inTurda.ro

Taxă pe băuturile răcoritoare cu conținut ridicat de zahăr + Creșterea accizei la țigarete!

Taxă pe băuturile răcoritoare cu conținut ridicat de zahăr + Creșterea accizei la țigarete!

Taxă pe băuturile răcoritoare cu conținut ridicat de zahăr + Creșterea accizei la țigarete!
august 01
09:43 2019

   Guvernul va adopta luni o Ordonanță prin care se vor introduce noi măsuri economice. Una dintre ele este introducerea unei taxe pe băuturile răcoritoare cu conținut ridicat de zahăr, potrivit unor surse oficiale. Aceasta ar urma să intre în vigoare de la 1 septembrie.Măsura este inițiativa Ministerului Sănătății și este aplicată de Ministerul Finanțelor, informeaza hotnews.

Băuturile cu un conținut de zahăr între 5 și 8 grame la 100 de mililitri vor avea o acciză de 0,8 lei pe litru. Băuturile cu un conținut de peste 8 grame la 100 de mililitri de produs vor fi taxate cu 1 leu pe litru.

Acciza va fi datorată de producători, importatori sau cei care achiziționează intracomunitar, dar cel mai probabil se va reflecta și în prețul la raft.

Pentru cele circa 4 luni de aplicare de anul acesta, septembrie-decembrie, impactul la bugetul statului este de 320 milioane lei.

Cât suc beau românii

Autoritățile estimează la circa 80 de litri pe român consumul mediu anual de băuturi răcoritoare cu conținut ridicat de zahăr.

În România, diabetul zaharat a devenit deja o problemă de sănătate publică. Peste 1,3 milioane de cetăţeni au fost diagnosticaţi cu acestă boală, iar alte trei milioane se află în zona de risc, spun medicii. Ei atrag atenţia căzahărul adăugat în cantităţi mari în sucuri dă dependenţă iar cei mai expuşi sunt tinerii şi adolescenţii.

„Are ca scop descurajarea consumului de alimente nesănătoase. Taxa va îmbrpca forma unei accize nearmonizate. Cele care au conținut de zaharuri între 5-8 grame de zaharuri pe 100 ml de produs acciza va fi 0,8 lei/litru. Pentru băuturile de peste 8 grame la 100 mililitri va fi de 1 leu pe litru”, au precizat sursele citate.

Ordonanța va conține și creșterea accizei la țigarete de la 1 septembrie.

„La țigarete trebuie ca nivelul accizelor să fie cel puțin 60% dintr-un preț mediu ponderat care se calculează de la an la an. Suntem puțin sub, trebuie să ridicăm nivelul ca să ne compatibilizăm cu directivele europene. Crește de la 483,74 lei/mia de țigarete, la 503,97 lei/mia de țigarete”, spun acestea.
Share

Related Articles