inTurda.ro

Profesorul Valentin Vișinescu a trecut la cele veșnice

Profesorul Valentin Vișinescu a trecut la cele veșnice

Profesorul Valentin Vișinescu a trecut la cele veșnice
iunie 18
08:40 2019

Cu tristețe profundă am aflat că unul dintre profesorii noștri importanți a decedat aseară, la locuința familiei. Vestea a căzut ca un trăznet pentru generații întregi de elevi la a căror formare a contribuit și ilustrul profesor valentin visinescuprofesor de limba română și istorie, informează TurdaInfo.ro. Profesorul Valentin Vișinescu avea vârsta de 88 de ani.

 

Vezi mai multe informații despre priveghi și înmormântare pe www.TurdaInfo.ro.

Dumnezeu să-l odihnească în pace!

——————————————-

Născut în comuna Stelnica, jud. Ialomiţa, la 29 mai 1931, după absolvirea Școlii primare în comuna natală, studiile liceale le urmează la Liceul „Mircea cel Bătrân” din Constanța și Liceul “Știrbei Vodă” din Călărași. Absolvă Facultatea de Filologie, secția Română-Istorie la Universitatea „C. I. Parhon” din București, astfel că profesorul și cercetătorul într-ale istoriei locurilor din zona Turzii și împrejurimile orașului care l-a adoptat s-a stabilit la aici încă din tinerețe, mai întâi ca profesor, apoi chiar director de școală gimnazială. Găsind întotdeauna sprijin în soția sa, învățătoare, Valentin Vișinescu a ocupat și alte funcții în cadrul unor societăți culturale, având o activitate bogată în societatea turdeană, în general.

Munca sa din afara orelor de clasă s-a materializat în scrieri publicate mai târziu, dar și în epigrame și catrene. Din 1980 este membru în Cenaclul de epigramiști “Satirycon” din Cluj-Napoca dar și membru în Uniunea Națională a Epigramiștilor din România, adunând zeci de epigrame tipărite. Când a început să scrie și monografii ale diferitelor localități din zonă, cercetând asiduu arhivele și scoțând la lumină secretele istoriei, Valentin Vișinescu a devenit unul dintre cei mai prolifici scriitori, lăsând în urma sa peste 80 de volume, unul mai interesant și mai documentat decât celălalt. A câștigat trei premii pentru literatură (Cluj, Sibiu și Băilești) și a primit Diplome de Excelență din partea Primăriei Comunei Iara pentru Monografia Cacova Ierii.

În anul 2003, a câștigat Premiul pentru Eseu la Concursul National „Pavel Dan”- Proza scurta și eseu dar a primit și titlul de „Om al anului 2000” oferit de Institutul American de Biografie.

Activitatea sa și conduita sa în societate i-au adus distincțiile de Cetățean de Onoare al municipiului Turda, în anul 2004, al comunei natale de pe malul Dunării și al comunei Viișoara, județul Cluj.

Share

Related Articles

Citește articolul precedent:
Peste 30 de arcași au fost în weekend la Cheile Turzii

În acest weekend, 14-16 iunie 2019, a avut loc întalnirea anuală de vară a arcașilor ajunsă la editia a IX-a,...

Închide