inTurda.ro

Interviu cu Primarul municipiului Câmpia Turzii. Dorin LOJIGAN: “Rata șomajului este sub 1%. Orașul nostru trăiește, este puternic și are perspective de dezvoltare cum nu a mai avut până acum“

Interviu cu Primarul municipiului Câmpia Turzii. Dorin LOJIGAN: “Rata șomajului este sub 1%. Orașul nostru trăiește, este puternic și are perspective de dezvoltare cum nu a mai avut până acum“

Interviu cu Primarul municipiului Câmpia Turzii. Dorin LOJIGAN: “Rata șomajului este sub 1%. Orașul nostru trăiește, este puternic și are perspective de dezvoltare cum nu a mai avut până acum“
ianuarie 29
07:27 2019

inTurda.ro a realizat recent un interviu cu primarul municipiului Câmpia Turzii, Dorin Nicolae Lojigan. Vă prezentăm în cele ce urmează întrebările noastre și răspunsurile primite din partea edilului municipiului Câmpia Turzii.

ReporterCum a fost anul 2018, din punctul de vedere al administratiei publice locale a municipiului Câmpia Turzii?

Dorin Lojigan:  La fel ca în mai toate domeniile de activitate din România, anul 2018 a fost unul cu suișuri și coborâșuri. Nu putem spune că au mers toate strună, pentru că anumite elemente ale administrației publice locale sunt independente de voința și putința noastră. Mă refer, în special, la alocările bugetare defalcate din TVA, provenite de la Guvernul României. Trebuie să o spunem și voi spune atât timp cât aceste reglementări sunt în vigoare că felul în care Guvernul Dăncilă alocă banii proveniți din TVA sunt o rușine pentru administrațiile publice locale care își fac datoria atât față de cetățeni, cât și față de cheltuirea decentă a banului public. Ni s-a imputat faptul că am avut excedent bugetar, iată că acel excedent a fost utilizat la cofinanțarea unor proiecte extrem de importante pentru dezvoltarea pe termen mediu și lung a orașului nostru. În altă ordine de idei, a fost un an de muncă și eforturi depuse de administrația locală pe care o reprezint. Anul 2018 a fost anul în care s-au semnat primele finanțări europene din actualul exercițiu financiar, a fost anul în care Palatul Cultural „Ionel Floașiu” a revenit acasă. Tot în 2018 am izbutit atragerea de investitori atât în Parcul Industrial cât și în zonele industriale adiacente.

Rep.: Ce proiecte aţi implementat/câștigat cu finanțare europeană sau guvernamentală în anul 2018?

D.L:  În ceea ce privește proiectele europene, de implementat nu se poate pune problema, atât timp cât abia în 2016, administrația locală din orașul nostru a depus spre finanțare primele proiecte. Asta deși liniile și axele de finanțare au fost deschise din 2014, dar fiecare cu ideologia și strategia sa. Am semnat două proiecte de mare valoare și importanță pentru dezvoltarea orașului nostru, respectiv proiectul „Îmbunătățirea eficienței energetice a unor clădiri din incinta Liceului Teoretic „Pavel Dan”, proiect cu o valoare de 439.433 euro, precum și proiectul „Infrastructură pentru transport public și măsuri pentru mobilitate alternativă în municipiul Câmpia Turzii”, proiect de peste 9 milioane de euro. Aici vorbim despre proiectul cu cea mai mare valoare semnat vreodată de administrația locală din oraș, care implică lucrări de modernizare a infrastructurii rutiere și pietonale, înființarea de piste de bicicliști, de linie de transport în comun, hub intermodal, stații de bike-sharing, achiziție de autobuze, toate menite să transforme orașul nostru într-unul modern, frumos și cochet. Referitor la proiectele cu finanțare guvernamentală, vorbim desigur despre cele finanțate prin Programul Național de Dezvoltare Locală, respectiv introducerea în subteran a cablurilor de iluminat public, curent electric și telecomunicații, reabilitarea fostei clădiri a Finanțelor Publice, care deservește Poliției Locale și Biroului de Stare Civilă, reabilitarea străzilor din cartierul Șarât, iar aici ne referim la Nichita Stănescu, Zaharia Stancu, Ionel Floașiu, Tudor Arghezi și Nicolae Titulescu, proiect a cărei implementare fizică va continua în acest an.

Rep.: Are Primăria Câmpia Turzii proiecte noi care vor fi depuse spre finanțare în anul 2019?

D.L:Primăria Municipiului Câmpia Turzii are MEREU proiecte, fie în stadiul de concepție, fie în stadiul de lucru, fie în cel de depunere a cererii de finanțare, cu efect pe termen lung. Deocamdată trebuie să luăm în calcul faptul că, odată cu demararea proiectului de modernizare a rețelelor de apă și apă uzată, implementat împreună cu Compania de Apă Arieș, dar și a celor de regenerare urbană, pe care le vom semna în primul trimestru al acestui an, orașul nostru va deveni un șantier. Tot în acest an vom da drumul la lucrări și pe proiectul de Mobilitate Urbană, însă acest fapt nu înseamnă că renunțăm la ideea de implementare a cât mai multe proiecte europene. Chiar în această lună voi avea o întrevedere cu directorul Agenției de Dezvoltare Regională Nord Vest în vederea creionării unei strategii de solicitare de finanțări și implementare de proiecte pentru perioada 2021-2027. Vrem să identificăm potențialele surse de finanțare și domenii de implementare, astfel încât, în momentul deschiderii cererilor de finanțare să dăm drumul la proiecte. După cum am demonstrat în primii doi ani de mandat, sunt un om al faptelor, nu al vorbelor.

Rep.:  Ce proiecte are administrația locală pentru tinerii din Câmpia Turzii?

D.L: Administrația locală a municipiului nostru funcționează pe ideea unei dezvoltări unitare și armonioase a orașului. Nu putem vorbi despre proiecte destinate doar pentru o anumită categorie de cetățeni, pentru că toți cetățenii municipiului nostru au o importanță identică, din toate punctele de vedere. Însă, devreme ce întrebarea dumneavoastră se referă strict la categoriile de tineri, trebuie să evidențiem două aspecte: ceea ce a fost și ceea ce va fi. În 2018, focusul administrației locale în ceea ce privește tinerii a inclus proiectul „Fii responsabil, nu ești reciclabil!” menit să aducă în fața acestei categorii de cetățeni pericolele și toate celelalte aspect negative legate de consumul de droguri, de substanțe cu efect psihoactiv și de alcool. Tot în 2018 am depus spre finanțare trei proiecte cu finanțare europeană, din care vor beneficia exclusiv tinerii. Vorbim despre reabilitarea Liceului Teoretic „Pavel Dan”, a Colegiului Tehnic „Victor Ungurean”, dar și proiectul de amenajare a unui skate-park, teren polisportiv și patinoar – care a fost depus spre finanțare pe axa 13 privind regenerarea urbană și are mari șanse de a fi aprobat de către ADR Nord Vest.

Ei bine în 2019 avem o serie de proiecte dedicate tinerilor. În primul rând, proiectul de voluntariat, prin care îi determinăm pe tineri să vadă culisele administrației publice locale, dar și să-și îmbunătățească CV-ul prin implicarea lor, ca voluntari, la mai multe servicii din Primărie. Cei interesați pot urmări link-ul: https://campiaturzii.ro/voluntariat-pentru-comunitate/. Totodată  am depus o solicitare de finanțare guvernamentală privind construirea unui bazin didactic de înot. S-au făcut demersuri considerabile către Compania Națională de Investiții, însă aceasta bate pasul pe loc în vederea implementării proiectului, astfel că vom aborda o strategie distinctă, ale căror detalii le vom publica la momentul oportun. Tot în acest an vom amenaja un parc de joacă, cu elemente de outdoor training pe strada Tudor Vladimirescu, în spatele Școlii din Sâncrai.

 

Rep.: Cum a evoluat municipiul Câmpia Turzii, de la preluarea mandatului dumneavoastra, în ceea ce privește reindustrializarea?

D.L: Haideți să privim lucrurile astfel: la momentul preluării mandatului de primar, Parcul Industrial Câmpia Turzii era gol, fără investitori, iar perspectivele se îndreptau înspre transformarea totală a orașului într-unul „dormitor”, în care oamenii nu mai trăiesc, ci doar dorm, ei muncind în altă parte. Astăzi, Parcul Industrial e plin, s-au realizat investiții atât acolo, cât și în Zona Industrială Reif și în zona ISCT, s-au pus bazele noului Parc Industrial Tetarom 5, iar rata șomajului este sub 1%. Reindustrializarea Municipiului Câmpia Turzii este un fapt care se perpetuează de la lună, la lună și care va concluziona cu inaugurarea Parcului Industrial Tetarom 5.

Rep: Câte locuri de muncă noi au fost create în ultimii ani la Câmpia Turzii?

D.L.: Având în vedere inaugurarea fabricii Cikautxo – 100 de locuri de muncă, La Lorraine – 60 de locuri de muncă, Green Weee – cu 56 de locuri de muncă, a celei de la Terran, cu 30 de locuri de muncă, a celei deschise de Jolidon, dar și celelalte investiții și extinderi realizate de antreprenorii locali, putem vorbi de peste 300 de locuri de muncă, iar asta nu e totul. Berg Banat va începe să fie operativ în acest an, plus alte investiții demarcate în Parcul Industrial Câmpia Turzii … orașul nostru trăiește, este puternic și are perspective de dezvoltare cum nu a mai avut până acum, de la revoluție încoace.

Rep.: Cum a decurs colaborarea cu Consiliul Local în 2018 și ce ați dori să schimbați în acest sens în noul an?

D.L: Am să vă spun doar atât – dacă fiecare consilier local în funcție ar avea în minte dezvoltarea orașului și proiecte constructive, totul ar fi perfect. Atât dumneavoastră, cât și cititorii dumneavoastră cunosc realitatea din Consiliul Local. Cei din PSD nu fac altceva decât să tragă în jos proiectele administrației publice locale, să lanseze acuzații nefondate și să aibă, în general, o atitudine negative. Este greu să lucrezi cu astfel de oameni, însă îmbucurător este faptul că ei reprezintă minoritatea în Consiliul Local.

Rep.: Un gând pentru fiecare cetățean al Câmpiei Turzii la început de an 2019, știind că urmează să începă multe șantiere în municipiul pe care îl conduceți:

D.L: Stimați cetățeni, împreună am demonstrat în nenumărate rânduri că suntem o comunitate puternică. Vă mulțumesc pentru susținerea arătată în acești ani și vă asigur că în 2019, la fel ca în toți anii în care voi fi primar nu voi cruța niciun efort în vederea transformării orașului nostru într-unul în care îți este drag să trăiești și să revii. În ceea ce privește proiectele edilitare, nu voi face rabat de la calitate și, cu orice risc, voi depune toate diligențele în vederea realizării unor lucrări de bună calitate, pentru bunăstarea dumneavoastră și dezvoltarea orașului nostru.

Rep.: Vă mulțumim pentru interviul acordat și vă dorim succes în realizarea tuturor proiectelor pentru Câmpia Turzii.

Aici se încheie acest prim interviu din anul 2019 cu primarul municipiului Câmpia Turzii, Dorin Nicolae Lojigan.

Share

Related Articles

Citește articolul precedent:
Anunt recrutare voluntari Primăria Municipiului Câmpia Turzii

  Primăria Municipiului Câmpia Turzii recrutează persoane care doresc să devină voluntari în cadrul instituţiei.   Domeniile în care se...

Închide