inTurda.ro

OPINIE. Bogdan Chiorean: Nu de catedrale n-au bani în spitale…

OPINIE. Bogdan Chiorean: Nu de catedrale n-au bani în spitale…

OPINIE. Bogdan Chiorean: Nu de catedrale n-au bani în spitale…
martie 29
19:23 2020

Nu de catedrale n-au bani în spitale…

Vedeam zilele astea mai multe păreri legate de motivele pentru care spitalele nu au fonduri pentru a achiziționa echipamentele de protecție necesare.

Mai întâi, leitmotivul „din banii aceia, mai bine se făceau spitale decât catedrale”. Dincolo de rimă și nemaifiind neapărată nevoie să amintim că argumentul e vechi ca Iuda, e vorba doar de 1 – una – catedrală.

În al doilea rând, o altă la-fel-de-răspândită concepție: „Plătesc taxe! Din banii mei, să se facă spitale!”. Și înșirau acolo un calcul matematic pe vreo 40 de ani, să iasă suma finală cât mai mare: cât se reține din salariu pentru Sănătate, înmulțit cu număr de luni, cu anii, cu persoanele care cotizează.

Nimeni n-a vorbit, însă, de costuri.

Sistemul de asigurări sociale de sănătate din România e pe model Bismarck. Una dintre caracteristicile acestui model e că banii se adună în funcție de venituri și se împart în funcție de nevoi! Știați că 1 angajat plătește în medie 500-600 lei la contribuția de asigurări de sănătate lunar, iar, în unele situații, o persoană cu un anumit tip de leucemie consumă contribuțiile a aproximativ 100 persoane ca să trăiască încă o lună? Dar dacă trăiește 15 ani? Banii de la acele 100 de persoane merg spre viața acestui singur pacient.

Apoi, dacă e să fim onești:
– ați accesat varianta unei pensii de boală deși aveați capacitate de muncă?
– ați declarat copilul handicapat ca să rămâneți 3 ani în loc de 2 acasă, fiind plătiți?
– ați solicitat concedii medicale atunci când nu a fost cazul? dacă-i posibil, să fi fost date pe urgență, să fie plătite 100%.
– ați preferat să solicitați o internare în spital „să-mi mai fac niște analize”, internare care a costat sistemul peste 3000 de lei, deși analizele făcute la un laborator nu depășeau 300 de lei (de 10x mai puțin)?
– ați solicitat ambulanța la fiecare durere de dinți, sindrom menstrual, colică biliară ș.a.m.d., doar pentru că nu v-ați făcut un minim necesar de medicamente acasă?
– v-ați prezentat la urgențe acuzând tot soiul de pierderi de conștiență, doar ca să beneficiați de investigații imagistice costisitoare (CT, IRM etc.) în regim rapid și fără să așteptați?

Dacă răspunsul la oricare dintre întrebările de mai sus este „da, am fost în situația asta” sau „nu, dar cunosc multe persoane care au făcut asta”, atunci lăsați catedrala în pace.

Pace!

Pr. Bogdan Chiorean


Bogdan Chiorean este preot și medic. Bogdan este coordonatorul Centrului de Îngrijiri Paliative „Sfântul Nectarie” Cluj-Napoca, unul dintre spitalele construite și sprijinite de Biserica Ortodoxă, mai exact de Arhiepiscopia Clujului. A asistat gratuit și în condiții excepționale peste 4000 de pacienți, din 35 de județe ale țării. 

Related Articles

Citește articolul precedent:
Poliția Locală Turda patrulează permanent pentru a se asigura că turdenii respectă normele de siguranță

În contextul actual al stării de urgentă și carantină, Poliția Locală patrulează permanent pentru a se asigura că turdenii respectă...

Închide