inTurda.ro

Opinie: de ce nu am blama Spitalul Municipal Turda, medicii sau conducerea acestuia

Opinie: de ce nu am blama Spitalul Municipal Turda, medicii sau conducerea acestuia

Opinie: de ce nu am blama Spitalul Municipal Turda, medicii sau conducerea acestuia
martie 24
23:49 2020

Municipiul Turda era până de curând într-o atmosferă relativ calmă față de alte orașe și municipii din România în contextul pandemiei de coronavirus. Autoritățile locale au luat mai multe măsuri, iar unele dintre ele au fost chiar în premieră în România.

Totul s-a schimbat însă radical, într-o singură noapte, în urma confirmării primului pacient infestat cu COVID19. Nu știm ce a creat mai multă panică: faptul că este primul caz confirmat în Turda (spulberarea mitului „la noi nu există cazuri”) sau faptul că pacientul era internat în Spitalul Municipal Turda, sau lipsa unor informații complete și clare? Cert este, însă, că agitația a început și reacțiile curg…

Mulți concetățeni s-au grăbit să facă afirmații și să dea verdicte. Despre medici, despre manager, despre primar, despre oricine poate îmbrăca un costum de vinovat și despre oricine poate să reprezinte în mintea noastră un personaj pe care să ne descărcăm emoțiile negative prin comentarii pe social media. Stăm în casă și avem timp să ne exprimăm opinia.

De ce nu am blama însă Spitalul Municipal Turda, medicii sau conducerea acestuia?

Din declarațiile oficiale aflăm că s-a respectat protocolul și că s-au efectuat toți pașii așa încât să fie prevenit riscul infestării în masă a cadrelor medicale sau a celorlalți pacienți. De asemenea, am aflat că au fost anunțate și autoritățile superioare responsabile în aceste cazuri (DSP Cluj, Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Cluj). Mai multe detalii despre caz și despre măsurile luate puteți citi aici. Din păcate, se pare că nici respectarea acestor protocoale nu elimină complet riscul de răspândire al virusului. Și mai trist, se pare că nici colaborarea interinstituțională în sistemul medical din România nu funcționează corect.

Multe voci s-au îndreptat în această perioadă împotriva managerului Ovidiu Stănilă, un director tânăr care a făcut multe lucruri bune pentru Spitalul Turda. Practic, în mandatul lui a realizat lucruri pe care nici unul dintre predecesorii săi nu le-au reușit. De exemplu modernizarea tuturor secțiilor, a sălilor de operație, cantina instituției, sau deschiderea și colaborarea cu alte ONG-uri sau chiar agenți economici privați. Un management deschis care a dus spitalul câteva trepte mai sus, chiar dacă mai este mult de lucru. Implicarea și rezultatele lui Ovidiu Stănilă au fost recunoscute chiar de unul dintre oponenții (politici), deputatul clujean Emanuel Ungureanu, care a declarat, citat de website-ul media9.ro că „Ovidiu Stănilă este un manager tânăr, a făcut lucruri în acel spital”.

Întrebarea care se ridică este dacă putem afirma într-un moment de criză mondială, în care puține spitale din lume au avut o reacție perfectă în fața provocării COVID19, că avem un management prost? Cum definim acest management prost?

Managerul Spitalului Municipal Turda și cadrele medicale de aici au respectat un protocol, același protocol pe care îl respectă toate spitalele din România. Ce rezultate au avut următoarele spitale? Gerota (București)? Suceava? Vaslui? Huedin? Arad? Floreasca (Bucuresti)? Și lista poate continua! Faptul că astăzi (24 martie 2020) avem peste 100 de cadre medicale confirmate pozitiv cu COVID19 este dovada unei breșe în întreg sistemul medical românesc.

Ce vină au managerii sau medicii că „strategia de testare pentru coronavirus” nu este eficientă? Din fericire, aceasta a fost modificată și cadrele medicale au acum prioritate la testare. Ce vină au reprezentanții spitalelor municipale (cele care nu tratează direct pacienții infestați cu COVID19) că DSP-urile aleg pacienții care „merită” un test și pacienții ale căror simptome „nu se potrivesc cu definiția de caz”? Ce vină au oamenii simpli pentru insuficiența testelor la nivel național?

Noi, cei care #stămîncasă, suntem îngrijorați și unii chiar panicați. Oare pe cadrele medicale care stau față în față cu potențiali infectați și cu pacienți confirmați, ce emoții le încearcă? Oare care este starea lor psihică și ce confort au gândindu-se la pericolul la care sunt expuși?

De ce nu am blama Spitalul Municipal Turda, medicii sau conducerea acestuia?

  • Pentru că am avut ghinionul să fim printre primele spitale care se confruntă cu astfel de situații.
  • Pentru că situația întâlnită la Turda este aceeași în multe spitale din țară.
  • Pentru că suntem un spital prea mic într-un sistem prea ineficient.
  • Pentru că într-o situație nemaintâlnită te confrunți cu probleme nemaintâlnite.
  • Pentru că niciodată în istorie blamarea nu a fost o soluție.
  • Pentru că în perioada de criză ceea ce ne salvează este solidaritatea.
  • Pentru că fără ei, medici, asistente și personal auxiliar, nici unul dintre noi nu am avea speranța că într-o zi totul va reveni la normal!

Să fim sănătoși!
Și să stăm în casă!

 

Related Articles

Citește articolul precedent:
Valentin Cuibus pleacă din fruntea Inspectoratului Școlar Județean Cluj după 8 ani

Valentin Cuibus și-a anunțat în această seară plecarea din funcția de inspector general al Inspectoratului Școlar Județean Cluj după aproape opt...

Închide