inTurda.ro

Persoanele fără adăpost, protejate de către administrația locală la Câmpia Turzii

Persoanele fără adăpost, protejate de către administrația locală la Câmpia Turzii

Persoanele fără adăpost, protejate de către administrația locală la Câmpia Turzii
decembrie 03
13:41 2019

Pentru persoanele fără adăpost, sezonul rece este mai cumplit decât pentru oricine altcineva, existând riscuri crescute în ceea ce privește starea de sănătate oricum precară a acestora, implicit riscul de apariție a hipotermiei. Legea Asistenței Sociale nr. 292/2011 stipulează la art. 58 următoarele: ” pentru persoanele care trăiesc în stradă, autoritățile publice locale au obligația de a organiza adăposturi de urgență pe timp de iarnă”.


Primăria municipiului Câmpia Turzii, prin Direcția de Asistență Socială, pune la dispoziția persoanelor fără adăpost, la fel ca în fiecare an, locuințe modulare cu un înalt grad de confort, unde aceștia se pot adăposti în perioada rece și pot primi ajutor specializat. Aici, persoanele fără adăpost sunt primite în regim de urgență și beneficiază pe lângă cazare de toate materialele necesare pentru realizarea igienei personale, materiale pentru deparazitare și haine călduroase pentru iarnă.


Capacitatea locuințelor modulare este de 10 paturi, în prezent fiind cazate 10 persoane, 8 dintre alestea aflate în evidența Direcției de Asistență Socială și două persoane din alte localități (Călărași, Turda). 6 persoane aflate în evidența noastră beneficiază de venit minim garantat și masă în sistem catering la cantina socială și pentru celelalte 2 persoane fără adăpost se fac demersuri pentru a obține acte de identitate și acces la venit minim garantat și masă la cantina socială, prin grija asistenților sociali ai direcției. Pe de altă parte, toate persoanele fără adăpost identificate de către Poliția Locală în nopțile geroase vor fi cazate până dimineață și îndrumate către localitățile de domiciliu.


Totodată, persoanele fără adăpost care beneficiază de cazare pe perioada rece a anului și a căror starea de sănătate este precară sunt îndrumate către serviciile medicale de urgență/gardă pentru a se stabili diagnosticul și strategia de tratament, prin grija asistenților sociali. De asemenea, intervenția merge mai departe și asistenții sociali consiliază și sprijină persoanele fără adăpost în vederea integrării lor sociale: identificarea resurselor, identificarea unor locuințe, integrarea pe piața muncii.


”Pe parcursul ultimelor zile am verificat personal împreună cu colegii de la Direcția de Asistență Socială și Poliția Locală stadiul pregătirilor de cazare și intervenție pentru persoanele fără adăpost, modul de aranjare a containerelor modulare și dotările necesare, astfel ca aceștia să fie adăpostiți în sigurață în fața intemperiilor iernii. Situația lor este o alegere personală, în ciuda intervenției susținute a asistenților sociali, este o respectare a drepturilor lor, însă asta nu ne face indiferenți sau inumani. Ne ingrijim de fiecare în egală măsură!”, declară Dorin Lojigan, Primarul municipiului Câmpia Turzii.

Share

Related Articles

Citește articolul precedent:
Peste 2000 de cărți la biblioteca Liceului Liviu Rebreanu, prin proiectul „O carte nouă pentru o bibliotecă nouă”

O carte nouă pentru o bibliotecă nouă După ampla acţiune de renovare a bibliotecii, proiectul „O carte nouă pentru o...

Închide