inTurda.ro

Românii care pleacă din ţară riscă amenzi dacă nu anunţă ANAF-ul

Românii care pleacă din ţară riscă amenzi dacă nu anunţă ANAF-ul

Românii care pleacă din ţară riscă amenzi dacă nu anunţă ANAF-ul
ianuarie 10
09:30 2019

Românii pot fi amendați dacă pleacă din țară în 2019, pentru o perioadă lungă, fără să anunțe Fiscul.

Dacă nu notifică Fiscul în prealabil prin completarea și depunerea unui chestionar de rezidență fiscală, românii care au de gând să plece în străinătate pentru mai mult de șase luni riscă amendarea. Reglementarea privind anunțarea intenției de a pleca din România pentru o perioadă mai lungă nu reprezintă o noutate, dar amenzile pentru nerespectarea acestei obligații se aplică începând cu anul trecut, informează avocatnet.ro.

Ministerul Finanţelor a făcut încă din anul 2017 precizări în legătură cu instituirea obligaţiei prin care cetăţenii români care pleacă din ţară trebuie să completeze un chestionar, în caz contrar fiind amendaţi. Instituţia anunţă amenzi între 50 şi 100 de lei, începând cu 1 ianuarie 2018:

“În vederea stabilirii impozitării veniturilor transfontaliere şi a rezidenţei fiscale în România, atât persoanele fizice străine cât şi cele române, au obligaţia completării unor formulare specifice.

Astfel, cetăţenii străini care stau în România mai mult de 183 de zile, au obligaţia depunerii formularului “Chestionar pentru stabilirea rezidenţei persoanei fizice la plecarea din România”, cu 30 de zile înaintea plecării din România, pentru a nu putea evita plata obligaţiilor fiscale în România.

Formulare similare sunt utilizate atât în statele membre ale Uniunii Europene, cât şi în ţările din afara Uniunii Europene. Astfel, acest formular este utilizat şi în derularea schimbului de informaţii între autorităţile fiscale române şi cele străine.“, au transmis autoritățile.

Share

Related Articles

Citește articolul precedent:
Schimbare permis auto românesc sau străin: Vezi ce acte sunt necesare

Înlocuirea permisului auto se poate face în două cazuri generale: pe de o parte, se poate cere eliberarea unui nou...

Închide