inTurda.ro

Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj-Napoca a fost desemnat operatorul medical al punctului aeromedical al Regiunii de Nord-Vest

Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj-Napoca a fost desemnat operatorul medical al punctului aeromedical al Regiunii de Nord-Vest

Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj-Napoca a fost desemnat operatorul medical al punctului aeromedical al Regiunii de Nord-Vest
septembrie 26
13:59 2019

Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj-Napoca a fost desemnat operatorul medical al punctului aeromedical al Regiunii de Nord-Vest. Punctul aeromedical, din judeţul Sălaj, oraşul Jibou, inaugurat în 10 septembrie, asigură intervenţiile medicale SMURD din Regiunea de Nord-Vest a ţării, şi pe cale aerienă. Primele misiuni în care au fost implicați medici și asistenți din cadrul SCJU Cluj au debutat în 20 septembrie.

„Amplasarea punctului aeromedical la Jibou permite acoperirea, prin 20 de minute de zbor, a întregii zone de Nord-Vest a țării. Avantajul primordial al elicopterului și al intervențiilor medicale de urgență de acest tip derivă din timpul scurt de intervenție, chiar și în zone greu accesibile. În plus, echipa medicală este bine pregătită pentru asistența pacienților critici, iar elicopterul este dotat cu toate mijloacele necesare stabilizării acestor pacienți. De exemplu, s-a intervenit recent în cazul unui pacient din localitatea Măguri-Răcătău, județul Cluj, acolo unde un echipaj terestru ar fi ajuns într-o oră și jumătate”, a declarat Dr. Sebastian Trancă, medic primar anestezie și terapie intensivă.

Desemnat să intervină în acordarea asistenţei medicale de urgenţă, pentru misiuni primare (deplasare la locul accidentului sau intervenție de urgență), secundare (transferul pacientului între două unități spitalicești) şi speciale (misiuni de căutare-salvare, transport organe), elicopterul SMURD întregeşte familia UPU-SMURD Cluj-Napoca, formată în prezent din autospeciale de tip terapie intensivă mobilă terestre și aeropurtate şi echipaje de prim ajutor.

Alături de echipajul navigant, la bordul elicopterului se află echipajul medical format din medici de urgenţă sau terapie intensivă şi asistenţi medicali, cu o vastă experienţă în asistența medicală pre-spitalicească. Comandorul, pilotul şi personalul tehnic au ghidat, de la început, paşii echipajului medical aflat la bordul elicopterului. La momentul actual, intervenţiile medicale se asigură prin colaborarea dintre personalul UPU-SMUD al Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca și colegii medici, asistenți medicali de la UPU-SMURD — Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea, care au experienţă în domeniul transportului aerian al pacienţilor.

Operatorul medical – Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj-Napoca – este cel care asigură suportul material, logistic, financiar al asistenței medicale a punctului aeromedical, în colaborare cu autoritățile locale din Jibou și Inspectoratul pentru Situații de Urgență Sălaj.

ISU Sălaj, cu sprijinul acordat până acum, alături de operatorul medical SCJU Cluj-Napoca, devin gazdele celui de-al optulea punct aeromedical de pe teritoriul României.

Pentru a eficientiza predarea pacientului critic la nivelul Municipiul Cluj-Napoca, s-a demarat proiectul pentru construirea unui heliport (cu platformă de aterizare şi lift extern) pe acoperişul clădirii parking-ului Primăriei, cu suportul financiar al Primăriei Municipiului Cluj-Napoca și susținerea Instituției Prefectului Județului Cluj. În acest fel, cazurile vor putea fi preluate imediat în proximitatea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj-Napoca, oferind pacienţilor critici o şansă în plus la viaţă.

Prima intervenţie a elicopterului a avut loc în data de 10 septembrie 2019, în judeţul Sălaj, iar a doua zi, Clujul primea în misiune salutul echipajului. De la inaugurare până la momentul actual, s-a intervenit în 22 de misiuni.

Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj-Napoca.

Share

Related Articles

Citește articolul precedent:
Luni, 30 septembrie: Interviuri de angajare la sediul CCOFM Turda – Operatori producție pentru BOSCH

Manpower din Cluj-Napoca în colaborare cu Centrul de Consiliere pentru Ocuparea Forţei de Muncă organizează interviu LUNI, 30 Septembrie 2019...

Închide