inTurda.ro

Despre „Nostalgiile urbane” ale Mariei Chibacu – AAP Câmpia Turzii

Despre „Nostalgiile urbane” ale Mariei Chibacu – AAP Câmpia Turzii

Despre „Nostalgiile urbane” ale Mariei Chibacu – AAP Câmpia Turzii
septembrie 30
08:30 2019

Despre „Nostalgiile urbane” ale Mariei Chibacu

Sâmbătă, 28 Septembrie, a avut loc de la ora 17 vernisajul expoziţiei personale „Nostalgii urbane” semnată de pictoriţa Maria Liana Chibacu. Membră a AAP Câmpia Turzii de 2 ani de zile, Maria Chibacu se distinge printr-un discurs plastic sigur, modern, un stil propriu (să recunoşti o lucrare a unui artist plastic indiferent în ce expoziţie ai vedea-o , e un mare lucru!) şi calităţi remarcabile de Om.

În expoziţia inaugurată ieri alături de foşti colegi de şcoală, colegi din cadrul asociaţiei şi alţi iubitori de cultură, Maria Chibacu a expus 7 lucrări de dimensiuni mari ce ilustrează clădiri de azi şi de altădată din Câmpia Turzii, tema propusă de artistă fiind peisajul urban ca stare: „Palatul”, „Kastel-ul”, „Parcul central”, „Arena”, „Vile tiroleze” şi „Farmacia”. Aş dori să subliniez ca inedit faptul că pentru expoziţiile sale personale pictoriţa nu foloseşte ca afişe decât una din lucrările din expoziţie, fapt ce face ca cei interesaţi să caute şi să se intereseze de amânunte.

Arta este deseori asimilată cu o fotografie, cu o reproducere exactă a realităţii. Abordând un stil modern în pictură, încadrat în impresionism sau expresionism (cine a văzut “Căluşarii” ei nu îi mai poate uita), dar abordând cu succes şi realismul (reamintesc portretul de ţărăncuţă cu basma roşie) sau pictură abstractă, Maria Chibacu ne propune cu această expoziţie care poate fi vizitată la Muzeul “Prima Şcoală românească” din Câmpia Turzii, o viziune nouă, incitantă, care ne pune în situaţia de a ne întreba cum se face că senzaţiile obţinute prin ilustrarea peisajului urban pot fi obţinute doar prin linii şi o cromatică minimalistă. Pictura Mariei se încadrează în tendinţa expresionismul abstract, o tematică întâlnită în arta universală: viziunea asupra oraşului. Bazându-se îndeosebi de alb, negru şi multe tonuri de gri-uri, la care adaugă când şi când o altă culoare, Maria Chibacu dovedeşte că, chiar în lipsa prezenţei întregii palete de culori, lucrările sale pot trezi senzaţii, idei, reprezentări ale arhitecturii oraşului în care s-a născut. În pictura ei pictoriţa aşează un sistem de semne, linii, pete, volume, ce exprimă, în formă pură sensibilitatatea sa. Lucrările se impun prin vigoarea monumentală a arhitecturii formelor, prin logică şi echilibru, fără să se piardă în incantaţii cromatice şi creează acea atmosferă magică ce dă poezie cu timbru propriu tablourilor sale. Peisajele urbane redau sinceritatea absolută a pictoriţei, refuzul de a forţa în vreun fel natura, menţinându-se la datele stricte ale motivului şi încercând să-i descopere secretele cu toată onestitatea şi răbdarea posibile. Cromatica sobră a picturii, în care în afară de câteva note mai vii de albastru, oranj, ocru sau verde, domină griurile, albul, negru şi maro-ul, oferind tablourilor o rezonanţă gravă. În fapt, clădirile sunt redate într-o potolită strălucire cromatică, prin intermediul unei game formate numai din câteva acorduri. Cu griuri bogate, materia picturală a lucrărilor sale traduce în mod firesc lumina, culoarea, formele, atmosfera peisajului, păstrându-le identitatea. Păstrează sensul corect al perspectivei, evitând confuziile posibile. Identificăm tehnica tuşei groase, dinamica ductului nervos şi rapid din cuţit care coabitează spectaculos cu tuşe mai fine realizate cu pensula. Produsul pasiunii artistice nu poate decât să uimească. Despre proiectul său de a ilustra arhitectura Câmpiei Turzii Maria Chibacu a precizat că reprezintă o nouă fază a creaţiei sale, dar care nu se rupe de cele anterioare, păstrând elementele de mister ce transpar din sensibilitatea sa nativă, afinităţile sale culturale şi artistice, propria charisma şi sociabilitate, apreciate de toţi cei care i s-au aflat în preajmă, şi care i-au conservat prospeţimea şi tonusul comunicativ. Nu e de mirare, aşadar că în cadrul expoziţiei i s-au decernat 2 diplome pentru activitatea sa artistică din partea Iulianei Pop şi Danei Deac.

Prin Maria Chibacu avem a face cu o pictură a entuziasmului. Experienţa, prin contact cu atmosfera de azi sau de altădată a oraşului natal, o împlineşte şi-i diversifică paleta, înţelegerea relaţiilor dintre formele familiale, zilnice ale Câmpiei Turzii. Prin acest proiect, „Nostalgii urbane”, pe care doreşte să îl completeze în timp, Maria Chibacu arhivează prin intermediul artei istoria, clădirile de altădată, pictura sa devenind şi un „document peste timp”, printr-o tratare inteligentă. Ea dovedeşte că este un artist matur, posesoarea unor tehnici bine însuşite, care în mod sigur ne va oferi noi bucurii. Pentru această expoziţie o felicităm cu căldură şi preţuire şi îi urăm succes mai departe!

#MariaChibacu #NostalgiiUrbane #artaCampiaTurzii

Multumesc pentru fotografii Marius Rotar!

Dana Deac,

Asociatia Artistilor Plastici Campia Turzii.

Share

Related Articles

Citește articolul precedent:
Campionat caritabil de minifotbal “Împreună pentru Ramona Deac“. Sorin și Ramona transmit mulțumiri tuturor

Vreau să spun un mare MULȚUMESC tuturor echipelor participante la campionatul caritabil de minifotbal desfășurat la terenul OFENSIV din Câmpia...

Închide