nu a mai apucat să-si vadă visul împlinit, însă iată-ne astăzi aici, la ceas aniversar, într-o Românie unită, amintindu-ne de acest om minunat și punând la loc de cinste întreaga lui existență, vrednică de mulțumire, apreciere și pomenire veșnică.

Dumnezeu să-l aibă în pază și să-l odihnească!“, a transmis Primarul Municipiului Turda, Matei Cristian.

Share

Related Articles

Citește articolul precedent:
Campania de conștientizare pe probleme de diabet continuă la Câmpia Turzii

Municipiul Câmpia Turzii, alături de Fundația Speranța Diabeticilor și Centrul de Zi Clement continuă campania de prevenire și asistență în...

Închide