OFICIAL: Google știe dacă stăm sau nu în casă ca urmare a carantinei impuse de COVID19. Vezi rapoartele pentru România!
Google a anunţat lansarea primelor rapoarte despre mobilitatea populaţiilor din 131 de ţări, inclusiv din România, pentru „a sprijini lupta împotriva răspândirii COVID-19”, precizând că este respectată confidenţialitatea datelor.
„În contextul pandemiei de COVID-19, se pune accent pe strategii de sănătate publică, precum distanţarea socială, pentru a reduce rata de transmisie a virusului. În Google Maps sunt utilizate date agregate, anonime, care arată cât de aglomerate sunt anumite locuri. Astfel se pot identifica blocajele în trafic sau orele în care anumite spaţii publice (restaurante, muzee, etc) sunt aglomerate. Oficialii din sistemul de sănătate consideră că acest tip de date, agregate şi anonime, pot fi utile pentru a lua decizii critice în lupta împotriva COVID-19”, se afirmă într-un comunicat Google remis Descopera.ro
În acest context, Google anunţă că, începând de astăzi, publică prima versiune a rapoartelor privind mobilitatea populaţiei în contextul pandemiei COVID-19 – COVID-19 Community Mobility Reports, pentru a oferi date privind schimbările în mobilitatea populaţiei ca urmare a muncii de acasă, izolării la domiciliu şi altor politici menite să aplatizeze curba pandemiei.
Potrivit reprezentanţilor Google, rapoartele utilizează date agregate şi anonime pentru a reliefa tendinţele de mişcare, în timp şi geografic, pe diferite categorii de locuri şi activităţi, precum recreere, cumpărături şi farmacii, parcuri, staţii de transport, locuri de muncă şi locuinţe.
Analiză realizată de inTurda.ro
inTurda.ro a analizat raportul pentru România (disponibil aici, detaliat pe județe) și cifrele arată mai bine decât în Statele Unite ale Americii (una dintre zonele cu cele mai multe cazuri confirmate pozitiv), dar mai rău decât state precum Spania sau Italia, țările cu cele mai multe decese. Probabil diferența constă în măsurile mai stricte impuse de autorități și de faptul că cele două state se află în punctul culminant al epidemiei, ceea ce i-a determinat pe cetățenii lor să nu iasă aproape deloc din casă.
Prezența românilor în zone de retail și recreere (restaurante, cafenele, mall-uri, muzee, librării, cinema) a scăzut cu 81% față de media din ultima lună.
În ceea ce privește zona de farmacii și magazine alimentare, procentul este de doar -53%.
În parcuri (parcuri, zone verzi, piețe, zone pietonale) mergem, în medie, cu 60% mai puțin.
Prezența românilor în mijloacelor de transport în comun este cu 80% mai mică.
Cea mai mică scădere este în zona locurilor de muncă: doar -39%.
Prezența în zonele rezidențiale a crescut cu +15 procente.
Județul Cluj stă mai bine decât media pe țară la toate capitolele, cu o singură excepție: transportul în comun (diferență de 3% față de media pe România).
Mai jos vă prezentăm comparativ, situația din România, cu rapoartele din USA, Italia și Spania.
Retail și recreere:
România: -81%, USA: -47%, Italia: 94%, Spania: -94%.
Farmacii și magazine alimentare:
România: -53%, USA: -22%, Italia: -85%, Spania: -76%.
Parcuri:
România: -60%, USA: -19%, Italia: -90%, Spania: -89%.
Transport în comun:
România: -80%, USA: -51%, Italia: -87%, Spania: -88%.
Locuri de muncă:
România: -39%, USA: -38%, Italia: -63%, Spania: -64%.
Zone rezidențiale:
România: +15%, USA: +12%, Italia: +24%, Spania: +22%.
Cum este protejată confidenţialitatea utilizatorilor Google
„Community Mobility Report are la bază aceeaşi tehnologie de colectare de date anonime, pe care Google o foloseşte în toate produsele sale. Pentru aceste rapoarte este utilizată confidenţialitatea diferenţială, care permite obţinerea de rezultate de calitate ridicată fără identificarea niciunui individ”, mai arată sursa citată.
Analizele sunt create cu date agregate şi anonime de la utilizatorii care au activată setarea „Istoricul locaţiei” (în mod implicit aceasta este dezactivată). Persoanele care au activă „istoricul locaţiei” pot alege să dezactiveze funcţia oricând, din Contul Google. Mai mult, pot oricând şterge istoricul locaţiei din „Cronologia dumneavoastră”.
Google anunţă că va continua să evalueze aceste rapoarte pe măsură ce va primi opiniile oficialilor din sănătate publică, societăţii civile, guvernelor şi comunităţii.
Citește mai multe detalii pe Descopera.ro sau (în limba engleză) pe pagina oficială creată de Google.