inTurda.ro

CAUCIUCURI DE IARNA 2019: Când trebuie echipată maşina de iarnă

CAUCIUCURI DE IARNA 2019: Când trebuie echipată maşina de iarnă

CAUCIUCURI DE IARNA 2019: Când trebuie echipată maşina de iarnă
octombrie 17
09:10 2019

CAUCIUCURI DE IARNA 2019, ANVELOPE DE IARNĂ 2019. Codul Rutier interzice circulaţia autovehiculelor pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, fără ca acestea să fie dotate cu anvelope de iarnă. Este vorba despre OG 5 2011 sau ”Legea cauciucurilor de iarnă”, intrată în vigoare de la 1 noiembrie 2011. Mențiunea, în ce privește legea caucicurilor de iarnă, este că șoferii nu sunt neapărat obligați să aibă mașinile echipate cu anvelope de iarnă începând cu data de 1 noiembrie, ci doar dacă aleg să conducă pe drumurile publice ”cu probleme”.  

De ce să ai cauciucuri de iarnă și ce riști (legal) 

Nerespectarea ordonanței de urgență nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice din Codul Rutier atrage însă contravenție, ce se încadrează în clasa a IV-a de amenzi. Șoferii riscă să rămână fără certificat de înmatriculare și amenzi între 1305 și 2.900 de lei (reamintim pe această cale că punctul de amendă s-a majorat la 145 de lei, de la 1 februarie 2019).

Așadar, fapta este considerată de gravitate maximă. Noutatea în acest an însă, în ce privește amenzile, este că șoferii pot plăti jumătate din amenda primită, în termen de 15 zile

Pe larg, legea spune că autoturismele personale şi autovehiculele de transport persoane cu maxim 9 locuri pe scaune trebuie să fie echipate cu anvelope de iarnă pentru toate roțile. 

Cum știi care sunt anvelopele de iarnă potrivite

Trecerea de la anvelopele de vară la cele de iarnă se face în momentul în care temperaturile scad sub 7°C. Anvelopele iarnă se pot identifica ușor prin prezența pe laterale a literelor M si S, sub forma: M+S, M.S. sau M&S, fiind simbolurile certificate de RAR (Registrul Auto Român).

Spre deosebire de anvelopele de vară, aceste cauciucuri au compuși care rămân moi la temperaturi joase și o sculptură extrem de canelată care asigură o performanță optimă in condiții de frig (vreme uscată, umedă, zăpadă sau gheață). Ele mai pot fi recunoscute și prin marcaje speciale, respectiv un simbol cu 3 Vârfuri de Munte cu Fulgi de Zapadă (3PMSF).

Mai sunt și anvelopele all-season sau mixte, însă, potrivit RAR, acestea nu sunt ”recunoscute” drept anvelope de iarnă. În plus, sunt și mai scumpe. Anvelopele „all seasons” pot fi acceptate dacă au marcajul specific anvelopelor de iarnă („M+S”, „M.S.”, „MS” sau „M&S”)altminteri, se riscați amendă.

Vezi aici mai multe informatii despre cum verfici starea anvelopelor și ce înseamnă marcajele de pe ele.

 

STIAȚI CĂ: ATUNCI CÂND FRÂNAȚI, ADÂNCIMEA PROFILULUI ANVELOPEI POATE ÎNJUMĂTĂȚI DISTANȚA DE FRÂNARE? VEZI GRAFIC:

Anvelopele sunt considerate adesea ca fiind mai puţin importante, deși banda de rulare reprezintă singurul punct de contact al mașinii cu drumul.

grafic franare

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Testele efectuate au stabilit că, anvelopele cu mai puțin de 4mm nu sunt potrivite pentru iarnă și cresc riscul de accidente.

Atunci când frânați adâncimea profilului de 8mm aproape înjumătățește distanța de frânare, comparativ cu adâncimea de 1,6mm.

Anvelopele uzate cresc riscul de explozie, de acvaplanare și scad aderența în condiții de iarnă ce poate rezulta în pierderea controlului asupra autovehiculului, informeaza nexxon.ro.

Se recomandă verificarea adâncimii anvelopelor de iarnă, la începutul fiecărui sezon de conducere de iarnă.

Cum pot afla adâncimea anvelopelor?

Pe banda de rulare a anvelopei exista de jur împrejur, mici denivelări în caneluri (golul profilului), acestea au fix 1.6mm, numite indicatori de uzură maximă. Aceste nervuri ajung să fie la acelaşi nivel cu profilul căii de rulare atunci când este atins nivelul de 1.6 mm al adâncimii profilului.

Recomandăm să luați în considerare schimbarea anvelopelor  înainte ca această limită să fie atinsă!

Vizionați clipul de mai jos pentru mai multe detalii:

Share

Related Articles

Citește articolul precedent:
❗Tânăra de 19 ani din Câmpia Turzii a fost găsită

Nicoleta Ploata a fost gasita. Fata se ascundea la o manastire din judetul Alba si a fost identificata gratie informatiilor...

Închide